Pewnie mnie zjedziecie, że znów wrzucam gówno ale ja osobiście jeszcze nigdy nie widziałem czegoś takiego i uznałem, że może kogoś to zainteresuje.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
14 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Moja zona ma 4 nerki, dwie sa normalne a dwie jakies mniejsze i malo wydajne i ogolnie chyba nie nadajace sie do przeszczepu, i corja tez urodzila sie ze zdwojeniem nerek. To chyba dosc czeste zjawisko tylko nie wszyscy o tym wiedza bo sie nie badaja
kubol napisał/a:
Moja zona ma 4 nerki, dwie sa normalne a dwie jakies mniejsze i malo wydajne i ogolnie chyba nie nadajace sie do przeszczepu, i corja tez urodzila sie ze zdwojeniem nerek. To chyba dosc czeste zjawisko tylko nie wszyscy o tym wiedza bo sie nie badaja
masz może jakieś zdjęcia medyczne tych nerek? rentgen jakiś czy coś?
motocyklista idealny
VeIture napisał/a:
Mnie ciekawi czy one działają jak 4 w pełni sprawne nerki czy we 4 łącznie jak dwie. Bo jeśli to pełnosprawne narządy to ciekawie.
To raczej wada wrodzona polegająca na duplikacji układów kielichowo-miedniczkowych oraz duplikacji moczowodów. Są to raczej 2 nerki z czterema układami zbiorczymi ale mogę się mylić.
VeIture napisał/a:
masz może jakieś zdjęcia medyczne tych nerek? rentgen jakiś czy coś?
Podobny przypadek: radiopaedia.org/cases/duplex-kidney?lang=us
Velture, a gdzie ty masz pindola?
Dla mnie temat ciekawy bo sam mam trzy nerki. Wiem nie cztery, ale zawsze coś. Wyszło po tym jak dostałem kolki nerkowej która swoją drogą kurewsko boli i poszedłem na usg. Trzy to nie jest jakaś mega rzadka sprawa, nie wiem jak z czterema
MASS90 napisał/a:
Dla mnie temat ciekawy bo sam mam trzy nerki. Wiem nie cztery, ale zawsze coś. Wyszło po tym jak dostałem kolki nerkowej która swoją drogą kurewsko boli i poszedłem na usg. Trzy to nie jest jakaś mega rzadka sprawa, nie wiem jak z czterema
Właśnie o tym chciałem napisać. Więcej organów do napierdalania. Współczuję Ci brachu, bo ja przez lata też się z tym borykałem. Od czterech lat spokój.
To nie są 4 nerki, tylko obustronne zdwojenie UKM, widać to po cieniach nerek.
Z tego co wiem, to przy przeszczepach często się dokleja i nie usuwa starych.
To nie 4 nerki tylko zdwojone układy wydalnicze w 2 nerkach. Nerki (choć powiększone) mają zamiast po 3 kielichy, jedną miedniczkę i jeden moczowód ich trochę więcej (chyba gratis) Organy wcale szczątkowe nie są i działają sprawnie choć sprzedać się ich nie da z racji braku możliwości rozdzielenia. To dość popularna wada układu moczowego i oprócz zwiększonej tendencji do tworzenia kamieni nie wpływa znacząco na zdrowie.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów