Kurwa i kto to mówi
zdjęcie zostało skasowane na prośbę użytkownika
Masz świadomość, że jeśli jest to jego fota, którą pobrałeś z jakiegoś serwisu społecznościowego, to w tym momencie on może cię podać do sądu i z całą pewnością sprawę wygra?
No ja Cię nie pytam jaki masz pogląd na świat i ludzi, tylko na to, że nieważne jaka strona, to pewnych zasad trzeba przestrzegać. Fota, jak fota, całkiem normalna, ale to nie właściciel ją wrzucał, tylko Ty.
Raz nieprawne udostępnianie danych osobowych.
Dwa łamanie praw autorskich do medium, którym w tym wypadku jest zdjęcie.
I nie jest to wykroczenie, tylko przestępstwo, więc mimo że lata Ci to koło chuja, to ja radzę poprosić moda o edycję posta. Może sam zainteresowany tematu drążyć nie będzie, ale może cię podpierdolić ktokolwiek na forum, ot tak, bo miał zły dzień.
Masz świadomość, że jeśli jest to jego fota, którą pobrałeś z jakiegoś serwisu społecznościowego, to w tym momencie on może cię podać do sądu i z całą pewnością sprawę wygra?
niby na jakiej podstawie? ktoś upublicznia zdjęcie - oddaje na łaskę lub niełaskę jakiegoś serwisu i sposób wykorzystania tego zdjęcia reguluje regulamin tego serwisu
niby na jakiej podstawie? ktoś upublicznia zdjęcie - oddaje na łaskę lub niełaskę jakiegoś serwisu i sposób wykorzystania tego zdjęcia reguluje regulamin tego serwisu
Dokładnie kolego, ale widzę należysz do całej rzeszy ludzi, których jebie co się z ich danymi w sieci dzieje.
Każdy portal społecznościowy ma pewną swobodę w posiadaniu danych użytkowników. Nie zmienia to jednak faktu, że nie mają oni prawa rozpowszechniania ich, na innych portalach. Mało tego, jeśli sobie zażyczysz nieudostępniania tych danych poza systemem portalu, jego właściciele MUSZĄ Ci to zagwarantować.
I wracając do kopiowania fotek przez osoby 3 z portali. Jest to łamanie prawa, choćby w tych 2 punktach, o których pisałem wcześniej.
Nawet na portalach typu mitsrzowie.org, możesz zablokować publikację Twojej wypowiedzi, nawet jeśli nie ma tam żadnych danych po których można cię zidentyfikować.
Na dobrą sprawę, wszystko co napiszesz w sieci, jest Twoją własnością intelektualną. Stąd na przykład w regulaminach jest umieszczona notka, że posty napisane w danym portalu stają się własnością jego właściciela, ale jednocześnie nie odpowiada on za ich treść.
na większości portali społecznościowych jest zapisek w regulaminie taki jak na sadistic:
4.4. Umieszczając w serwisie zdjęcia i filmy użytkownik zgadza się na uczynienie ich ogólnodostępnymi w sieci Internet, włączając w to ich pobieranie i dalszą modyfikację przez innych Użytkowników oraz osoby trzecie.
Z reguły ludzie nie nie czytają regulaminów przed ich akceptacją.