Wypowiadam się jako mieszkanka Ostrołęki.
Mieszkańcy nie chcą tego Muzeum. Wystarczy się przejść po ulicach miasta i spytać ludzi. TO MUZEUM MA SŁUŻYĆ TYLKO TEMU BY PREZYDENT MIASTA MIAŁ GDZIE PRZYJŚĆ I KWIATKI ZŁOŻYĆ.
Ostrołęka jest miastem znanym z dwóch bitew, z czasów kampanii Napoleona i powstania listopadowego. Mamy mauzoleum, które upamiętnia bitwę z 1831. I co? I nic! Są pustki. A dlaczego?
Ponieważ pisowska władza miasta nic nie robi by utrzymać młodych ludzi tutaj. Młodzi ludzie, w tym wielu moich znajomych wyjechało do Warszawy/Białegostoku bądź Olsztyna i NIE WRACAJĄ TU. Po co mają wracać? Do czego?
KTO MA CHODZIĆ DO TEGO MUZEUM? Babcie i dziadki, bo oni tylko tu zostali? Młodzi wracają na weekendy i wracają do większych miast.
Szkoda że autor tego tematu nie zaznaczył iż pomysł takiego Muzeum jest w Warszawie. I prawidłowo! Dlaczego? Hmm, bo tam są środki, ludzie, po prostu.. chętni?
Owe 'Muzeum' włodarze mojego miasta chcą wcisnąć w dawnym zakładzie karnym, przy drodze krajowej.
Umanili sobie iż warszawka będzie w drodze na Mazury bądź powrotnej zajeżdżać do muzeum. No proszę Was.. Szlachetni mieszkańcy ze stolicy zatrzymują się w moim mieście by zatankować i wpieprzyć coś z McDonalda, które jest dwie minuty samochodem od planowanego muzeum.
Proszę tu mnie nie podejrzewać iż sprawa żołnierzy wyklętych mnie nie interesuje, tylko może za dużo się nasłuchiwałam jak to rabowali po wsiach w okolicach Ostrołęki (własna rodzina moja doświadczyła ich 'działań') i nie uważam tego tematu za ostatecznie opracowanego przez historyków? I nie chcę się poddawać jakiejś gorączce jaka się dzieje w tym mieście i kraju?!
Abstra***ąc od moich poglądów, pomysł muzeum jest idiotyczny, ponieważ nie ma tu pieniędzy na to! Prowincjonalne miasteczko, a tu chcą robić własną wersję wydarzeń historycznych? Mauzolem stoi puste, z muzeum będzie tak samo. Kasa ciągnięta z Unii bez sensu.
Czy to jakieś muzeum sprawi iż będziemy chcieli wrócić do miasta i tu żyć?! Po co, jak nie ma pracy i perspektyw?!
Uwierzcie, to wszystko pic na wodę. Cały ten szum jest wywołany, bo prezydent z swoimi poplecznikami musi pozapewniać miejscówki dla swoich.
Poczytajcie o aferach w Ostrołęce. Radni, potrącający ludzi na ulicy, tysiące złotych kradzione z foliówki prezydentowi, blue taxi (wozili się policyjnymi samochodami, bo tak), ustawy kopiowane słowo w słowo z innych miast (ach tak, zmieniono nazwę.. z Koszalin na Ostrołęka).
Ludzie! Co tu ma gender do czynienia? Co za oszołom założył ten temat, że nie ma pojęcia o sprawie? Skopiował żywcem z naszego lokalnego portalu. Brawo ziomuś, tylko na tyle Cię stać.
tak, ból dupy. maść zalecana