Biorąc pod uwagę realia naszego kraju, nie ma co się dziwić, że dostęp do broni jest trudny.
1 Polska była okupowana - została nam wpojona mentalność niewolnika/kogoś gorszego.
2. Rządy różnych państw europejskich nie chcą, aby obywatele mieli łatwy dostęp do broni - po pierwsze wyobraźcie sobie ciapackie protesty, czy burdy kibiców, szczególnie w Europie wschodniej - to by była rzeź. Ponadto, jak wiele osób już wspominało, uzbrojonych obywateli władza będzie musiała się bać, a w przypadku najazdu obcego państwa istnieje o wiele większy potencjał obronny (Szwajcaria to idealne państwo pod tym względem).
3. Niestety, ale wielu Polaków nie jest gotowych do posiadania broni. Ze szkoły gimnazjalnej pamiętam wielu ludzi, których czeka świetlana przyszłość w zakładach karnych. Niestety wielu spośród Polaków źle obchodziłoby się z bronią/mogłoby stwarzać realne zagrożenie.
Szukałem czegoś do samoobrony i polecam prosty gaz pieprzowy za 15 zł. Nikomu tym krzywdy nie zrobicie, nikt was nie pozwie, a gaz swoje zrobi - obezwładnicie napastnika. Użycie noża, czy pałki teleskopowej sąd może uznać za przekroczenie obrony koniecznej, ponadto jak przesadzicie, to możecie nawet zabić tym człowieka (dobra pałka teleskopowa to wydatek minimum 200 złotych i jest średnio poręczna). Paralizator jest dość drogi i nie wiem czy rozsądnym jest trzymanie go w kieszeni, ale po gazie jest dla mnie rozsądnym wyborem.
Także delikatna zmiana w prawie, ułatwiająca zdobycie pozwolenia, jak najbardziej by się przydała, ale wolna amerykanka nigdy.
Wystarczy podać przykład policji. Zapewne wszyscy pamiętają głośny i całkiem świeży film z akcji dwójki policjantów, którzy bodajże 13 strzałami z broni krótkiej tylko raz trafili napastnika w kolano. Poza tym złamali wiele zasad postępowania, a pani z emocji zaczęła skakać. I byli to ludzie pracujący w policji. Po testach psychologicznych. sprawnościowych i którzy w ciągu roku muszą wystrzelać oszałamiająca liczbę dwóch magazynków (zawsze coś).
Teraz krótka informacja o wiatrówkach.
POLSKA-17J
NIEMCY-7,5J
DANIA - bez limitu.
UK 16,2J
HISZPANIA 24,2 J
BELGIA - bez limitu
FRANCJA - bez limitu (boczny zaplon bez pozwolenia)
CZECHY - 16 J
AUSTRIA - bez limitu
NORWEGIA - bez limitu
SŁOWACJA - 12 J
SZWECJA - 10J
WŁOCHY - 7,5 J
ROSJA - 7,5J
GRECJA - bez limitu
Zakupiłem ostatnio (miesiąc temu) wiatrówkę Crossman Vantage na militaria.pl (oszczędźcie sobie hejt, że to sklep z zabawkami; w sklepie sztucer.pl tego modelu nie ma - żeby nie było, że reklamuje dany sklep). I jest to bardzo fajna rzecz. Robimy z ojcem wypad w każdą niedzielę i strzelanie zapewnia na prawdę sporo frajdy. Karabinek jest budżetowy (350 zł, ale może znajdziecie taniej). Na forach mówili, że nie ma sensu strzelać z większej odległości jak 25 metrów, ale ja trafiałem 8 i 9 nawet z 40m. Planujemy zakup celów reaktywnych i lunety, a także wiatrówki krótkiej (także łamanej, broń na naboje CO2 nie ma odrzutu na którym bardzo mi zależy i jest droga w eksploatacji).
Trudno zdobyć pozwolenie na broń palną, to można chociaż mieć jej substytut w postaci wiatrówki (jak pokazuje tabelka, w Polsce ten limit jest całkiem wysoki) i zapewniam was, że to świetny sposób na spędzenie czasu. Jeśli któryś sadol jest przy forsie to polecam cekaus.pl