Pan_Generał, na piwko trzeba u mnie zasłużyć, więc się nie martw, nie dostaniesz jeszcze długo
Nie zauważyłem twojej odpowiedzi, a gdybyś był spostrzegawczy, to zauważyłbyś, że staram się odpowiadać w miarę możliwości na każdy porządniejszy post
Wow, niesamowite, partyzantki antysowieckie tak wspaniale walczyły, że większość rozwiązano już 1946 - nie no, walka na pełną skalę, o mało komuny nie obalili swoimi działaniami.
Przyznaję, że myliłem się, mówiąc, że w ogóle nie istniały, ale ich wkład i skala były na tyle śladowe, że równie dobrze mogło ich nie być. W porównaniu do partyzantki radzieckiej lub nawet AK są to po prostu malutkie jednostki. No, ale jak mówiłem, masz rację, były, choć małe toto i krótko walczyło (większość rozformowana w 1946).
Co do bitew, to chodziło mi o jakieś porządne bitwy, pokroju Cudu, a nie coś pokroju bitwy Białostockiej, w której Polacy pokonali rozbite resztki 16 Armii czy walki o Lidę, gdzie to Polacy mieli konkretną przewagę, a Pułk Grodzieński składał się z zdrajców, którzy mało co walczyli
Ale chylę czoła przed bitwą nad Niemnem, to była rzeczywiście konkretna bitwa i dobra wygrana Polski.
Збройні сили України (
kursywą Siły Zbrojne RP)
Ilość ludzi ogółem w wojsku: 192 000 (
niecałe 100 000)
Ilość wojsk lądowych: 75 000 (
45 000)
Siły powietrzne: 47900 (
16 000)
Marynarka Wojenna: 15 470 (
8 000)
Rezerwy: 1 000 000 (
20 000)
Czołgi:
III Generacji: 212 T-84 (
128 Leopard 2A4)
II/III Generacja: 2018 T-64BM,BV, Bulat i około 900 T-72AG (
540 T-72 i 232 PT-91 )
Pojazdy opancerzone:
BWP-2: 1424, BWP-1: 994 (
BWP-1 : 1131, Rosomak: 418)
Transportery opancerzone:
BTR-70 - 857, BTR-60PB - 136 (
z jakiegoś powodu brak, przynajmniej wg wiki)
Lotnictwo:
MiG 29M,MU1 - 80 w czynnej służbie z 225 (
48 F-16C,D)
Su-27 - 36 w czynnej służbie z 65 (
31 MiG 29A, UB - "A" to pierwsza seria, "UB" to szkoleniowy )
Su-24 - 59 w czynne służbie z 200 (
48 Su-22 )
Su-25 - 36 w czynnej służbie z 65 (
Lotnictwo RP nie ma więcej samolotów, które można dać jako porównanie)
Transportowe (ogólnie) - 33 + 170 w rezerwie (
17)
Śmigłowce Mi-24 - 48 w czynnej służbie z 280 (
4)
Marynarka wojenna:
Fregaty: 1 (
1)
Korwety: 3 (
1 - oficjalnie 2, ale jeden przeznaczony do kanibalizacji)
Okręty podwodne: 1 (
4 z czego jeden przewyższa jednostkę Ukraińską)
Dalej mi się szczerze mówiąc nie chce wyszukiwać, ale w artylerii przewaga Ukrainy jest podobna (ot choćby w UA jest 520 wieloprowadnicowych wyrzutni rakietowych, a w Polsce niecałe 200).
Pod każdym względem Ukraina góruje, a na dodatek ma potężne zakłady zbrojeniowe w Donbasie (z fabryką Małyszewa na czele), a WP sprowadza części zamienne (i pewnie amunicję) do F-16 z USA, nasze korwety są tak przestarzałe, że wg "Techniki wojskowej" mamy coś około 15 pocisków do nich tylko, bo to przestarzały, wycofany typ amunicji.
Trening naszych żołnierzy to w ogóle na osobny artykuł zasługuje, bo nie raz już słyszeliśmy, że w ciągu roku nasi czołgiści oddają 5 strzałów "bo amunicja droga" i ćwiczą na trenażerach, które oddają realizm bitwy w 10%...
A "strzelanie" pokroju wrzeszczenia "pif paf" jeszcze nie dawno było bardzo modne (nie wiem czy dziś już mają wystarczająco amunicji, żeby nie udawać odgłosów strzelającej broni w czasie treningów).
Nie jest również sekretem, że obrona przeciwlotnicza to kpina, a rezerwy amunicji wystarczą jedynie na 16 godzin otwartego konfliktu.
Dalej twierdzisz Polska nie jest 3krotnie słabsza od Ukrainy?