Tak jak jest to pokazane na poniższym materiale filmowym.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 14:44
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:22
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
W środku trochę się łamie. Włożył bym do środka taki 30-40 cm kawałek tej mniejszej by naprężenia się ładnie rozeszły.
Przyda się, jak "gówno trafi w wentrylator"
Linka której używa to jakiś paracord - linki używane w spadochroniarstwie
taktyczni.pl/index.php?k76,paracord-alse-cord-czaszki-paracord
en.wikipedia.org/wiki/Parachute_cord
Cholernie mocne jak na swoją średnicę
taktyczni.pl/index.php?k76,paracord-alse-cord-czaszki-paracord
en.wikipedia.org/wiki/Parachute_cord
Cholernie mocne jak na swoją średnicę
To dodaj jeszcze cenę narzędzi ...
Włókno szklane jest znacznie lepsze. Cieńsze, znacznie bardziej wytrzymałe, a odpowiednio laminowane pręty są praktycznie zupełnie bezpieczne.
W dodatku nie są takie drogie, wystarczy tylko chwilę pogrzebać w internecie.
Dobra cięciwa, ewentualnie dodatkowa owijka w centrum, bo kijka powyżej centymetra średnicy nie ma co na łuk brać, a to jednak dość cienkie w dłoni się zdaje i można szaleć.
Może nie pozabijamy legionów orków jak Legolas, ale postrzelać trochę do celu można.
W dodatku nie są takie drogie, wystarczy tylko chwilę pogrzebać w internecie.
Dobra cięciwa, ewentualnie dodatkowa owijka w centrum, bo kijka powyżej centymetra średnicy nie ma co na łuk brać, a to jednak dość cienkie w dłoni się zdaje i można szaleć.
Może nie pozabijamy legionów orków jak Legolas, ale postrzelać trochę do celu można.
Nie wiem po co drążyć temat materiału. Kilka tysięcy lat temu ktoś wynalazł łuk zrobiony z drewna i jeśli nie stać was na profesjonalny łuk to czego byście innego nie użyli to efektów lepszych nie osiągniecie przy kilku godzinach pracy.
Drewno nie tylko jest łatwiejsze w obróbce , ale da też lepszy efekt...
Drewno nie tylko jest łatwiejsze w obróbce , ale da też lepszy efekt...
@miodek_1 Zgodzę się, że drewno to zajebisty surowiec (szczególnie w lutnictwie). Piękny i często niezastąpiony, ale kurwa...łatwy w obróbce?
Łuk może za mniej niż 10$, ale warsztat i sprzęt grubo ponad 3000$.
@up
zachwycasz się warsztatem i może myślisz, że bez tego sprzętu nie dasz sobie rady zmajstrować takiego łuku czy co? Może wpisz w google 'papier ścierny' albo 'pilnik'?
On sprzęt miał, więc go wykorzystał, a Ty bądź kreatywny
Myślę, że taki łuk już da radę zrobić samym nożem do chleba
zachwycasz się warsztatem i może myślisz, że bez tego sprzętu nie dasz sobie rady zmajstrować takiego łuku czy co? Może wpisz w google 'papier ścierny' albo 'pilnik'?
On sprzęt miał, więc go wykorzystał, a Ty bądź kreatywny
Myślę, że taki łuk już da radę zrobić samym nożem do chleba
No wszystko pięknie piszecie o łuku z drewna ale to nie jest tak proste jak się wydaje...
Po pierwsze trzeba zdobyć odpowiedni kawałek drewna co tak łatwe wbrew pozorom nie jest.... szczególnie żeby było odpowiednio elastyczne ale nie łamliwe.
No i nastepnie odpowiednia obróbka zajmuje naprawdę dużo czasu a co do komentarzy tych którzy piszą jak to łuki już w starożytności robili itd no fajnie że robili ale były od tego wyspecjalizowane zakłady a łuk taki robiono czasami parę miesięcy z czego wiekszość zajmowało leżakowanie drewna
Po pierwsze trzeba zdobyć odpowiedni kawałek drewna co tak łatwe wbrew pozorom nie jest.... szczególnie żeby było odpowiednio elastyczne ale nie łamliwe.
No i nastepnie odpowiednia obróbka zajmuje naprawdę dużo czasu a co do komentarzy tych którzy piszą jak to łuki już w starożytności robili itd no fajnie że robili ale były od tego wyspecjalizowane zakłady a łuk taki robiono czasami parę miesięcy z czego wiekszość zajmowało leżakowanie drewna
Łuk robi się z leszczyny i włókien konopi lub lnu. Dla mnie najtrudniejsze były do zrobienia strzały, bo ciężko znaleźć idealnie prosty kijek. Pewnie kiedyś ludzie nadawali odpowiedni kształt kijom na kilka miesięcy przed ich ścięciem.
Stać go na warsztat za kilka tysięcy, ale na łuk za 100 baksów już nie...
P.S. Wiem, że chodzi o sam fakt majsterkowania i o to, że jak się chce to można, więc dał bym wam zdjęcie maści na ból dupy tak profilaktycznie ale nawet na zdjęcie mnie nie stać...
P.S. Wiem, że chodzi o sam fakt majsterkowania i o to, że jak się chce to można, więc dał bym wam zdjęcie maści na ból dupy tak profilaktycznie ale nawet na zdjęcie mnie nie stać...
Łuk do kitu. PCV wytrzyma może z 5 strzałów. Będzie się odkształcać i w końcu pęknie.
Za dosłownie 5zł można kupić pręt z włókna szklanego (z którego są robione aktualnie praktycznie wszystkie profesjonalne łuki) i za 15-20zł oryginalną cięciwę. Całość wyjdzie o połowę taniej a taki łuk nada się do czegoś więcej niż strzelanie z 5m.
W razie jak ktoś by chciał budować - pręt około 1.5m o średnicy 10mm powinien być ok
Za dosłownie 5zł można kupić pręt z włókna szklanego (z którego są robione aktualnie praktycznie wszystkie profesjonalne łuki) i za 15-20zł oryginalną cięciwę. Całość wyjdzie o połowę taniej a taki łuk nada się do czegoś więcej niż strzelanie z 5m.
W razie jak ktoś by chciał budować - pręt około 1.5m o średnicy 10mm powinien być ok
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów