📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
jaies 2 lata temu na uniwerku widziałem taką drukarkę. tylko zamiast kluczy drukowali piłeczki
@ 1 up
dalej to się tak nazywa, chociaż jest kilka lepszych metod niż 3d printing
dalej to się tak nazywa, chociaż jest kilka lepszych metod niż 3d printing
@up to jest spiekanie laserowe (SLS), bardzo ciekawa metoda. Rapid prototyping to nazwa zbioru metod.
ale te klucze się różnią, choćby zakończeniem, oryginał ma dziurę na końcu a kopia jakieś coś innego
nawet mechanizm który był w środku wydrukowało , ciekawe ;] fake
To nie takie hop-siup, obróbka chmury punktów po skanowaniu jest pojebana jak lato z radiem
Balafon kaj ty pierdolisz
Trochę naściemniali - przecież jak skanowali klucz tym skanerem to zapisał on tylko powierzchniowy kształt klucza, nie wydaje mi się żeby "prześwietlili" klucz tak aby uwzględnić np. panewki tego ślimaka nastawiającego albo szynę po której przesuwa się jedna ze szczęk - prędzej wydrukowali by każdy element osobno, a ta kopia im wyszla w pełni ruchoma i funkcjinalna
por.bor napisał/a:
@ 2 up zobacz na 00:33 sek "it's called 3D printing"
3d printing jest to nazwa zbioru procesów przetwarzania modeli komputerowych na rzeczywiste modele trójwymiarowe, SLS (selective laser sintering) jest to technologia w której w tym wypadku powstają te modele.
Pewnie, że od dawna często stosowana do odlewnictwa;) Zajebista sprawa:)
@ 2 up ,no nie do końca bo zbiór metod wytwarzania to rapid prototyping, w którego skład wchodzą metody: 3d- printing ( spajanie za pomocą spoiwa za pomocą maszyny działającej jak drukarka- to jest na tym filmiku), sls (selective laser sintering) (spiekanie za pomoca wiązki lasera), lom (laminated object manufacturing) (poprzez nakładanie i spajanie cienkich folii materiału), sla (stereolitografia) (utwardzanie ciekłego fotopolimeru laserem), fdm (fuse deposition modeling) (modelowanie ciekłym tworzywem termoplastycznym).
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów