Walka o mistrzostwo świata pomiędzy Foremanem a Frazierem.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
15 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-10, 18:32
Rok 1968, olimpiada w Meksyku.George Foreman, jeden z głównych faworytów do olimpijskiego złota w kategorii ciężkiej staje w pierwszej walce turnieju na przeciw reprezentanta Polski. Jest nim Lucjan Trela zawodnik Stali Stalowa Wola. Prawie dwumetrowy Foreman nieco zdziwił się gdy zobaczył Trelę w ringu. Polak nie jest typowym "ciężkim". Ma 172 cm wzrostu a jego waga oscyluje wokół 86 kg! Trela rozpoczął walkę tak jak zaplanował - atakując Amerykanina. Taką miał taktykę. Atakować, nie dać chwili wytchnienia i wykorzystać różnicę szybkości jaką miał nad większymi i mniej ruchliwymi rywalami. Walka była bardzo wyrównana i jak to często w boksie bywa o jej wyniku zadecydował jeden cios, ale wcale nie nokautujący. W drugiej rundzie nasz zawodnik zainkasował bardzo silny cios w nerkę który go bardzo osłabił i nie pozwolił na ataki z takim animuszem i impetem jak to miało miejsce na początku pojedynku. Foreman od tego momentu zaczął wykorzystywać przewagę w zasięgu ramion i zdaniem sędziów wygrał na punkty 4:1. Ale...zwycięstwo Polaka było blisko. Sam Trela w wywiadzie dla wp.pl i superekspresu twierdzi że bardzo blisko:
Walka była wyrównana. Jeden sędzia przyznał mi zwycięstwo, dwaj wytypowali wygraną Foremana. Dwaj kolejni punktowali remis ze wskazaniem na Foremana. Gdyby ci dwaj podkreślili moje nazwisko, byłoby 3:2 dla mnie. Kibice w Meksyku znali się na boksie. Wiedzieli, że to nie był sprawiedliwy werdykt. Jeszcze 20 minut po walce słychać było gwizdy... - wspomina Trela.
Obecny na olimpiadzie ekspert w sprawach polskiego boksu Jerzy Zmarzlik pisał ze po walce Trela wyglądał na wycieńczonego i załamanego werdyktem. Nie wiele lepiej prezentował się George Foreman któremu po pojedynku z prawie o 20 cm niższym Polakiem musiano podać tlen w pozycji leżącej bo nie był w stanie ustać na nogach. To był przedwczesny finał igrzysk. Najciekawsza walka w kategorii ciężkiej i najtrudniejsza walka Foremana. Wszystkie pozostałe - łącznie z finałową wygrywał przed czasem przez ko i tko.
Lucjan trela karierę zakończył w 1975 roku. Stoczył 275 walk. 220 wygrał, 44 przegrał i 11 zremisował. 16 razy występował w reprezentacji Polski wygrywając 11 pojedynków. Był pięciokrotnym mistrzem Polski, wicemistrzem i czterokrotnym brązowym medalistą. Uczestniczył w ME 1967 i 1973.
Niestety z wiadomych przyczyn nigdy nie miał szansy sprawdzić się na zawodowych ringach.
Walka była wyrównana. Jeden sędzia przyznał mi zwycięstwo, dwaj wytypowali wygraną Foremana. Dwaj kolejni punktowali remis ze wskazaniem na Foremana. Gdyby ci dwaj podkreślili moje nazwisko, byłoby 3:2 dla mnie. Kibice w Meksyku znali się na boksie. Wiedzieli, że to nie był sprawiedliwy werdykt. Jeszcze 20 minut po walce słychać było gwizdy... - wspomina Trela.
Obecny na olimpiadzie ekspert w sprawach polskiego boksu Jerzy Zmarzlik pisał ze po walce Trela wyglądał na wycieńczonego i załamanego werdyktem. Nie wiele lepiej prezentował się George Foreman któremu po pojedynku z prawie o 20 cm niższym Polakiem musiano podać tlen w pozycji leżącej bo nie był w stanie ustać na nogach. To był przedwczesny finał igrzysk. Najciekawsza walka w kategorii ciężkiej i najtrudniejsza walka Foremana. Wszystkie pozostałe - łącznie z finałową wygrywał przed czasem przez ko i tko.
Lucjan trela karierę zakończył w 1975 roku. Stoczył 275 walk. 220 wygrał, 44 przegrał i 11 zremisował. 16 razy występował w reprezentacji Polski wygrywając 11 pojedynków. Był pięciokrotnym mistrzem Polski, wicemistrzem i czterokrotnym brązowym medalistą. Uczestniczył w ME 1967 i 1973.
Niestety z wiadomych przyczyn nigdy nie miał szansy sprawdzić się na zawodowych ringach.
mazuralf napisał/a:
I tak Tyson zmiażdżyłby każdego. Nie lubie go jako osoby ale to mu trzeba przyznać - był bestią i nikt by mu nie zagroził w latach jego świetności.
he
Tu akurat Tyson był całkowicie bez formy i u schyłku swojej kariery.
@przemello
Walki z Holyfieldem i Lenoxem Tyson stoczył kiedy był już cieniem samego siebie. Gdyby wtedy był w takiej formie jak w wieku 18-20 lat zjadłby obu na śniadanie.
Walki z Holyfieldem i Lenoxem Tyson stoczył kiedy był już cieniem samego siebie. Gdyby wtedy był w takiej formie jak w wieku 18-20 lat zjadłby obu na śniadanie.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów