Materiał własny - zdjęcia, dźwięk w filmie nagrywany pół-profesjonalnie (mikrofony i inny sprzęt). Jeśli komuś jakość się nie podoba - no trudno.
Chciałbym Wam, drodzy Sadole, przedstawić ciekawy instrument perkusyjny (?). W Polsce nie jest (jeszcze) powszechnie znanym ale w internecie można już znaleźć kilka filmików, stron (raczej zagranicznych, gdzie można kupić to ustrojstwo) i wykonawców, którzy je wytwarzają we własnym garażu i w domu na dywanie.
W stosunku do wyżej wymienionego Hang Druma jest on tańszy, łatwo można znaleźć strony gdzie wykonywane są profesjonalnie.
Osobiście znam osobę która je wytwarza we własnym garażu i to właśnie dzięki niej poznałem Hapi Drum - tak właśnie nazywa się ten instrument.
W internecie można znaleźć wiele kształtów i kolorów, te które pokazuję Wam tutaj są robione "hand made" więc bez rewelacji. Potocznie nazywane "Żółwiami" lub "Hapikami" wyglądają tak:
Jeśli się przyjrzycie, zauważycie na górze wycięte "pady". Każdy z nich jest innej długości i szerokości. Większe wydają niższe dźwięki, mniejsze - wyższe tony.
Jeśli chodzi o tonację, wachlarz jest bardzo szeroki. Brzmienie możecie usłyszeć poniżej, jeszcze piękniej brzmi "w realu".
Requiem for a Drum w tonacji E-Akebono - cover mojego autorstwa znanego Wam utworu:
Nauka gry na nim jest bardzo prosta - mi zajęło pół dnia, by wyczuć jak w nie uderzać. Grać można rękoma lub pałkami, najlepsze są chyba do Wibrafonu. Dźwięk wtedy jest bardziej czysty, nie słychać samego uderzenia (plasku o powierzchnię) palca.
Utwór mojego znajomego:
Tutaj widzicie grę z użyciem wyżej wymienionymi pałkami. Ten "Hapik" jest obustronny, tj. na obu stronach są dwie różna tonacje, co poszerza nieco horyzonty tworzenia.
Jest to mój pierwszy post, więc nie bić.
Pozdro!