18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
II Wojna Światowa
Rappar • 2014-02-02, 17:21
Dlaczego Hitler w 39 najpierw zaatakował Polskę?
Bo bał się, że przy inwazji na Francję, Polacy by mu podpierdolili czołgi.
Zgłoś
Wpis zawiera treści oznaczone jako przeznaczone dla dorosłych, kontrowersyjne lub niezweryfikowane
Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Dobrutro 2014-02-04, 1:30
Bla bla bla bla.. Tacy z Was historycy jak z koziej dupy trąbka. Wielka Brytania i Francja dotrzymały traktatów z Polską i 3 września zgodnie z umową wypowiedziały wojnę i przeprowadzały mobilizację. Wg tej umowy Polska miała utrzymać się wystarczająco długo nim ruszyłby front zachodni. Ale jak to zawsze bywa, Polaczki zbytnio ufni w swoje siły dali ciała. A najgorsze, że dalej popełniamy te same błędy. Tak jak wtedy nie usprawnialiśmy armii na wielką skalę tak teraz armię mamy chyba reprezentacyjną, a nie do obrony granic.
Zgłoś
Meril 2014-02-04, 20:50
@Dobrutro... Ty idioto. Słyszałeś kiedyś termin "dziwna wojna"? Poczytaj choćby w wikipedii (choć marne to źródło wiedzy) "znawco historii". Postaw jakiekolwiek inne państwo na miejscu polski we wrześniu 1939 roku i niech spróbuje odeprzec atak dwóch mocarstw z dwóch stron. Niech chociaż ten miesiąc wytrzymają. Polska zrobiła co mogła. Sojusznicy zawiedli. To NIE ULEGA WĄTPLIWOŚCI.
Zgłoś
Rappar 2014-02-04, 21:24
pzmr.blogspot.com/2013/12/jednym-z-najbardziej-znanych-i.html
To ulega wątpliwości. Polska dala ciała. Praktycznie walczyła 10 dni, a resztę to nas gonili, Niemcy podczas bagrattiona mieli większe straty dzienne, niż po miesięcznej kampanii w Polsce.
Zgłoś
Meril 2014-02-05, 12:23
@up - Wielkie mi źródło wiedzy historycznej, blog jakiegoś nieznanego gościa.
Zgłoś
Rappar 2014-02-05, 14:56
Blog jest mój, jeśli masz jakieś żródła historyczne i książki zaprzeczające informacjom tam podanym, proszę podziel się, to chętnie poprawię błędy.
Zgłoś
Meril 2014-02-05, 22:03
A Ty jesteś historykiem czy kimś takim? Żadnych źródeł żadnych bibliografii...

Prawda, dowódcy wiele razy dawali dupy. Słyszałem takie coś, że gdyby nie czerwoni, to polacy byli w stanie zatrzymać niemców. Choć nie pamiętam gdzie to słyszałem...
Zgłoś
Rappar 2014-02-05, 23:29
Nie, nie jestem historykiem.
Pisałem teksty z pamięci(sporo czytam o historii), więc nie chciało mi się zbierać bibliografii, ale powtarzam - jeśli znalazłeś jakiś błąd, napisz mi w czym.

Polacy nie mieli szans na zatrzymanie Niemców, w momencie wkroczenia AC nie mieli w polu żadnych jednostek, właśnie się poddały siły walczące nad Bzurą, zostały twierdze Modlin, Hel i Warszawa oraz uciekające oddziały na przedmurze rumuńskie, zaopatrzenie zostało stracone(a to najważniejszy czynnik w tej wojnie, o którym jak się patrzy na niektóre działania, nie wiedział nikt poza Anglosasami).
W gruncie rzeczy postępy wojsk niemieckich były tak szybkie, że Hitler musiał poganiać Stalina, by szybciej zajął swoją strefę wpływów, by nie upubliczniać paktu R-M. To, że Polacy byli w stanie zatrzymać Niemców jest mitem podobnym do tego, że Wehrmachtowi się kończyło zaopatrzenie. Tutaj jest ładna tabelka:
sturmvogel.orbat.com/GermAmmoPoland.html
Zgłoś
pisay 2014-02-12, 11:33
BongMan napisał/a:

Inwazja na Francję nie była w czołgach, tylko na rowerach

a Bonguś jechał na czele peletonu
Zgłoś
OFF 2014-02-13, 2:58
Meril napisał/a:

A Ty jesteś historykiem czy kimś takim? Żadnych źródeł żadnych bibliografii...

Prawda, dowódcy wiele razy dawali dupy. Słyszałem takie coś, że gdyby nie czerwoni, to polacy byli w stanie zatrzymać niemców. Choć nie pamiętam gdzie to słyszałem...

Prawda jest taka, że na wschodzie mieliśmy jeszcze bodajże 25 dywizji - mogę się mylić, późno jest i pamięć bywa zawodna czasem (przed atakiem ZSRR). Gdyby nie ucieczka naszego rządu - niedługo po wkroczeniu AC - to sprawy mogłyby się inaczej potoczyć. Tak to zadziałała też radziecka propaganda.
Jednym z większych błędów jest to, że nie byliśmy w stanie wojny z ZSRR po tym jak wkroczyli na nasze tereny. To ułatwiło później aliantom dogadanie się z nimi kiedy Hitler zaatakował Stalina.

To tak skrótowo, oczywiście były też inne błędy naszego rządu na uchodźstwie, ale z tego co pamiętam z ćwiczeń to największym właśnie była ewakuacja rządu i opuszczenie kraju przez "naczelnego wodza" ("kapitan" powinien zostać na mostku do końca) i niewypowiedzenie wojny ZSRR.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem