18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (6) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:49
Buluniia
BongMan • 2013-04-22, 13:47

Ciekawe jakby opisał dzisiejszą Polskę...

Nie zapomnij o grzebieniu, ty pierdolony jeleniu.
Fazi

Mój chuj dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
Zgłoś
koolowsky 2013-04-22, 17:02
Czerstwy napisał/a:

Rati-slaba? Bratysława?

raczej chodzi tu o Wrocław. Vratislav, to jedna ze średniowiecznych jego nazw. Czesi tak chyba do dziś mówią. Także Wratislavia było używane, więc wyszła arabowi Ratislaba.
Zgłoś
wisnia9202 2013-04-22, 17:19
"Ginazna" to pewnie "Gniezno" moje miasto Zadupie jakich wiele w tym kraju gdzie nic się nie dzieje ale jestem dumny z tego zadupia

Przyglądam się nędzy

I dziwię się złu [...]

Nie boję się śmierci

Zrodziłem się z chmur
Zgłoś
astmuus 2013-04-22, 17:26
A Sandomierz gdzie?

Statystyki mówią wyraźnie: jedna na trzy feministki jest równie głupia co pozostałe dwie, więc nie mogą robić tego samego co mężczyźni.
Zgłoś
bubek91 2013-04-22, 17:45
Nie zapominajmy że Polska w tamtych czasach miała nieco inne granice
Zgłoś
Tassadar 2013-04-22, 17:48
Po arabsku Polska to Bulandia. Wielkiej różnicy nie ma, a że kiedyś było lepiej każdy wie. Można pomarzyć i tak się nic nie zmieni każdy się z nas śmieje

All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Zgłoś
oksi89 2013-04-22, 17:53 10
Powiem tak:

1) Przedstawiona mapa jest do góry nogami. "Tabula Rogeriana" oryginalnie ma orientację południową. Autor obrazka popełnił błąd ją odwracając.

2) Topografia mapy Idrisi'ego to synteza ogromnej części wiedzy o ówczesnym świecie, ale Al-Idrisi sam tej wiedzy nie gromadził a jedynie wybiórczo ją umieszczał w swym dziele (mapa stanowiła część Księgi- czegoś na wzór encyklopedii). Większość map tworzona do XVI wieku to były kopie Mapy Ptolemeusza. Oczywiście lekko modyfikowane i aktualizowane o lokalizacje miast itp. Powielano tym samym wiele błedów, mających już nawet półtora tysiąca lat (w przypadku Idrisiego było to 1000 lat).

Oznaczanie miast było bardzo orientacyjne i pochodziło w większości z relacji kupców, którzy przez Sycylię przejeżdżali. Ale kiedy taki kupiec w podróży był nawet kilka lat (kilka lat!) to pamiętał, co, gdzie, kiedy minął, jak się nazywało i w którym ze słowiańskich księstw? "Rati-slaba" mogła być równie dobrze Bratysławą (ale za Wrocławiem stoją też mocne dowody, Wrocław był grodem kniazia Wratysława, stąd jego nazwa).

To tak jak napalanie się na "Calisię" z Mapy Ptolemeusza.

3) Oliwki w Polsce? Klimat w roku X-XI wieku był cieplejszy i uprawiano winorośle (stąd nazwy miejscowości i starych dzielnic miasta, np. poznańskie Winiary i Winogrady), ale oliwek nigdy nie mieliśmy

4) Z tą ważnością i uczonymi w miastach przesadził... Kraków, Gniezno i Sieradz to ok, ale reszta? To były większe grody a nie miasta.

5) Popatrzcie na północ na mapie. Im dalej, tym mniejsza wiedza o topografii. Skandynawia i Wielka Brytania na siłę namalowane chyba, żeby białej plamy nie stawiać. Sądzicie że wiedziało wiele więcej o Polsce?
Zgłoś
kaiel 2013-04-22, 18:06
i od tamtych czasów kurwa dobrobyt, aż głowa Buluni

plotę bzdury

*sypki drift po blacie*
Zgłoś
Rottensparrow 2013-04-22, 18:33
żałosne fake jak chuj
Zgłoś
matjus 2013-04-22, 18:37
w czasach gdy rządził król i magnaci byliśmy potęgą, potem zachciało im się Nihil Novi i zaczął się początek sprzedawania pięknego kraju!
Zgłoś
19ahmed22 2013-04-22, 19:19
Gdzie Radom?! Gdzie Sosnowiec?! To są dopiero potęgi a nie jakiaś chujowa Gniazna-srazna

Stultitia morbus est animi.

Wszystko chuj.
Zgłoś
ziron 2013-04-22, 19:51
oliwki w Polsce?
Zgłoś
messi169 2013-04-22, 20:24
To w średniowieczu w Polsce był klimat śródziemnomorski ? Ciekawe, oliwki w klimacie umiarkowanym. W większości źródeł dowiadujemy się, że kilkaset lat temu zamarzanie Bałtyku było co zimę, teraz czasami zdarza się, że zamarznie przy brzegu. Czyli bardziej pizgało, a oliwki były, a teraz nie ma. No chyba, że hodowali w szklarniach ...
Zgłoś
tonieja 2013-04-22, 20:59
Siradija - wydaje mi się, że to dzisiejszy Sieradz, ale co ja tam wiem. Chociaż w sumie "Pierwsza pisana wzmianka dotycząca Sieradza i potwierdzająca jego miejski charakterpochodzi z 1136 r., a została ona zamieszczona w bulli papieża Innocentego II, ustanowiającej uposażenie dla arcybiskupa gnieźnieńskiego."
Zgłoś
Rainn 2013-04-22, 22:26
"(...)posiada on winnice, oliwki (...)"

W Polsce kiedykolwiek uprawiano oliwki? Chyba coś się komuś pojebało...
Zgłoś
S................k 2013-04-22, 22:58
rafal88x napisał/a:

Gdyby nie "zajebane" materiały, ten serwis w ogóle by nie istniał, więc zluzuj cwaniaczku..

mozna byłoby oznaczać tego typu tematy, skąd pochodzą np. za pomocą dwóch lieterek jm. wtedy mam wybór postawic piwo albo wejśc na joemonstera,
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów