ellsworth napisał/a:
Też mogę zrobić sobie takie zestawienie i tak samo będzie wiarygodne bez konkretnych źródeł, czyli wcale.
Poza tym zupełnie pomija się fakt, że UPA mordowała nie tylko Polaków ale i Ukraińców, więc cieżko mieć do samych Ukraińców pretensje o to, że garstka (w skali narodu) oszołomów owładniętych jakąś chorą ideologią urządziła rzeź. Tylko i wyłącznie oni są za to odpowiedzialni a nie caly naród!
Jakim trzeba być kurwa debilem, żeby tak mówić w obecnej sytuacji. Rząd Ukrainy ustanawia Banderę bohaterem narodowym, zabrania jego krytyki pod karą więzienia.
Teraz wyobraź sobie sytuację, że Niemiecki rząd ustanawia Hitlera bohaterem narodowym, a działania SS jako bohaterskie. Fajnie? Wszystko w porządku, no przecież Hitler mordował też niemców. A że ci niemcy niemieckie to mieli tylko obywatelstwo, to już o tym nie wspomniesz, prawda?
Ukraińcy mordowani przez Banderowców byli przez OUP uznawani jako nie ukraińcy. Innymi słowy, to nie były pojeby, które mordowały kogo tylko spotkają na drodze, jak próbujesz przedstawić. Banderowcy mordowali ukraińców którzy nie żyli w zgodzie z ukraińską tradycją. I co, teraz to wygląda całkiem inaczej, co?
Nikt nie mówi, że każdy ukrainiec jest naszym wrogiem. Ale Ukraina jako państwo - owszem. I nie można mówić "dawno i nieprawda" w sytuacji, w której czci się morderców naszych dziadów. To tak samo jak z muzułmanami; nie każdy jest dla nas wrogo nastawiony, ale ich kultura determinuje ich podejście do nas, a więc mamy prawo ich dyskryminować w doborze swojego towarzystwa i jest to w pełni uzasadnione. Tak samo, mamy prawo ich filtrować na granicy i nie możemy ich tak po prostu wpuszczać "bo tak". To jest patologia.
jednodniowka.pl/readarticle.php?article_id=25 masz, może się czegoś nauczysz.
Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki. Także proszę wykurwiać stąd, nowocześni europejczycy.