Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
dla was to kurwa wszystko jest fejk czego nei rozumiecie . niedawno był tu filmik jak gosc puszczał cos w rodzaju "suchego lodu" po podobnym torze magnetycznym .... na zywo na targach elektronicznych czy coś owej opcji ...
Może jeżeli Ty zrozumiesz na czym polega nadprzewodnictwo (a dokładniej efekt Meissnera) i czym ten filmik różni się od puszczania jak to ładnie i jakże błędnie ująłeś "czegoś w rodzaju suchego lodu" po torze magnetycznym, to dojdziesz do podobnego wniosku. Oczywiście pomijając fakt, że na filmie widać, że efekt parowania ciekłego azotu jest dorobiony komputerowo.
Nadprzewodnictwo jak najbardziej realne, tak samo napęd magnetyczny, ale umieszczenie 2 pojazdów obok siebie na tym samym torze i umożliwienie im poruszania się raz niezależnie, a raz jeden koło drugiego jest tutaj problemem.
Ciekły azot bardzo silnie paruje w temperaturze pokojowej, przez co zamykanie go w kartridżu na CO2 grozi rozsadzeniem pojemnika i poparzeniem osób przeprowadzających eksperyment. Ciekły azot przechowywany jest z reguły w naczyniach zwanych dewarami bądź termosach, aby odizolować go w jak największym stopniu od temperatury otoczenia. Jeżeli widziałeś kiedyś jakieś doświadczenia z ciekłym azotem, zauważyłeś pewnie, że pojemnik zawsze jest otwarty, bądź zatkany lekko wciśniętym korkiem, który nie zapewnia wystarczającej szczelności, aby w pojemniku mogło znacznie zwiększyć się ciśnienie.
Ten filmik udowadnia, że to fake:
Lepszy dewar niż kieszeń jak mógłby ktoś nieobeznany pomyśleć.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów