Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:52
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:41
Alternatywne paliwa
k................8 • 2013-10-27, 10:49
Pojazdy elektryczne czy też zasilane paliwami altenatywnymi to temat "stary jak świat".Nawet w PRL były takie pojazdy(choćby Stary na gaz ziemny).Sonda emitowana w styczniu 1979,nagrana napewno nieco wcześniej.

Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Izmael 2013-10-27, 17:37 1
Sonda? To już wiadomo od kogo Pagani odgapił Zonde.
Zgłoś
L................a 2013-10-27, 17:54 1
Do mojego wujka, wtedy świeżo na zasłużonej emeryturze przyszedł towarzysz z cenzury. Pytał o poradę, przyjacielską opinię na temat grupy zapaleńców, którzy chca w telewizji robić program o nauce i technice. Wujek otworzył ich teczki i zaczął pobieżnie je przeglądać. Kurka i Kamińskiego nie znał wcześniej, ale trzecią teczką była teczka Bogusia Pycia. Uśmiechnął się i powiedział: "tych dwóch nie znam, ale za Bogusia osobiście ręczę. To chłopak z bardzo porządnej rodziny, na pewno nie będą uprawiali polityki pod płaszczykiem programów naukowych." Towarzysz podziękował i wyszedł. Dwa miesiące później telewizja wyemitowała pierwszy odcinek "Sondy", jednego z najlepszych programów jakie kiedykolwiek wyprodukowano w Polsce.
Zgłoś
anakin 2013-10-27, 18:14
szkoda, że zgineli w wypadku samochodowym..
Zgłoś
tranzystor 2013-10-27, 18:17 3
Nizaryta1 napisał/a:

..."Te rTozwiązanie które ty proponujesz Andrzej to UTOPIA i bujanie w obłokach".
Utopia to wasz jebany ustrój lewaki....

Musisz wszędzie wpierdalać z tymi "lewakami", frajerze? Pewnie tytuł cię rozczarował, bo liczyłeś na sondę analną...
Zgłoś
F................m 2013-10-27, 20:22
Za Sondę piwko!

Co nie zmienia faktu, że "komunistyczna" myśl techniczna jak zawsze żałosna. Dumni z tego, ze "nic nie zmienili w konstrukcji silnika". No tak ... bo aby to zrobić to trzeba mieć pomysł i coś umieć. Wstyd, że w 1979 w tym kraju produkowano takie gowno jak 125p. Licencyjny gniot z technika z lat 60. I pomyśleć, że w spaniałej komunie tłuczono to samo auto aż do początku lat 90 ... .
Zgłoś
kapelan_szturmowy 2013-10-27, 20:41 3
Tabernak napisał/a:

Wstyd, że w 1979 w tym kraju produkowano takie gowno jak 125p. Licencyjny gniot z technika z lat 60.

Szkoda że urodziłeś się w latach 90tych i to w W-wie. Gdybyś urodził sie wcześniej, i miał tą przyjemność jeździć takim wozem, może zmieniłbyś zdanie. Ale niestety, wasze pokolenie w zakresie motoryzacji wychowane jest na plastikowych, elektronicznych przyrządach do jazdy, które nawet za Was myślą na drodze. Oczywiście to nic osobistego.
Zgłoś
F................m 2013-10-28, 7:26
fiattt napisał/a:

Szkoda że urodziłeś się w latach 90tych i to w W-wie. Gdybyś urodził sie wcześniej, i miał tą przyjemność jeździć takim wozem, może zmieniłbyś zdanie. Ale niestety, wasze pokolenie w zakresie motoryzacji wychowane jest na plastikowych, elektronicznych przyrządach do jazdy, które nawet za Was myślą na drodze. Oczywiście to nic osobistego.

Trafiłeś kołach kulą w płot, bo pół dzieciństwa ojciec woził mnie tym szitem, a i miałem okazję raz tym złomem pojechać. Mowić i tym tworze dobrze może tylko ignorant totalny i laik, który będzie chwalić ten szmelc bo ... Bo tak, bo nawet to polskie nie było.

A twoje argumenty to śmiech i żenada. Pitolenie jak u stetryczałego dziada. Plastikowe? A co było w środku 125p? Najgorszy plastik, który śmierdział, wypaczał się na słońcu i pękał na mrozie. Cudeńko! A i ten silnik bez elektroniki! Na gównianym gaźniku, czasem nie wytrzymujacy nawet 100 tyś km, pamiętający konstrukcją lata 50, żrący paliwo jak współczesne V6 i dający osiągi które zachwyciły by może XIX wiecznego chłopa.

Jest za czym tęsknić!

A ja ci radzę - przesiądź się na konia! Tam to w ogóle nie masz żadnej gownianej ekekroniki. Albo na rower! Tylko bez lampki!
Zgłoś
TRQPL 2013-10-28, 9:43
Brakuje programów takich jak Sonda w których:
każdy odcinek poświęcony był jednemu zagadnieniu z dziedziny nauki lub techniki;
dwaj prowadzący program dyskutowali zagadnienie reprezentując przeciwstawny pogląd sceptyka i entuzjasty, unikając sugerowania widzowi ostatecznego rozstrzygnięcia;
dyskusja odbywała się najczęściej w studiu, połączona była z wykonywaniem doświadczeń oraz prezentacją pomocy poglądowych; w niektórych przypadkach program odbywał się poza studiem, np. w zakładach przemysłowych;
dyskusja zawierała element komizmu i inscenizacji - prowadzący często występowali przebrani w kostiumy, ważną rolę grała scenografia;
doświadczenia i prezentacje wykonywane były najczęściej za pomocą prostych i pomysłowych, często jakby "domowych" środków; jedną z przyczyn wymuszających tę formułę były skromne środki finansowe jakimi, w porównaniu z dzisiejszą telewizją, dysponowali twórcy programu;
dyskusja była przeplatana i podsumowywana felietonami filmowymi, pokazującymi szersze tło zagadnienia oraz przykłady jego zastosowań;
w dyskusji unikano sięgania do zawiłych teorii, których nie można zobrazować; stanowiło to ogromną siłę edukacyjną programu; oglądać go mógł każdy, dziecko, dorosły czy osoba w podeszłym wieku; polonista, matematyk, fizyk, mechanik, każdy kto tylko wykazywał zainteresowanie nauką i techniką; z tego powodu program kształcił dzisiejszych techników i nauczycieli.
Zgłoś
Martinez1976 2013-10-28, 12:46
Pamiętam, jak pokazywali po raz pierwszy piankę poliuretanową. Teraz do nabycia w każdym "Liroju" w sprayu... Nawet w australijskim "Beyond 2000" docenili polski program. Był świetny, a teraz możecie sobie włączyć M jak Miłość. Kurwa...
Zgłoś
qbcki 2013-10-29, 11:14
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że ogniwa elektryczne tak naprawdę jeszcze 10 - 15 lat temu raczkowały na poziomie tych sprzed 80 - 100 lat. Dopiero całkiem niedawno na potrzeby miniaturyzacji urządzeń mobilnych zaczęto się tym interesować, a co ważniejsze POZWALAĆ na delikatne poruszenie tego zagadnienia. Jak zwykle niestety wszystko rozchodzi się o ŁATWĄ KASĘ Z ROPY... Polecam Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, kierunek inżynierski ochrona środowiska, można się dużo o lobby naftowym dowiedzieć, z punktu widzenia naukowców.
Zgłoś
kapelan_szturmowy 2013-11-01, 1:05
Tabernak napisał/a:

Trafiłeś kołach kulą w płot, bo pół dzieciństwa ojciec woził mnie tym szitem, a i miałem okazję raz tym złomem pojechać. Mowić i tym tworze dobrze może tylko ignorant totalny i laik, który będzie chwalić ten szmelc bo ... Bo tak, bo nawet to polskie nie było.

A twoje argumenty to śmiech i żenada. Pitolenie jak u stetryczałego dziada. Plastikowe? A co było w środku 125p? Najgorszy plastik, który śmierdział, wypaczał się na słońcu i pękał na mrozie. Cudeńko! A i ten silnik bez elektroniki! Na gównianym gaźniku, czasem nie wytrzymujacy nawet 100 tyś km, pamiętający konstrukcją lata 50, żrący paliwo jak współczesne V6 i dający osiągi które zachwyciły by może XIX wiecznego chłopa.

Jest za czym tęsknić.

A ja ci radzę - przesiądź się na konia! Tam to w ogóle nie masz żadnej gownianej ekekroniki. Albo na rower! Tylko bez lampki!

to wszystko jest nieważne - ważne że był, że ludzie o nim marzyli, że dawał niezależność.

Tabernak napisał/a:

Trafiłeś kołach kulą w płot, bo pół dzieciństwa ojciec woził mnie tym szitem, a i miałem okazję raz tym złomem pojechać.

łał... aż raz go prowadziłeś? i pewnie Ci zdechł? bo trzeba było mieć jaja i umiejętności żeby nim jeździć, a nie być pizdą w rurkach za którą auto myśli. A klimat jak się jeździło? niepowtarzalny.

Tabernak napisał/a:

Mowić i tym tworze dobrze może tylko ignorant totalny i laik, który będzie chwalić ten szmelc

tja... kilka lat temu uparłem się, i pojechałem takim do ślubu. Ale Ty nie zrozumiesz dlaczego nie wybrałem limuzyny, choć wyszłoby taniej. To jest właśnie przepaść pokoleniowa i ideologiczna.

Tabernak napisał/a:

Jest za czym tęsknić

Jest. Ale Ty pewnie marzysz o mega wypasionym Volkswagenie Passtuchu w TDIku, więc nie mamy o czym rozmawiać.

Tabernak napisał/a:

przesiądź się na konia!

Mamy konie, i to całe stado, bo szlachta zawsze je miała, ma i mieć będzie. Dorośniesz, zrozumiesz.
Zgłoś
Gambol 2021-11-13, 20:18
2021 mamy i juz sa auta na pąd . Tesla
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem