Jab7kO napisał/a:
Widzisz jestem Ślązakiem i potrafię odmieniać przez przypadki. Należy Ci się za to warn, bo poczułem się urażony. Co więcej, kozaczysz i odsyłasz do słownika, a sam piszesz "ślązak" z małej litery. Wychodzi na to, że ktoś tu śmierdzi hipokryzją, jeśli chodzi o wagarowanie. Pozdrawiam.
Nie obrażaj się już tak. Nie wyczuwaj hipokryzji tam gdzie jej nie ma. Przeczytałem komentarze. nie zauważyłem wyraźnych obelg.
Na pocieszenie czytaj co niżej :
"Czy jest poprawnie: Ślązak – o osobie pochodzenia (etnicznego/narodowego) śląskiego,ślązak – o osobie mieszkającej w województwie śląskim? Znam użycie wielkiej litery, jak i przykład z Żydem i żydem. Niemniej, zwłaszcza w Zagłębiu Dąbrowskim, nazwanie kogoś ślązakiem, to chyba jedna z największych obelg. Czy jest się o co obrażać? Czy to tylko niezrozumienie i błąd ekwiwokacji u mieszkańców Zagłębia, odbierających to tylko jako określenia ich etniczności, która faktycznie taka nie jest?
Animozje lokalne nie mogą wpływać na przepisy pisowni. Wyraz Ślązak, który zwykle oznacza mieszkańca Śląska, piszemy wielką literą. I nie ma znaczenia, czy chodzi o nazwę etniczną, czy o mieszkańca regionu.
Pisownia literą małą nie ma uzasadnienia, a to znaczy, że w każdym znaczeniu piszemy Ślązak.
— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski"
ulifont napisał/a:
milling dlatego, że mieszkasz na dolnym śląsku, albo jesteś przywieziony w świńskich wagonach ze wschodu polski, z kresów czy jakiegoś ruskiego chujostwa, tak twój dziadek jebał się w pociągu by przybyć do cywilizowanego województwa, żreć cywilizowane jedzienie i pracować w kopalni, czy hucie i przekazując z pokolenia na pokolenie swojego jebnięte geny, w ogóle mieszkasz w miescie niedorozwojów pewnie, którzy przez pokolenie nie umieją sobie przyswoić gwary, mnożycie się między sobą i wypychacie rodowitych Ślązaków z ich terenów, jesteście jak ciapaci w zachodniej Europie z tym tylko, że pracujecie, ale i tak za wszelką cene burzycie, nietolerujecie śląskości, kultury, która dawniej przewyższała waszą wschodnią, nie mających kaloryferów, kanalizacji,że o prądzie nie wspomnę. Jesteśmy Polakami, ale jesteśmy również Ślązakami
Prawdziwy syn ojca z dziada i pradziada spod herbu hałdy żwiru