Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Awaria lokomotywy
a................3 • 2025-01-31, 12:03
Czech tłumaczy że lokomotywa nie brum brum.
I po co uczyć się języków, wszystko zrozumiałe.

00:00
00:35
Zmieniono 2 razy Zgłoś
MysteryMan 2025-01-31, 21:25
janusz_biznesu napisał/a:

No hahaha, k🤬a ich się nie da traktować poważnie.Zajebiście śmieszny język.

Dla nich nasz to samo.

[ Dodano: 2025-01-31, 21:25 ]
CzerstWybut napisał/a:

"Przyj🤬y k🤬s" to nie jest czeski, to słowacki

W sumie też tak myślałem bo zbyt łatwo zrozumieć.

[ Dodano: 2025-01-31, 21:27 ]
Karaczanx napisał/a:

umiem po Czesku, za to Słowaków w c🤬j nie rozumiem... naszemu językowi bliżej do Czeskiego...

A p🤬lisz ten i ten idzie zrozumieć choć słowacki najprostszy. W zasadzie niczego nie trzeba się uczyć oni po swojemu ja po Polsku i normalnie gadka idzie.
Zgłoś
OvsikuS 2025-01-31, 21:27 1
Jest taka zakładka - "soft" się nazywa
Zgłoś
Pit 2025-01-31, 22:32
wuskai napisał/a:

To już Kaszubów czy górali trudniej zrozumieć niż tego Czecha.

Ja to bym jeszcze tu Ślązaków dopisał
Zgłoś
DuduPizdu 2025-02-01, 1:31 1
Siemens Vectron X4Ea. Sprawdź napięcie baterii w szafie NN. Napeti akumulatorka kokot kurva.
Zgłoś
mamurra 2025-02-01, 3:41 2
Janusz_k napisał/a:

Za psie pieniądze, i jeżdżą zarabiają na siebie.

Za prawie 10 milionów. A co do zarabiania - ciekawe, czy zdołają zarobić na własną utylizację. Przecież to 30-letni, wyeksploatowany szrot, który zaraz trzeba będzie zezłomować. Ale wiadomo, Niemcy biedny kraj, trzeba ich dofinansowywać z naszej bogatej kieszeni, bo głodują.
Zgłoś
PeterNORTH 2025-02-01, 8:26
no k🤬a wyświetlacze nie działają czego k🤬a nie rozumiecie?

Jakbyś k🤬a lokomotywę poprowadził nie wiedząc nic o ciśnieniu oleju w hamulcach,prądzie czy trasie i ustawieniu zwrotnic

nie dziwię się że się wk🤬ił.
Zgłoś
Janusz_k 2025-02-01, 10:48
mamurra napisał/a:

Przecież to 30-letni, wyeksploatowany szrot, który zaraz trzeba będzie zezłomować.

Nie masz pojęcia o temacie, lokomotywy to nie auta a one wytrzymują spokojnie 30 lat. Lokomotywy wytrzymują znacznie więcej, u nas jeżdżą lokomotywy z lat '60 i jeszcze pojeżdżą.
Zgłoś
specjal01 2025-02-01, 17:35
Normalnie jakbym siebie słyszał widząc szwabskie śmieci jeżdżące po polskich drogach i te powykrzywiane mordy przegrywów bez ambicji za kierownicami...
Zgłoś
elim 2025-02-01, 19:16
Karaczanx napisał/a:

umiem po Czesku, za to Słowaków w c🤬j nie rozumiem... naszemu językowi bliżej do Czeskiego...

nie znam czeskiego, nie znam słowackiego, ale byłem kilka razy na Słowacji i potrafiłem mniej więcej zrozumieć co mówią, a jak z Czechem to ani słowa nie potrafiłem zrozumieć, a tak poza tym jeśli znasz język czeski to tutaj jesteś mało obiektywny.
Zgłoś
WąsatyZbój 2025-02-01, 23:28
mam_racje napisał/a:

Tylko oni kupili od szwabów nowe, w Poznaniu Jaśkowiak kupił używane...

Film, o lokomotywie, a Ty, o tramwajach? Masz nierówno pod sufitem? Poza tym, chociaż nie ulega wątpliwości, że tęczowy JJ, to najgorszy prezydent i ma najbardziej złodziejską ekipę urzędników w dziejach Poznania, to akurat na tych niemieckich tramwajach, zrobił interes dobry dla podatników. Zamiast wydać 150 mln zł na modernizację (remont główny) 26 pięćdziesięcioletnich, wysokopodłogowych, jednokierunkowych Konstali 105 Na, kupił 24 trzydziestoletnie, niskopodłogowe i dwukierunkowe tramwaje Duewag/Siemens NGT6D z Bonn, wraz z pakietem serwisowym, za niecałe 10 mln zł. Tyle, to teraz kosztuje 1 nowy tramwaj. Jeden! Dzięki tym niemieckim tramwajom, już w przyszłym roku, cały tabor tramwajowy w Poznaniu będzie niskopodłogowy i z klimatyzacją. Parę lat pojeżdżą, do czasu, gdy będzie można kupić nowy tabor w Modertransie, Pesie lub Solarisie. Nie można było kupić używanych tramwajów w Polsce, bo nikt takich tramwajów nie ma na sprzedaż. Przypominam, że Poznań niedawno kupił też 30 nowiutkich, dwukierunkowych Moderusów Gamma w poznańskim Modertransie za ok. 250 mln zł (z czego 215 mln to dofinansowanie z KPO). Tak, w ogóle, od 2000 roku, Poznań zakupił łącznie 123 nowe tramwaje z Modertransu, 45 z Solarisa i tylko 14 Siemensów Combino (w 2002 roku, gdy rządził Grobelny). No, i teraz te 24 używane z Bonn. Więc p🤬lenie, że Poznań daje zarobić Niemcom, zamiast polskim producentom, w dodatku kupując stary złom, jest gówno warte.

[ Dodano: 2025-02-01, 23:43 ]
mamurra napisał/a:

Za prawie 10 milionów. A co do zarabiania - ciekawe, czy zdołają zarobić na własną utylizację. Przecież to 30-letni, wyeksploatowany szrot, który zaraz trzeba będzie zezłomować. Ale wiadomo, Niemcy biedny kraj, trzeba ich dofinansowywać z naszej bogatej kieszeni, bo głodują.

Pewnie lepiej wydać 150 mln na remont główny 50-letnich szrotów 105Na, które te niemieckie tramwaje , mają zastąpić. One już zarobiły na swoją utylizację, chociaż jeszcze nie kursują. Te 2,3 mln euro, rzeczywiście bardzo dofinansuje władze Bonn. Gdzieś Ty się uczył ekonomii?
Zgłoś
mamurra 2025-02-04, 2:06
WąsatyZbój napisał/a:

Pewnie lepiej wydać 150 mln na remont główny 50-letnich szrotów 105Na, które te niemieckie tramwaje , mają zastąpić. One już zarobiły na swoją utylizację, chociaż jeszcze nie kursują. Te 2,3 mln euro, rzeczywiście bardzo dofinansuje władze Bonn. Gdzieś Ty się uczył ekonomii?

Lepiej kupić nowe tramwaje. Niemiec nigdy ci nie odda niczego, co się do czegoś nadaje, w cuda wierzysz? "Dziadek tylko do kościoła jeździł i płakał, jak sprzedawał"?

Ciekawe, gdzie kupiłeś samochód XD
Zgłoś
beeveer 2025-02-04, 14:53
doskonale go rozumiem jego emocje, bo ostatnio próbowałem pograć w polską produkcję SimRail
Zgłoś
WąsatyZbój 2025-02-05, 10:20
mamurra napisał/a:

Lepiej kupić nowe tramwaje. Niemiec nigdy ci nie odda niczego, co się do czegoś nadaje, w cuda wierzysz? "Dziadek tylko do kościoła jeździł i płakał, jak sprzedawał"?
Ciekawe, gdzie kupiłeś samochód XD

Przecież Poznań, dopiero co, kupił też za 250 mln zł 30 nowych Moderusów Gamma. Właśnie trwają próby odbiorcze pierwszego, dostarczonego egzemplarza. Więcej nie kupili, bo ich na razie nie stać, a i polscy producenci, nie są w stanie, na dziś, wyprodukować ich więcej dla Poznania (inne miasta, też robią takie zakupy). Rzecz w tym, że większej liczby dwukierunkowych tramwajów, Poznań potrzebuje już teraz, najpóźniej do końca przyszłego roku, a nie za 4 - 7 lat, kiedy Modertrans, czy Pesa, mogłyby je dostarczyć. Na taki zakup, Poznań też potrzebuje unijnych funduszy, bo własnych środków, czy wsparcia z budżetu państwa, dużo nie ma, a przecież właśnie dostał 215 mln zł z KPO na te Gammy. Chyba, że Ty masz wolne 280-340 mln zł - to zasponsoruj miastu nowe 24 tramwaje, które i tak dotrą do MPK dopiero za kilka lat.
Poza tym, nie porównuj pojazdów szynowych z samochodami. 30 letni tramwaj, czy lokomotywa lub EZT, jest w dużo lepszym stanie, niż współczesne, 5-letnie auto. 25 ostatnich Konstali 105Na, które mają prawie 50 lat, dopiero teraz MPK wycofuje z eksploatacji. A na kolei, prawie 500 sztuk EZT EN-57, w tym niektórych wyprodukowanych jeszcze w latach 60-ych, wciąż wozi pasażerów po polskich torach.
Co do samochodów używanych, to bajki, o płaczących, niemieckich dziadkach, sobie daruj. W cuda nie wierzę, bo w ogóle nie jestem wierzący. Już za młodu się nauczyłem, że od Polaka, sprowadzonego zza granicy auta, się nie kupuje. To właśnie Turasy i Polacy, cwaniakują. Za to, bezpośrednio od Niemca - właśnie starego i wrednego dziadygi-hitlersyna, kilkanaście lat temu, kupiłem 14-letnią beczkę W124, z przebiegiem ponad 450 tys. km. Staruszek nie ukrywał stanu auta. Musiałem wymienić szklanki, łańcuch rozrządu i amortyzatory - nic więcej poważnego, na szczęście dla mojego portfela, nie było do zrobienia (różnych drobiazgów za grosze nie liczę). Karoseria w idealnym stanie, bez szpachli, bez grama rdzy. Nawet tapicerka była na medal. Jeździłem nim prawie 3 lata bez żadnych awarii, a potem go odsprzedałem znajomemu wielbicielowi merców, który tym zabytkiem jeździ do dzisiaj na jakieś zloty.
Chcesz wiedzieć, gdzie kupiłem ostatni samochód? W Polsce. Konkretnie, jeżdżę półrocznym MG HS 2.0. Chcesz dobry, nowy samochód, za przyzwoitą cenę, to kup chińszczyznę - już dawno przegonili w jakości te złomy, które się teraz produkuje w Europie.
Zgłoś
L................n 2025-02-07, 18:06
To Słowak, Ekrany nie działają.
Zgłoś
polkowic 2025-02-12, 1:15
Pewnie awaria typu Newag , trzeba wcisnąć sos w kiblu przy otwartych drzwiach i zadziała
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie