Ciekawe jakby opisał dzisiejszą Polskę...
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Ciekawe jakby opisał dzisiejszą Polskę...
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Czerstwy napisał/a:
Rati-slaba? Bratysława?
raczej chodzi tu o Wrocław. Vratislav, to jedna ze średniowiecznych jego nazw. Czesi tak chyba do dziś mówią. Także Wratislavia było używane, więc wyszła arabowi Ratislaba.
"Ginazna" to pewnie "Gniezno" moje miasto Zadupie jakich wiele w tym kraju gdzie nic się nie dzieje ale jestem dumny z tego zadupia
Nie zapominajmy że Polska w tamtych czasach miała nieco inne granice
Po arabsku Polska to Bulandia. Wielkiej różnicy nie ma, a że kiedyś było lepiej każdy wie. Można pomarzyć i tak się nic nie zmieni każdy się z nas śmieje
2) Topografia mapy Idrisi'ego to synteza ogromnej części wiedzy o ówczesnym świecie, ale Al-Idrisi sam tej wiedzy nie gromadził a jedynie wybiórczo ją umieszczał w swym dziele (mapa stanowiła część Księgi- czegoś na wzór encyklopedii). Większość map tworzona do XVI wieku to były kopie Mapy Ptolemeusza. Oczywiście lekko modyfikowane i aktualizowane o lokalizacje miast itp. Powielano tym samym wiele błedów, mających już nawet półtora tysiąca lat (w przypadku Idrisiego było to 1000 lat).
Oznaczanie miast było bardzo orientacyjne i pochodziło w większości z relacji kupców, którzy przez Sycylię przejeżdżali. Ale kiedy taki kupiec w podróży był nawet kilka lat (kilka lat!) to pamiętał, co, gdzie, kiedy minął, jak się nazywało i w którym ze słowiańskich księstw? "Rati-slaba" mogła być równie dobrze Bratysławą (ale za Wrocławiem stoją też mocne dowody, Wrocław był grodem kniazia Wratysława, stąd jego nazwa).
To tak jak napalanie się na "Calisię" z Mapy Ptolemeusza.
3) Oliwki w Polsce? Klimat w roku X-XI wieku był cieplejszy i uprawiano winorośle (stąd nazwy miejscowości i starych dzielnic miasta, np. poznańskie Winiary i Winogrady), ale oliwek nigdy nie mieliśmy
4) Z tą ważnością i uczonymi w miastach przesadził... Kraków, Gniezno i Sieradz to ok, ale reszta? To były większe grody a nie miasta.
5) Popatrzcie na północ na mapie. Im dalej, tym mniejsza wiedza o topografii. Skandynawia i Wielka Brytania na siłę namalowane chyba, żeby białej plamy nie stawiać. Sądzicie że wiedziało wiele więcej o Polsce?
1) Przedstawiona mapa jest do góry nogami. "Tabula Rogeriana" oryginalnie ma orientację południową. Autor obrazka popełnił błąd ją odwracając.
2) Topografia mapy Idrisi'ego to synteza ogromnej części wiedzy o ówczesnym świecie, ale Al-Idrisi sam tej wiedzy nie gromadził a jedynie wybiórczo ją umieszczał w swym dziele (mapa stanowiła część Księgi- czegoś na wzór encyklopedii). Większość map tworzona do XVI wieku to były kopie Mapy Ptolemeusza. Oczywiście lekko modyfikowane i aktualizowane o lokalizacje miast itp. Powielano tym samym wiele błedów, mających już nawet półtora tysiąca lat (w przypadku Idrisiego było to 1000 lat).
Oznaczanie miast było bardzo orientacyjne i pochodziło w większości z relacji kupców, którzy przez Sycylię przejeżdżali. Ale kiedy taki kupiec w podróży był nawet kilka lat (kilka lat!) to pamiętał, co, gdzie, kiedy minął, jak się nazywało i w którym ze słowiańskich księstw? "Rati-slaba" mogła być równie dobrze Bratysławą (ale za Wrocławiem stoją też mocne dowody, Wrocław był grodem kniazia Wratysława, stąd jego nazwa).
To tak jak napalanie się na "Calisię" z Mapy Ptolemeusza.
3) Oliwki w Polsce? Klimat w roku X-XI wieku był cieplejszy i uprawiano winorośle (stąd nazwy miejscowości i starych dzielnic miasta, np. poznańskie Winiary i Winogrady), ale oliwek nigdy nie mieliśmy
4) Z tą ważnością i uczonymi w miastach przesadził... Kraków, Gniezno i Sieradz to ok, ale reszta? To były większe grody a nie miasta.
5) Popatrzcie na północ na mapie. Im dalej, tym mniejsza wiedza o topografii. Skandynawia i Wielka Brytania na siłę namalowane chyba, żeby białej plamy nie stawiać. Sądzicie że wiedziało wiele więcej o Polsce?
żałosne fake jak chuj
w czasach gdy rządził król i magnaci byliśmy potęgą, potem zachciało im się Nihil Novi i zaczął się początek sprzedawania pięknego kraju!
Gdzie Radom?! Gdzie Sosnowiec?! To są dopiero potęgi a nie jakiaś chujowa Gniazna-srazna
To w średniowieczu w Polsce był klimat śródziemnomorski ? Ciekawe, oliwki w klimacie umiarkowanym. W większości źródeł dowiadujemy się, że kilkaset lat temu zamarzanie Bałtyku było co zimę, teraz czasami zdarza się, że zamarznie przy brzegu. Czyli bardziej pizgało, a oliwki były, a teraz nie ma. No chyba, że hodowali w szklarniach ...
Siradija - wydaje mi się, że to dzisiejszy Sieradz, ale co ja tam wiem. Chociaż w sumie "Pierwsza pisana wzmianka dotycząca Sieradza i potwierdzająca jego miejski charakterpochodzi z 1136 r., a została ona zamieszczona w bulli papieża Innocentego II, ustanowiającej uposażenie dla arcybiskupa gnieźnieńskiego."
"(...)posiada on winnice, oliwki (...)"
W Polsce kiedykolwiek uprawiano oliwki? Chyba coś się komuś pojebało...
W Polsce kiedykolwiek uprawiano oliwki? Chyba coś się komuś pojebało...
rafal88x napisał/a:
Gdyby nie "zajebane" materiały, ten serwis w ogóle by nie istniał, więc zluzuj cwaniaczku..
mozna byłoby oznaczać tego typu tematy, skąd pochodzą np. za pomocą dwóch lieterek jm. wtedy mam wybór postawic piwo albo wejśc na joemonstera,
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów