bloodwar napisał/a:
No tak, zabrońmy policjantom łapać złodziei, zabrońmy lekarzom leczyć, zabrońmy strażakom gasić, damy se radę sami, co? Baranie, policja staje gdzie chce i czy to interwencja wymagająca ratowania życia i mienia czy tylko przyjeżdzają do restauracji na pączka należy im się szacunek, bo gdyby nie oni mieszkałbyś pod mostem i żarł śmiecie popijając deszczówką ze ścieku!
A postaw się w miejscu inwalidy, który by chciał tam zaparkować...
Tak, tak, usprawiedliwiaj ich jeszcze, może jeszcze w imię prawa mogą np gwałcić i robić co się im rzewnie podoba. Jeżeli jest to interwencja, to stawia się radiowóz na sygnale, nawet na środku sklepu, a nie na miejscu dla inwalidy, które jest blisko wejścia, by było jak najbliżej po pączki. Prawo jest po to by go przestrzegać, a stróże prawa są od tego by je egzekwować, a nie od pokazywania, że ja jestem policjantem i mogę więcej niż ty szary obywatelku.
Ja nie będę miał szacunku do policjanta, który za moje ciężko zarobione pieniądze, urządza sobie prywatny folwark na miejscu dla inwalidy, bo przyjechał po pączki.
Służby mundurowe, zawody, o których wspomniałeś mają pewne przywileje ale nie zwalnia ich to z przestrzegania prawa i pewnych norm. Zawody zaufania publicznego powinny świecić przykładem, a takie zachowanie, gdzie np radiowóz parkuje się w miejscu dla inwalidy (z wyłączeniem interwencji) zasługuje na potępienie. A jeżeli społeczeństwo na to przyzwala, to proszę nie mieć do nikogo pretensji, że żyjemy w dziwnym kraju...
I nie zapominaj, że policja i inne służby mundurowe jest finansowana z budżetu państwa, także owi policjanci mają pensję z moich i innych uczciwie i ciężko pracujących obywateli.