📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:14
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 23:00
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Kurwa trochę soli za 70 groszy i bym był dzisiaj największym panem bawełny w polsce
Kurwa raz wygrales wyscig rydawnow i mogles kupic sobie niewolnika teraz cale zycie tyrasz a i tak go sobie nie kupisz:(
Murarz mógł obalić 200 win na miesiąc. Dałbym radę
Te niewolniki to jakieś drogie są :/
Ciekawe po ile benzynę mieli
Teraz też zapłacisz 280 000zł w ratach po np. 2000zł i masz niewolnika który będzie zapierdalał aż się stanie stary i zmęczony.
lampa tyle co chleb. szczerze w to wierze
@tamsadrzwi
A czemu nie? Rzym posiadał Egipt jako kolonię, która dostarczała im mnóstwo darmowego zboża. Mogli sobie więc pozwolić na tani chleb.
A niewolnicy byli w cenie, szczególnie ci zdrowi i niebici. W Grecji tylko najbogatsi mieli edukowanych niewolników i to był luksus posiadać takiego.
A czemu nie? Rzym posiadał Egipt jako kolonię, która dostarczała im mnóstwo darmowego zboża. Mogli sobie więc pozwolić na tani chleb.
A niewolnicy byli w cenie, szczególnie ci zdrowi i niebici. W Grecji tylko najbogatsi mieli edukowanych niewolników i to był luksus posiadać takiego.
Bardzo fajny temacik, z źródłem a nie danymi wyssanymi z ... Swoją drogą to pokazuje jak diametralnie różne były relacje cenowe w tamtych czasach. Na mięso pozwolić mogli sobie tylko nieliczni. Stan ten utrzymywał się z resztą przez następne wieki (jeśli bredzę proszę o poprawienie mnie). Powszechny i w miarę tani dostęp do białka zwierzęcego jest zatem sytuacją zupełnie nową dla naszego gatunku.
Żołnierz zarabiał tyle co sprzątaczka kloaki. Dziś chyba za dużo im płacimy, stąd na taką małą armię na stać. Za to wiedzę cenili. 30 tys od ucznia. Dzisiaj świat na głowie chyba stanął...
Najbardziej zaskakująca jest cena gęsi, skąd taka wysoka cena pospolitego ptactwa?
Najbardziej zaskakująca jest cena gęsi, skąd taka wysoka cena pospolitego ptactwa?
Cytat:
Żołnierz zarabiał tyle co sprzątaczka kloaki. Dziś chyba za dużo im płacimy, stąd na taką małą armię na stać.
Żołnierz zarabiał mało, bo dostawał ziemię, a poza tym zgarniał sporo łupów wojennych, więc ogólny bilans już nie wyglądał tak cienko
O kant dupy trochę to rozwalić.. Zołnierze jeszcze w chuj łupili i wlasnego majątku zdobywali. Dwa rzymianie w trakcie podboju włączali do swojej armii zołnierzy z podbitych terenów wzamian oni dostawali oni ograniczone obywatelstwo i ziemie, które w tamtych czasach były w chuj warte. Dwa to też o kant dupy znów rozwalić bo cesarstwo rzymskie przechodziło liczne kryzysy i to srogie.
Co do wynagrodzenia nauczycieli... na wykształcenie patrząc po wynagrodzeniu było na prawdę mało kogo stać.. Tylko najwyższa elita mogła sobie pozwolić na to a i tak najczęściej rodziny rządziły i wykształcenie przechodziło jakby z pokolenia na pokolenie. Bardzo mocno umowny obrazek i tak trzeba go traktować...
Co do wynagrodzenia nauczycieli... na wykształcenie patrząc po wynagrodzeniu było na prawdę mało kogo stać.. Tylko najwyższa elita mogła sobie pozwolić na to a i tak najczęściej rodziny rządziły i wykształcenie przechodziło jakby z pokolenia na pokolenie. Bardzo mocno umowny obrazek i tak trzeba go traktować...
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów