📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
a co tu wiedziec - metalowa rurka i magnes
przeczytaj treść postu
bądź skonsultuj się z psychoterapeutą
To jest proste do wytłumaczenia. W rurce znajdują się dwa bieguny. Północny i Południowy. Wskazuje na to, ponieważ za oknem widać białego niedźwiedzia.
W tej rurce następuje załamanie czasoprzestrzeni. Proste kurwa!
chodzi o to, że rurka zrobiona jest z uranu powlekanym mieszanką cyny z dupy i modeliny. Następnie wybieramy się w miejsce gdzie jest najwyższy poziom wycinania lasów. ustawiamy na początku rurkę w pionie i wkładamy "obrotnik" czyli kawałek złota zmieszany z magnezem i hartowany przez 100 lat ciekłym wodorem i lawą.
Dziękuje Wypierdalać
Dziękuje Wypierdalać
Dobra, jeśli to rurka z magnesem w środku, to niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego to metalowe coś wrzucone do rurki nie przyczepiło się do ścianki, gdy o nią otarło
Przecież magnes tak łatwo by nie puścił...
ale ten się akurat łatwo puszcza..
bo jest łatwy ;]
no co ty !?
Aseus napisał/a:
suuuuper magnes w miedzianej rurce...
Każdy może pierdolić, ale wyjaśnić to już nie...
Rura jest jak cewka . Ruch magnesu wytwarza przepływ prądu w rurce, który powoduje powstanie pola elektromagnetycznego, przeciwnie skierowanego do pola magnesu.
Pabliell napisał/a:
Dobra, jeśli to rurka z magnesem w środku, to niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego to metalowe coś wrzucone do rurki nie przyczepiło się do ścianki, gdy o nią otarło
Miedź (czy aluminium) nie ma właściwości magnetycznych, ale przewodzi prąd... (patrz wyżej)
Nie wiem gdzie uczyliście się fizyki ale tu nie ma żadnych prądów błądzących (wirowych), które powstają na skutek indukcji magnetycznej w przewodnikach. Siła grawitacji jest większa od siły magnesu umieszczonego w rurce, dlatego nie jest w stanie zatrzymać spadającego przedmiotu. Pole magnetyczne jednak jest w stanie "wyhamować" przedmiot. przedmiot nie przykleja się do rurki ponieważ sam przedmiot jest namagnesowany i bieguny są odwrotnie skierowane.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów