@lapsikoss
uogólniasz pan, a juras2519 ma tu rację. Nie każdy co pójdzie do technikum to debil, nie każdy co pójdzie do LO to super mądry koleś. Ja w swojej 4 letniej karierze w technikum spotkałem się z debilami tak ułomnymi, że ich IQ zsumowane było równe temperaturze pokojowej. Co nie znaczy że sama szkoła nie jest temu winna - wybrałem szkołe najgorzej jak mogłem, bo na siłę debili przepuszczano. W innym zaś technikum, do którego chodził kumpel, z tego co mi było wiadome uczęszczały w miarę normalne osoby. Także, podział na "lepsi - LO, gorsi - technikum" wziął się z gimnazjum i tam właśnie powinien zostać. Jeśli licealista lub exlicealista mówi otwarcie o takim podziale to świadczy tylko o tym, że sam jest na poziomie gimnazjum...
edit:
@mr_9mm
Może iść i kurwa na technika mechatronika, jeśli go w połowie nauki w tym technikum coś weźmie to może zacząć się uczyć biologi i chemi w zakresie matury rozszerzonej do tychże przedmiotów, żeby potem dostać się na odpowiedni uniwersytet. Jeśli myślisz że szkoła średnia cię przygotuje do czegoś więcej niż zdanie matury na zadowalającym poziomie, to życzę ci miłych dwóch lat pierwszego roku studiów