Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Auschwitz Birkenau
Geraldinio • 2025-01-28, 22:44

Konzentrationslager Auschwitz – zespół niemieckich nazistowskich obozów koncentracyjnych i obozu zagłady, działający w latach 1940–1945 w Oświęcimiu (niem. Auschwitz) i pobliskich miejscowościach; symbol Zagłady Ż🤬dów, nazywany też „fabryką śmierci”. Jako jedyny niemiecki obóz koncentracyjny został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO (1979) pod nazwą Auschwitz-Birkenau.

Żaden film i żadne zdjęcia nie oddadzą tego, co możemy zobaczyć osobiście w Państwowym Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu. Jeśli ktoś ma skrajnie prawicowe poglądy, polecam. Proponuję zacząć od baraku, w którym za ogromną szybą jest sterta tysięcy dziecięcych bucików. Jedną parę z nich nosiła kiedyś jakaś 3 letnia dziewczynka. W innym z pomieszczeń można zobaczyć komory, do których wpuszczany był Cyklon B - jedna z najbardziej śmiercionośnych substancji wymyślonych przez człowieka. W wysokim stężeniu śmierć przychodziła po kilku minutach, jednak w niemieckim nazistowskim obozie koncentracyjnym ją oszczędzano. Dziewczynka umierała 20-30 minut dusząc się, wymiotując, zdzierając paznokcie do krwi na ścianie, z bólu. Tak, te ślady na ścianach można zobaczyć osobiście. Potem zapraszam do krematorium, tam ją spalono, podobnie jak ponad milion innych dzieci, kobiet i mężczyzn, bo jedyną ich winą było urodzenie się Ż🤬dami, Polakami, Romami.

Moje osobiste odczucia po tej wizycie:
Rozkleiłem się po zobaczeniu widoku na powyższym zdjęciu. Nie jest moje, znalazłem w necie. Po prostu z szacunku dla ofiar nie byłem w stanie robić żadnych zdjęć, wyszedłem z tego baraku bardzo szybko. I tak jak przy oglądaniu obcinania głów na sadolowym hardzie przygryzałem sobie marchewkę jak królik Bugs, popijając ginem z tonikiem, tak po tej wizycie nie mogłem do końca dnia nic zjeść.
Zastanówcie się nad swoimi skrajnie i ekstremalnie prawicowymi jak również lewicowymi poglądami, bo jak świat pójdzie z tym za daleko, to może ta 3 latka będzie kiedyś waszą córką/wnuczką.

podpis użytkownika

Si vis pacem, para bellum.
Zgłoś
CanesVenatici 2025-01-31, 12:37
turor napisał/a:

Przed II WŚ też tak wk🤬iali jak teraz ?

z Anglii ich przegonili po jakimś czasie pozwolili wracać z Francji Hiszpanii innych krajów przeganiali lądowali w Rzeczpospolitej był taki okres że mieszkało 80% światowych ż🤬dów u nas krótka historia
Zgłoś
Konto usunięte 2025-02-02, 12:31
JoSeed napisał/a:

Dzięki za ten materiał, podzielam Twoje odczucia.
Ja byłam tam dwa razy w życiu... Raz jako młoda dziewczyna, drugi raz, gdy moja córka skończyła 18 lat i uznałam, że jest na tyle dojrzała, że zrozumie...
Może kiedyś zabiorę tam wnuka.
Na mnie największe, najsmutniejsze wrażenie zrobiła komora gazowa, z wydrapanymi śladami przez tamtych ginących ludzi...
Przychodzą mi teraz na myśl słowa Piłsudskiego: "Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości".

Też byłem w Auschwitz tylko jako 10-cio latek. Smutny widok...
Nie wiem czy Cię pocieszę, ale "komora gazowa" to fejk na 100%
Przebudowano ją z łaźni już po wojnie.
Kiedyś w pociągu poznałem przemiłego pana - więźnia z Auschwitz: miał ponad 90lat ale sprawny ciałem i umysłem,z numerem ilegitymacją.
Wg niego były komory gazowe tylko do odwszawiania ubrań.
Po za tym poszukaj na vimeo, rumble, cda, "prawda za murami Auschwitz"
Dyrektor Auschwitz potwierdza że tamta komora to fejk
Edit
Prawda za bramami Auschwitz
Zgłoś
JoSeed 2025-02-02, 15:15
OdrobinaSadyzmyNaCodzień napisał/a:

Też byłem w Auschwitz tylko jako 10-cio latek. Smutny widok...
Nie wiem czy Cię pocieszę, ale "komora gazowa" to fejk na 100%
Przebudowano ją z łaźni już po wojnie.
Kiedyś w pociągu poznałem przemiłego pana - więźnia z Auschwitz: miał ponad 90lat ale sprawny ciałem i umysłem,z numerem ilegitymacją.
Wg niego były komory gazowe tylko do odwszawiania ubrań.
Po za tym poszukaj na vimeo, rumble, cda, "prawda za murami Auschwitz"
Dyrektor Auschwitz potwierdza że tamta komora to fejk
Edit
Prawda za bramami Auschwitz

A z chęcią poszukam takich informacji. Mnie się wydaje, że przynajmniej jedna komora pozostala, większość rozebrali lub wysadzili Niemcy.
Zaś zrekonstruowane zostały (z oryginalnych części) dwa spośród trzech pieców oraz komin krematorium, a także odtworzono kilka otworów w stropie komory gazowej...

Btw. Zabieranie 10latka w takie miejsce jest niewłaściwe i niezalecane, choćby przez dyrekcję Muzeum...
Zgłoś
Konto usunięte 2025-02-02, 16:55
JoSeed napisał/a:

A z chęcią poszukam takich informacji. Mnie się wydaje, że przynajmniej jedna komora pozostala, większość rozebrali lub wysadzili Niemcy.
Zaś zrekonstruowane zostały (z oryginalnych części) dwa spośród trzech pieców oraz komin krematorium, a także odtworzono kilka otworów w stropie komory gazowej...
Btw. Zabieranie 10latka w takie miejsce jest niewłaściwe i niezalecane, choćby przez dyrekcję Muzeum...

Interesowałem się tematem komór gazowych w Auschwitz jako wykształcony chemik i z całą pewnością nie było tam takich instalacji z pewnością wynoszącą 1 czyli 100%
Co innego krematorium, bo te były ponad wszelka wątpliwość.
Ja tam byłem w "starych czasach", gdy dzieciaki nie były tak rozpieszczane jak obecnie i jak nauczyciele napieprzali linijkami po łapach
Film znajdziesz na dailymotion
Zgłoś