Wczoraj przed godziną 16 z oddziału noworodkowego białogardzkiego szpitala został zabrany jednodniowy wcześniak. Sprawcami są rodzice dziecka. Całej rodziny wciąż poszukuje policja.
Małżeństwo S. to mieszkańcy Połczyna-Zdroju. Kobieta w białogardzkim szpitalu urodziła w czwartek w 37, a nie jak wcześniej mówiono, w 36 tygodniu ciąży. Zdaniem szpitala dziecko miało jednak zbyt małą masę ciała i wymagało m.in. dogrzania w inkubatorze.
- Od momentu porodu rodzice dziecka nie wyrażali, w tym również na piśmie, zgody na podejmowanie przez personel szpitala podstawowych czynności medycznych - osuszenie dziecka, ogrzanie pod napromiennikiem ciepła, wytarcie z mazi płodowej, kąpiel dziecka w oddziale, podaż witaminy K domięśniowo lub doustnie, szczepienia ochronne, ewentualne dokarmianie dziecka, gdyby tego wymagało, wykonanie badań przesiewowych, profilaktykę zakażenia przedniego odcinka oka (inaczej zabieg Credego) - tłumaczy Witold Jajszczok, rzecznik szpitala.
Szpital postanowił zawiadomić sąd rodzinny, bo zdaniem lekarzy postępowanie rodziców mogło doprowadzić nawet do śmierci dziecka. Wczoraj sąd podjął decyzję. Rozprawa odbyła się w szpitalu. - Sąd orzekł o częściowym ograniczeniu sprawowania władzy rodzicielskiej w zakresie udzielanych świadczeń medycznych, powołał też adwokata, któremu takie prawa zostały nadane - tłumaczy Jajszczok.
Z tak przedstawioną przez rzecznika szpitala sytuacją nie zgadza się m.in. Justyna Socha, wiceprezes stowarzyszenia Stop NOP, które nie zgadza się z przymusowymi szczepieniami dzieci. Z postu wynika, że kobieta ma kontakt z rodziną. Według niej rodzicom nie dano nawet możliwości obrony na rozprawie, która odbyła się w szpitalu.
"Sąd próbował zignorować ojca, nie pozwolił na nagrywanie sprawy odbywającej się poza siedzibą sądu, w szpitalu, nie dał szansy reprezentacji przez adwokata, nie pozwolił zadawać pytań świadkom, nie dał możliwości przedstawienia żadnych dowodów - napisała na swoim profilu na Facebooku. - Teraz tata chroni dziecko i matkę najlepiej jak może i potrafi. Przebywają w bezpiecznym miejscu" - czytamy.
Rodzice postanowili uciec ze szpitala po tym, jak otrzymali postanowienie sądu. Dziecko przebywało z nimi cały czas na sali. Tuż przed godziną 16 razem z noworodkiem wymknęli się ze szpitala i odjechali w kierunku Połczyna-Zdroju granatową Mazdą. Wciąż poszukują ich policjanci.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
No wszystko spoko,ale mam jedno kurwa zasadnicze pytanie.Dlaczego jebana dzicz z azji i afryki,która w życiu nie widziała nawet aspiryny jest tak sprawna,zdrowa i mnoży się jak syfy na plecach sterydziarza,a nas jest coraz mniej i zdychamy coraz szybciej???I ntylko nie mówcie,że to od ruchania kóz i sióstr sa tacy zdrowi:)
Odpowiedź jest dość prosta: najsłabsi umierają, tak jak kiedyś w europie. A skoro nie umarli młodo, to są nie do zajebania. Nasze społeczeństwo naprawia uszkodzonych, ale powoduje to też przekazywanie słabszych genów.
Taki mądry debilu jesteś a ten Zięba by cię zniszczył argumentami podobnie jak wielu wypisywaczy recept zwanych lekarzami. Dlaczego żaden zajebiście wyedukowany reprezentant świata naukowego nie odważy się na publiczną debatę z Ziębą? Bo wiedzą że zostaną zgnieceni rzeczowymi argumentami. Idioci którzy tu piszą o braku związku szczepień i rozmaitych powikłań pojęcia nie mają że w wielu krajach takich np np Kanada i Włochy zapadały już wyroki sądowe wskazujące na taki związek i przyznające odszkodowania rodzicom. Mało tego kurwy niedouczone, producenci szczepionek sami wymieniają np autyzm jak jedno z możliwych powikłań.
Kurwa co?
No wszystko spoko,ale mam jedno kurwa zasadnicze pytanie.Dlaczego jebana dzicz z azji i afryki,która w życiu nie widziała nawet aspiryny jest tak sprawna,zdrowa i mnoży się jak syfy na plecach sterydziarza,a nas jest coraz mniej i zdychamy coraz szybciej???I ntylko nie mówcie,że to od ruchania kóz i sióstr sa tacy zdrowi:)
Pojęcie "selekcja naturalna" coś ci mówi? Te okazy zdrowia z Afryki, to najsilniejsze osobniki z miotu, które dodatkowo miały tak dużo szczęścia, aby przetrwać setki zagrożeń, na które europejczycy nie są narażeni. Tam nikt się nie pierdoli z chorymi, więc to elita z punktu widzenia ewolucji. W średniowieczu niektórzy też żyli długo. A jak już taki skończył 10 lat, to go pałką nie dobiłeś.
Taki mądry debilu jesteś a ten Zięba by cię zniszczył argumentami podobnie jak wielu wypisywaczy recept zwanych lekarzami. Dlaczego żaden zajebiście wyedukowany reprezentant świata naukowego nie odważy się na publiczną debatę z Ziębą? Bo wiedzą że zostaną zgnieceni rzeczowymi argumentami. Idioci którzy tu piszą o braku związku szczepień i rozmaitych powikłań pojęcia nie mają że w wielu krajach takich np np Kanada i Włochy zapadały już wyroki sądowe wskazujące na taki związek i przyznające odszkodowania rodzicom. Mało tego kurwy niedouczone, producenci szczepionek sami wymieniają np autyzm jak jedno z możliwych powikłań.
1. Wyrok sądu nie jest żadnym argumentem jeżeli dyskusja ma się opierać na badaniach naukowych. Sąd może se stwierdzić że ślimak jest ryba albo ptakiem i chuja się to ma do faktów.
2. Zięba sam podwija ogon i nie chce dyskutować z lekarzami, studentami ani kimkolwiek kto posiada choć trochę wiedzy medycznej. Wystarczy sobie zobaczyć jak go zjedli naukowcy podczas jednej z debat. Poza tym trzeba mieć siano we łbie żeby te jego brednie uznawać za wiedzę.
3. Kurwę niedouczoną to w lustrze oglądasz.
"Ustanowiono kuratora, który nie ma wykształcenia medycznego" Rozumiem że oni mają wykształcenie medyczne i ich decyzje były oparte na literaturze medycznej i dowodach naukowych?
"Nami kierowała troska i zdrowie i bezpieczeństwo naszego dziecka" No chyba nie, skoro odmawiacie dziecku prawa do szczepienia i ochrony przed zakażeniami okołoporodowymi. Już nawet psu się tego prawa nie odmawia. Zresztą nawet jeżeli chcieliście dobrze to dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane- zwłaszcza kiedy sugerujecie się "wiedzą" z internetu rozprzestrzenianą przez rozhisteryzowaną agentkę ubezpieczeniową.
"Za dociekliwość i troskę zostaliśmy ukarani[...] i zmuszeni do ucieczki i ukrywania się" Nie. To był wasz wybór oparty bredniach z internetu.
Mam nadzieję że ci ludzie zostaną przykładnie ukarani.
To, że jesteś tu popularny, nie zmienia faktu, że nadal pozostajesz debilem. Mnie to nie dziwi, w końcu debilom żyje się łatwiej, więc jest w tym jakaś metoda.
Chciałeś pocisnąć a wyszedłeś na debila.
Ja tutaj jestem znany a nie popularny. Zerknij do słownika co oznacza popularność i nie myl tych 2 pojęć.
No ale jeśli się nie zgadzasz ze mną i nie chcesz szczepić swoich dzieci to życzę ci z całego serca aby zdechły na choroby na które ich nie zaszczepisz a potem chętnie posłucham co masz do powiedzenia odnośnie szczepionek.
No ale jeśli się nie zgadzasz ze mną i nie chcesz szczepić swoich dzieci to życzę ci z całego serca aby zdechły na choroby na które ich nie zaszczepisz a potem chętnie posłucham co masz do powiedzenia odnośnie szczepionek.
Tylko niech je zabierze do jakiejś Etiopii albo innego Radomia żeby nie rozsiewały zmutowanych patogenów.
Porównaj jest zanim napiszesz coś tak ekstremalnie pojebanego.
Nie rozumiem decyzji sądu. Dlaczego ograniczenie praw rodzicielskich a nie całkowite pozbawienie?
Tacy ludzie nie powinni mieć dzieci.
Chciałeś pocisnąć a wyszedłeś na debila.
Ja tutaj jestem znany a nie popularny. Zerknij do słownika co oznacza popularność i nie myl tych 2 pojęć.
Wiesz, dlaczego dzwon głośny?
Antyszczepionkowcy dla swojej satysfakcji powinni utworzyć sobie jakąś enklawę na którejś z niezamieszkanych wysepek gdzieś daleko od normalnych ludzi. Gwarantuje że po upływie -góra 5lat, wszystko strzeli chuj.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów