a) Nie otwierasz drzwi w obawie o najgorsze
b) Dzwonisz na policję
c) Wpuszczasz mężczyznę, wręczasz mu kopertę z pieniędzmi po czym ów mężczyzna oblewa cię wodą i wychodzi
Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis
Też nie odmawiasz ze skrępowania? Ja pochodzę z rodziny katolickiej, sam nie przyjmuję księdza, ale uwzględniając rodzinę, która przyjmuje i to, że większość znajomych to katolicy... okazuje się, że może 30% ludzi których znam przyjmuje księdza.... Uważasz, że się nie przyznają? Nie.. Są bardziej chrześcijanami niż katolikami.... po za tym... krępowaliby się właśnie tym, że przyjęli księdza.
Może być nawet 100% ! Nikt nikomu nie nakazuje przyjmować księdza po kolędzie. Do ślubu kościelnego to ty pierwszy w kolejce będziesz i nie pierdol mi tu, żeś zatwardziały ateista jest.
Mam 28 lat. Przyjmuję księdza. Wręczam hajs na działalność. Skromnie. 20-50 pln.
Może być nawet 100% ! Nikt nikomu nie nakazuje przyjmować księdza po kolędzie. Do ślubu kościelnego to ty pierwszy w kolejce będziesz i nie pierdol mi tu, żeś zatwardziały ateista jest.
sidian co ty człowieku bredzisz?
Chrześcijanizm to jest religia, a katolicyzm to nic innego jak jedno z wielu wyznań tejże religii.
Każde wyznanie chrześcijańskie przestrzega 10 przykazań i to ono jest głównymi zasadami, którymi kierują się chrześcijanie. Większość wyznań ma własne doktryny,ale oparte własnie na dekalogu.
Nigdy nie było i nie będzie takiej sytuacji,ze Kościół Katolicki będzie stawiał za ważniejsze 5 przykazań kościelnych nad dekalogiem.
KKK został stworzony po to by przeciętny katolik mógłby znaleźć odpowiedź na pytania dotyczące swojej wiary i odpowiedzieć sobie np; co się kryje pod pojęciem "moralność"
(2) Ja jestem JHWH, twój Elohim, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. (3) Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!
(4) Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja JHWH, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. (6) Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
(7) Nie będziesz wzywał imienia JHWH, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż JHWH nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy.
(8) Pamiętaj o dniu szabatu (soboty), aby go uświęcić. (9) Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. (10) Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci JHWH, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. (11) W sześciu dniach bowiem uczynił JHWH niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił JHWH dzień szabatu (soboty) i uznał go za święty.
(12) Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą JHWH, Bóg twój, da tobie.
(13) Nie będziesz zabijać.
(14) Nie będziesz cudzołożyć.
(15) Nie będziesz kraść.
(16) Nie będziesz mówić przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek.
(17) Nie będziesz pożądać domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądać żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego.
1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
2. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga swego, nadaremnie.
3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
4. Czcij ojca swego i matkę swoją.
5. Nie zabijaj.
6. Nie cudzołóż.
7. Nie kradnij.
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
9. Nie pożądaj żony bliźniego swego.
10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.