Też na początku się z tego śmiałem, ale w sumie argumentacja logiczna. Warto obejrzeć.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Krótko i zwięźle: idiota to wymyślił, zmontował a jeszcze inny tu wrzucił.
A tego gostka "imie jego" za agitację należy wyj..ć stąd na zbity ryj
A tego gostka "imie jego" za agitację należy wyj..ć stąd na zbity ryj
nie wiem czy ten koleś wrzuca to tu dla beki czy nie, ale wkurwia mnie, że on też ma prawo głosu w tym kraju.
To troll ale przyznaję, że bardzo konsekwentny i nawet czasami dość zabawny. Ja go tam lubię .
Strasznie mnie wkurza jak ludzie coś obejrzą, przeczytają i stwierdzają no logiczne argumenty, to może być prawda. Ale mało kto zada sobie odrobinę trudu i sprawdzi sam. Pewnych rzeczy samemu się w prosty, tani sposób nie sprawdzi, ale całkiem sporo tak. Swego czasu obejrzałem kilka takich pseudonaukowych publikacji i temat mnie zaciekawił. Sprawdziłem sobie sam kilka rzeczy i ja wiem, jak jest, ale nie dla tego, że tak mówią mądre głowy, tylko sprawdziłem to sam doświadczalnie.
To lecąc z argumentami za filmikiem.
1. Jak wysoko nie wlezę, to horyzont jest płaski.
Czyżby? Kto z was sprawdzał? Ale na podstawie zdjęć i obserwacji własnych. Z przodu, z tyłu, z boku będzie na tej samej wysokości. Bo jak by się zakrzywiał to by był na różnej. Ale w miarę jak jesteśmy coraz wyżej to patrzymy na kule z góry krzywizna zaczyna być widoczna. Nie będę tu wrzucał żadnych zdjęć, bo mi się nie chce, a poza tym zdjęcia łatwo zmanipulować. Weście własne fotki, najlepiej z samolotu i przyłóżcie linijkę do horyzontu. I co? Sprawdźcie sami. Na moich fotkach efektu nie widać z Pałacu Kultury, ale już z Empire State Building tak. Tym bardziej z samolotu.
2. Horyzont jest zawsze na wysokości wzroku.
No jest, tylko że wzrok to nie poziomnica. Wejdź sobie na 10 piętro, ale im wyżej tym lepiej. I spójrz wzdłuż wypoziomowanej poziomnicy na horyzont. Można też wykorzystać, inne przedmioty, bo nie wszędzie akurat chodzimy z poziomnicą. Na płaskim terenie np. w Łodzi, już 10 piętra wcelujesz tak wyraźnie powyżej horyzontu. Oczywiście sprawdźcie sami.
3. Ziemia nie kręci się wokół własnej osi z prędkością 1675 km/h oczywiście to prędkość dla równika.
Tego osobiście nie mierzyłem , ale znajdziecie w necie dużo na ten temat. Pierwszy z brzegu link z googla na ten temat jest dla mnie dużo bardziej wiarygodny niż cały powyższy film.
fizykon.org/wlk_podstawowe/ciezar_uwzglednienie_sily_odsrodkowej_dodatek.htm
4. Geodezja nie uwzględnia żadnego zakrzywienia ziemi.
Tak? Ktoś pytał jakiegoś geodetę?
Podstawy geodezji. Zadania.
mailgrupowy.pl/shared/resources/6245,podstawy-geodezji/37253,podstawy-...
Jedno z zadań
punkty 5 i 6, sami sobie wytłumaczcie, bo szkoda klawiatury.
7. Kompas zawsze wskazuje północ, nawet poniżej równika.
To ja powiem tak , Kompas zawsze wskazuje południe, nawet powyżej równika. Nie wiem co ten argument ma za zadanie udowodnić.
punktu 8 w filmie brak. Od razu jest 9, ale o biblii sobie nie podyskutuje. I dalej już nie ma z czym polemizować
Ale często pojawia się argument o żyroskopach, kup i sprawdź, żyroskop, albo poczytaj w necie o tym jak działa i jaki wpływ na jego pracę ma sam ruch ziemi i przemieszczanie go po tej ziemi.
Że skoro ziemia krąży wokół słońca to zimą i latem jesteśmy po innych stronach słońca i powinniśmy widzieć inne kawałki nieba. Zachęcam do samodzielnych analiz Na początek co, jak, kiedy i dla czego widać na niebie, można sprawdzić w necie, a potem potwierdzić, lub obalić własnymi obserwacjami.
Zresztą wyżej już padł przykład księżyca widzianego z półkuli północnej i południowej.
Padają argumenty o odległości słońca, że gdyby było rzeczywiste tak daleko to różnica miedzy równikiem a kołem podbiegunowym nie mogła by być tak duża. I wiele innych mniej, lub bardziej nietrafionych argumentów.
Ale jednym z najciekawszych jest widok promieni słonecznych przebijających się przez chmury.
i.imgur.com/1YqWTti.jpg
Na zdrowy rozum wychodzi że słońce musi być tuż nad chmurami, góra kilka kilometrów.
Jest dyfrakcja światła. Najpierw poczytać w necie, a potem obserwować, przez chmury, Przez korony drzew, albo przez uchylone okno w ciemnym pokoju. Wnioski przyjadą same.
Się naprodukowałem, bo denerwują mnie takie brednie w tym dziale.
To lecąc z argumentami za filmikiem.
1. Jak wysoko nie wlezę, to horyzont jest płaski.
Czyżby? Kto z was sprawdzał? Ale na podstawie zdjęć i obserwacji własnych. Z przodu, z tyłu, z boku będzie na tej samej wysokości. Bo jak by się zakrzywiał to by był na różnej. Ale w miarę jak jesteśmy coraz wyżej to patrzymy na kule z góry krzywizna zaczyna być widoczna. Nie będę tu wrzucał żadnych zdjęć, bo mi się nie chce, a poza tym zdjęcia łatwo zmanipulować. Weście własne fotki, najlepiej z samolotu i przyłóżcie linijkę do horyzontu. I co? Sprawdźcie sami. Na moich fotkach efektu nie widać z Pałacu Kultury, ale już z Empire State Building tak. Tym bardziej z samolotu.
2. Horyzont jest zawsze na wysokości wzroku.
No jest, tylko że wzrok to nie poziomnica. Wejdź sobie na 10 piętro, ale im wyżej tym lepiej. I spójrz wzdłuż wypoziomowanej poziomnicy na horyzont. Można też wykorzystać, inne przedmioty, bo nie wszędzie akurat chodzimy z poziomnicą. Na płaskim terenie np. w Łodzi, już 10 piętra wcelujesz tak wyraźnie powyżej horyzontu. Oczywiście sprawdźcie sami.
3. Ziemia nie kręci się wokół własnej osi z prędkością 1675 km/h oczywiście to prędkość dla równika.
Tego osobiście nie mierzyłem , ale znajdziecie w necie dużo na ten temat. Pierwszy z brzegu link z googla na ten temat jest dla mnie dużo bardziej wiarygodny niż cały powyższy film.
fizykon.org/wlk_podstawowe/ciezar_uwzglednienie_sily_odsrodkowej_dodatek.htm
4. Geodezja nie uwzględnia żadnego zakrzywienia ziemi.
Tak? Ktoś pytał jakiegoś geodetę?
Podstawy geodezji. Zadania.
mailgrupowy.pl/shared/resources/6245,podstawy-geodezji/37253,podstawy-...
Jedno z zadań
Cytat:
Określić wpływ kulistości Ziemi na niwelację techniczną.
Przy dokładności pomiaru nie przekraczającej 1mm określić długość,
do jakiej nie musimy uwzględniać kulistości Ziemi.
R=6371km
Poprawka dp na krzywiznę Ziemi wynosi:
dp=d2/2R
Poprawka dp osiągnie wartość 1 mm, odpowiadającą dokładności odczytu z łaty w niwelacji technicznej, dopiero przy długości celowej d=110m. Wpływ krzywizny Ziemi na pomiar wysokościowy w niwelacji technicznej nie odgrywa więc istotnej roli. Gdy podczas pomiarów wysokościowych stosowany jest sposób niwelacji ze środka, to różnica odczytów t-p jest wolna od wpływu krzywizny Ziemi, ponieważ podlega on redukcji podczas odejmowania odczytów.
punkty 5 i 6, sami sobie wytłumaczcie, bo szkoda klawiatury.
7. Kompas zawsze wskazuje północ, nawet poniżej równika.
To ja powiem tak , Kompas zawsze wskazuje południe, nawet powyżej równika. Nie wiem co ten argument ma za zadanie udowodnić.
punktu 8 w filmie brak. Od razu jest 9, ale o biblii sobie nie podyskutuje. I dalej już nie ma z czym polemizować
Ale często pojawia się argument o żyroskopach, kup i sprawdź, żyroskop, albo poczytaj w necie o tym jak działa i jaki wpływ na jego pracę ma sam ruch ziemi i przemieszczanie go po tej ziemi.
Że skoro ziemia krąży wokół słońca to zimą i latem jesteśmy po innych stronach słońca i powinniśmy widzieć inne kawałki nieba. Zachęcam do samodzielnych analiz Na początek co, jak, kiedy i dla czego widać na niebie, można sprawdzić w necie, a potem potwierdzić, lub obalić własnymi obserwacjami.
Zresztą wyżej już padł przykład księżyca widzianego z półkuli północnej i południowej.
Padają argumenty o odległości słońca, że gdyby było rzeczywiste tak daleko to różnica miedzy równikiem a kołem podbiegunowym nie mogła by być tak duża. I wiele innych mniej, lub bardziej nietrafionych argumentów.
Ale jednym z najciekawszych jest widok promieni słonecznych przebijających się przez chmury.
i.imgur.com/1YqWTti.jpg
Na zdrowy rozum wychodzi że słońce musi być tuż nad chmurami, góra kilka kilometrów.
Jest dyfrakcja światła. Najpierw poczytać w necie, a potem obserwować, przez chmury, Przez korony drzew, albo przez uchylone okno w ciemnym pokoju. Wnioski przyjadą same.
Się naprodukowałem, bo denerwują mnie takie brednie w tym dziale.
Bardziej od filmu rozśmieszyła mnie pasja z jaką udowadniacie, że autor nie ma racji Ja rozumiem gdyby to było o globalnym ociepleniu, które negują wszystkie ślunzaki-potomki górników, ale serio, nie warto nawet zajmować się udowodnianiem o kulistości Ziemi, w 2016 roku...
Mógłby jakiś admin się zlitować i przenieść ten temat do sucharów. I następnym razem reagować szybciej...
Szokujący debilizm!
Ludzie...Przecież ten film to totalne bzdury.
Dotrwałem do momentu gdzie autor piszę, że ''geodezja nie uwzględnia okrągłości ziemi''. Ja pierdole...
A tak się składa, że studiowałem geodezję i na pierwszym wykładzie profesor kazał nam narysować układ współrzędnych z dwoma osiami X,Y. Później kazał dorysować trzecią ukośną oś, mówił, że trzecia oś ma odpowiadać za trójwymiarowość. Później powiedział, że na następnym semestrze będziemy obliczać odległości względem kuli, a na jeszcze późniejszym semestrze dojdzie kolejna zmienna uwzględniająca prawdziwy kształt ziemi (bo przecież Ziemia nie jest idealnie okrągła, jest spłaszczona...). Tyle co wiem o geodezji, bo jak dowiedziałem, się od kumpli po fachu, że zarabiają 3 tysie zł, to zrezygnowałem po semestrze xD
Dotrwałem do momentu gdzie autor piszę, że ''geodezja nie uwzględnia okrągłości ziemi''. Ja pierdole...
A tak się składa, że studiowałem geodezję i na pierwszym wykładzie profesor kazał nam narysować układ współrzędnych z dwoma osiami X,Y. Później kazał dorysować trzecią ukośną oś, mówił, że trzecia oś ma odpowiadać za trójwymiarowość. Później powiedział, że na następnym semestrze będziemy obliczać odległości względem kuli, a na jeszcze późniejszym semestrze dojdzie kolejna zmienna uwzględniająca prawdziwy kształt ziemi (bo przecież Ziemia nie jest idealnie okrągła, jest spłaszczona...). Tyle co wiem o geodezji, bo jak dowiedziałem, się od kumpli po fachu, że zarabiają 3 tysie zł, to zrezygnowałem po semestrze xD
zna ktoś tytuł tej muzyczki?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów