18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
🔥 Lekcja historii w picułce - teraz popularne
Papież
smok01 • 2013-12-05, 18:31
Cytat:

Papież Franciszek ustanowił komisję do spraw zwalczania pedofilii w Kościele - ogłoszono w czwartek w Watykanie. Decyzję tę papież podjął na wniosek swych doradców, ośmiu kardynałów z całego świata, obradujących za Spiżową Bramą.

Cytat:

Ojciec Święty Franciszek nie żałuje pieniędzy z watykańskiej szkatuły na wsparcie biednych i bezdomnych w Rzymie. Rozdał im już ponad milion euro

Cytat:

Papież Franciszek ujawnił, że w młodości pracował jako bramkarz w nocnym klubie w Buenos Aires - podaje Catholic News Service. Informacja ta rozpętała burzę, a użytkownicy mediów społecznościowych okrzyknęli obecnego Ojca Świętego "najfajniejszym papieżem w historii".

Cytat:

Papież Franciszek modlił się za prawosławne zakonnice porwane w Syrii i wszystkich uprowadzonych w czasie trwającego tam konfliktu - podaje Polskie Radio.

valar morghulis
Zgłoś
osa79 2013-12-05, 18:33 5
PR - dla debili jest Google, przetłumaczcie sobie ^^
Zgłoś
SolarisN1 2013-12-05, 18:53 37
Jestem ateistą, ale Franek to równy chłop. Już nawet zapomniałem mu, że minutę po wyborze go na papieża, wybielono jego historię na Wikipedii, z której usunięto wzmianki o młodzieńczych skłonnościach do faszyzmu
Zgłoś
proXe 2013-12-05, 18:53 129
Żeby przypadkiem ktoś mu samobójstwa nie popełnił ;/
Zgłoś
slig01 2013-12-05, 19:03 17
Jak tylko się pojawił było - "JUNTA WOJSKOWA JUNTA WOJSKOWA ZBRODNIARZ". Zaraz potem agencje PR szybko wygładziły sprawę i znienacka Franek stał się najświętszym z papciów. Nie wiem o co chodzi i szczerze powiedziawszy guzik mnie to interesuje, ale nie idźcie jak barany za tłumem bo to jest ewidentnie szyta grubymi nićmi kreacja nowej postaci papieża. Zapewne taki był kościołowi potrzebny aby poprawić kulejący wizerunek.
Zgłoś
Scierwo_na_kupie_gnoju 2013-12-05, 19:17 2
Piwo dla Fransa
Zgłoś
Brzydkii 2013-12-05, 19:29 1
@slig01 owszem zgadzam się. Mimo wszystko uważam jednak, że chłop jest w porządku i działa dla ludzi. Porównując go do poprzednika to Franc jest hmm...ludzki?
Zgłoś
pylaochos 2013-12-05, 19:51 1
SolarisN1 napisał/a:

Jestem ateistą, ale Franek to równy chłop. Już nawet zapomniałem mu, że minutę po wyborze go na papieża, wybielono jego historię na Wikipedii, z której usunięto wzmianki o młodzieńczych skłonnościach do faszyzmu

Same here dude.

Sadistig bafi i óczy . Należę do Narodowego Frontu Wyzwolenia Szparagów. Jestem za uwolnieniem krasnali ogrodowych.
Hurshar kashurshar. Hurlong churshar!
Zgłoś
koło_zamachowe 2013-12-05, 20:15 4
nie widzicie ze na oknie jest on radioaktywny...?!
Zgłoś
slig01 2013-12-05, 20:25 34
@Brzydkii Widzisz, wg mnie On nie tyle jest ludzki, co został tak wykreowany. Zachowuje się w określony sposób, prowadzi określone działania itd. - wszystko prawda. Tyle, że wg mnie to nie dlatego, że jest on taki dobry i ludzki, a dlatego, że była potrzeba wprowadzenia nowego papieża - nowego pozytywnego symbolu Kościoła.

Aktualnie dużo ludzi odchodzi od KK, jest pełno oskarżeń - a to że spasione bogate katabasy, a to pedofile a to inne przekręty, dewiacje. Ludzie tego nie mogli już ścierpieć i KK wreszcie to zauważył. Niestety prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach wpływa się na Opinię Publiczną poprzez tzw. Public Relations właśnie. Jest sobie agencja, która kieruje projektem przedstawienia Opinii Publicznej danej organizacji/osoby/wydarzenia tak aby było odbierane pozytywnie i miało poparcie społeczne.

Podobnie nasze lokalne media kreują postacie mając na celu zarabianie pieniędzy na ich wytworzonej popularności. Przykładem tutaj jest Jola Rutowicz która była postacią fikcyjną mającą na celu "być popularną". Oczywiście nie porównuję tutaj Papieża Franciszka do JR, chodzi mi tylko o pokazanie pewnego mechanizmu - jak stworzyć sztuczną postać w określonym celu.

Teraz wystarczy złożyć do kupy fakty - kulejący wizerunek kościoła, utrata wiernych (za tym utrata statusu i dochodów). Oczywiście nikt nie uwierzy, że cały KK nagle staje się święty, tego żadna agencja PR nie dokona. Można jednak stworzyć nową ikonę, symbol odrodzenia kościoła - potrzeba jest jak zwykle OSOBA. I tak właśnie znienacka Papież B16 rezygnuje, na jego miejsce wstępuje zupełnie nowy człowiek, nowy wizerunek. Jego zachowania są zupełnie inne, ludzkie, piękne, aż za piękne, takie po prostu... medialne. Ludziom się to podoba właśnie bo nowy papież jest dobry, widzący problemy Kościoła i problemy ludzi ubogich. Po raz pierwszy od dawna postępuje zgodnie z naukami Kościoła. Nawet jego imię jest inne - Franciszek bez żadnych numerków. To o wiele bliższe ludziom. Nawet przeciwnicy KK mówią już, że nowy papież jest szansą i lekarstwem dla skostniałego Watykanu. Początkowe wątpliwości szybko znikają, media przestają o nich wspominać i zaraz na scenie pozostaje tylko chodzące dobro. Wszystko jest super, tylko problem polega na tym, że ludzie chcą wierzyć w CZŁOWIEKA, a wierzą w BAJKĘ stworzoną specjalne dla nich aby pokazywali sobie nawzajem jaki Franciszek jest dobry dla ludzi i cudowny. Nie bójcie się, nikt mu samobójstwa nie popełni. Nie będą niszczyli tego co sami zbudowali.

Podkreślam, że to moje prywatne, cyniczne zdanie. Nikt nie musi się ze mną zgadzać, ja po prostu uważam, że ta postać jest zbyt piękna, żeby była prawdziwa (a zmiana niesamowicie gwałtowna). Każdy człowiek ma natomiast prawo widzieć to co sam uważa i wierzyć w to co chce. A, że ludzie chcą wierzyć w postać Franciszka - wszystkie wątki na Sadolu o nim natychmiast lecą na główną, a i na innych portalach cieszą się niemałą popularnością. To pokazuje jak wielka jest siła PR i jak bardzo wszyscy kochamy pozytywnych bohaterów

I niech idzie na główną, 20 piwko moje
Zgłoś
J................S 2013-12-05, 20:59 7
a co kogo obchodzi, że jakiś człowiek z drugiego końca świata, wybrany na jakiegoś wodza religii opartej na fikcji, coś tam zrobił...
Zgłoś
rlkp 2013-12-05, 21:02 18
Wielu obchodzi, bo gdyby nie tak fikcyjna religia, pewnie byś latał teraz i krzyczał allah akbar debilu.

Następnym razem zastanów się co chcesz napisać
Zgłoś
s................n 2013-12-05, 21:03 11
@up

gdyby nie ta fikcja religijna to wierzenia słowian a nie allah akbar debilu
Zgłoś
Zarammoth 2013-12-05, 21:06 2
Przed wyborem Franka w Watykanie został zatrudniony gość od PR, to wszystko ładne przedstawienie.

Zgłoś
coolfon 2013-12-05, 21:06
a co on radioaktywny? biohazard jakiś na szybie...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów