nowynick napisał/a:
Byłem 15 sierpnia na tej WIELKIEJ paradzie naszego wojska na stulecie naszej niepodległości. Najpierw samoloty, przelatuje coś ćwiczebnego jeszcze z napędem śmigłowym, potem kilka przestarzałych F16. O tym co się na kołach poruszało żal w ogóle pisać, na gąsienicach było ciut lepiej. Mamy bekę z Ghany a sami mieszkając między kurwa Ruskimi i Niemcami, MIĘDZY RUSKIMI I NIEMCAMI!!!! nie posiadamy nawet dwóch tycich głowic nuklearnych wycelowanych prewencyjnie w Moskwę i Berlin...
Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. "Coś ćwiczebnego z napędem śmigłowym"... w każdych poważnych Siłach Powietrznych występuje samolot turbośmigłowy symulujący zachowanie samolotu odrzutowego za dużo mniejsze koszty, nasze Orliki TC-II to sprzęt dorównujący światowym trendom, takie nazwy jak Pilatus PC-7/9/21, EMBRAER Tucano/Super Tucano czy T-6 Texan II coś Ci mówią? A to że ma śmigło nie znaczy że latał w II wojnie światowej... Do szkolenia zaawansowanego (AJT) kupiliśmy właśnie M346 Mastery, które zastąpią zabytkowe Iskry i z tego powinniśmy się cieszyć. Jeśli myślisz że F-16 C/D Block 52+ (nota bene naucz się pisać poprawnie, z łącznikiem ) są przestarzałe, to jesteś głąbem bez szkoły i nawet nie chce mi się pisać dlaczego, wszystko można znaleźć w necie i literaturze fachowej np. "Lotnictwo" nr 1/2012. Może napisz jeszcze co się poruszało na kołach? O Honkery nie będę kopii kruszył, to przestarzały sprzęt i dawno powinien iść w odstawkę, ale HMMWV od Amerykanów robią dobrą robotę, o Rosomakach już nie wspomnę bo przyczyniły się mechanizacji naszej piechoty oraz do wzrostu możliwości projekcji siły na polu walki, zresztą po Afganistanie są battle tested i wszyscy wypowiadają się o nich w samych superlatywach, włącznie z naszymi sojusznikami, którzy mają sprzęt tego typu dużo starszy. A, i nie wspomnę o nowym kołowym moździerzu automatycznym Rak. A co było ciut lepiej na gąsienicach? Jakieś przykłady? Odróżniasz starego trupa T-72B/M1 czy niewiele lepszego PT-91 od Leoparda 2, które dzielą lata świetlne jeśli chodzi o opancerzenie, ochronę i warunki pracy załogi, napęd i SKO? Wskażesz zalety armatohaubicy Krab w porównaniu do jej odpowiedników zachodnich? PzH 2000, AS-90, M109 Paladin...? Nie...? To się nie wypowiadaj, bo tylko powielasz bzdurną propagandową papkę, jakie to np. F-16 złe itd, itp... Howg, rzekłem.