📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 17:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-10, 18:32
🔥
Lekcja historii w picułce
- teraz popularne
No i już wiadomo skąd się wziął mit i spełnianiu życzeń, pewnie nie jeden rybak łowiący w przeręblu jak go naszło na sushi to wrócił wcięty do chałupy
Nalewki ze złotych rybek za 3,2,1...
Aktualnie czekam na zatwierdzenie z Miniprawd i dalsze instrukcje od Wielkiego Brata.
Ja, nieosoba niechcąca dwójmyśleć co dzień popełniam myślozbrodnię. Jedynym dwa plus słusznym plusczynem jest użycie nowomowy zamiast staromowy w opisie.Aktualnie czekam na zatwierdzenie z Miniprawd i dalsze instrukcje od Wielkiego Brata.
Git, można robić wino ze złotych rybek, ale co ma produkcja alkoholu do przetrwania w warunkach beztlenowych (mój poziom - laik w zakresie biologii i chemii)? Pytam serio ekspertów na forum. Zamienia się ryba w grzyba?
Ile ich trzeba zeżreć, żeby się nawalić
Trzeba otworzyć instytut naukowy, ja będę dyrektorem a Fantastico moim zastępcą, pod przykrywką badania nowych technologii będziemy pracowali nad genetyczną modyfikacją tego cudeńka aby rozrosło się do rozmiarów sandacza, później będziemy je rozmnażać i wykorzystywać do produkcji bimbru który będziemy sprzedawać ruskim i japońcom, spedycją zajmie się Jurek Owsiak (ma doświadczenie w tym z czeczenami i pewną substancją z układu okresowego), Kwaśniewski będzie nadzorował produkcję.
skfardy napisał/a:
Git, można robić wino ze złotych rybek, ale co ma produkcja alkoholu do przetrwania w warunkach beztlenowych (mój poziom - laik w zakresie biologii i chemii)? Pytam serio ekspertów na forum. Zamienia się ryba w grzyba?
Tlen jest nam potrzebny do spalenia glukozy. W wyniku tego procesu powstaje ATP, które jest (można powiedzieć w uproszczeniu) donorem energii do działania naszego organizmu. Jest to najbardziej wydajny proces pozyskiwania energii, ale nie jedyny. Jednym z beztlenowych sposobów jest właśnie ten z alkoholem. Spójrz na schemat:
Dzięki temu procesowi ATP powstaje bez udziału tlenu, i rybka może przeczekać zimę.
Wyjątkowo głupia ryba dzięki tym informacjom łatwiej mi jest zrozumieć dlaczego jest aż tak głupia... Wędkarze często zakładają 10 haczyków na jednej żyłce i po kilku sekundach wyjmują nie rzadko komplet i za chwilę znów i znów i znów... i tak w każdej sytuacji którą natura im przyniesie one ciągle w amoku i zero chociaż promila logiki... Zdecydowanie najgłupsza ze słodkowodnych ryb takich głupich już niema innych nie aż tak.
doredo napisał/a:
Tlen jest nam potrzebny do spalenia glukozy. W wyniku tego procesu powstaje ATP, które jest (można powiedzieć w uproszczeniu) donorem energii do działania naszego organizmu. Jest to najbardziej wydajny proces pozyskiwania energii, ale nie jedyny. Jednym z beztlenowych sposobów jest właśnie ten z alkoholem.
To dlatego po wódzie człowieka energia rozpiera!
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów