📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:58
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:26
lepsze lodowisko na MS jest między jamnikami na długości całego chodnika było coś w rodzaju pasa startowego
Fajnie się bawicie, to lodowisko rozciągało się wczoraj na cały KRK.
Za wieśniaków w mieście zawsze piwo
Za wieśniaków w mieście zawsze piwo
a to i ja wam opowiem historię. Jako kochany wnuczek szedłem sobie odwiedzić babcię i było cholernie ślisko w całym mieście. A dobra skrócę wam pierdolenie, po prostu idę sobie a tam co? gościu na wózku inwalidzkim się zakopał(?) i biedaczek kręcił kołami w miejscu, ale pies go wyciągnął i jechał dalej.
Uwierzycie? Dzisiaj we Wieliczce koło Krakowa były na aucie 3cm lodu, patologia.
=CAMEL= napisał/a:
Okazuje się ze podobno we Lwowie to samo co w Krk. A teraz patrzę przez okno i dojebało jeszcze śniegu na ten lód...dobrze że dzisiaj nie imprezuje bo bym się połamał wracając
jak był śnieg to lepiej, bo się tak człowiek nie ślizgał
jednocześnie deszcz i mróz to mieszanka zabójcza.
biedni kurwa, zapraszam Was do Suwałk i okolic. To jest zima, a to to jakies pierdolenie.
Hahah! Chodniki koło lewiatana
Niech tak wytrzyma do czwartku to już widzę co się będzie działo, gdy studenciaki ubędą uderzać do Studia
A tak serio - wczoraj cały Kraków tak wyglądał
Innych do tej listy nie chce mi się już nawet dopisywać...
Bo "Na co to komu, co niepotrzebne nikomu"
Niech tak wytrzyma do czwartku to już widzę co się będzie działo, gdy studenciaki ubędą uderzać do Studia
A tak serio - wczoraj cały Kraków tak wyglądał
biedni kurwa, zapraszam Was do Suwałk i okolic. To jest zima, a to to jakies pierdolenie.
nie chodzi o zimę, tylko o deszcz na mrozie sam śnieg, czy mróz to nic.[/center]
shiters napisał/a:
Powiedział ten co prawdziwej zimy nie widział...
Chcesz prawdziwą zimę to zapraszam do którejkolwiek miejscowości z kotliny orawsko-nowotarskiej - jak przyjdzie wicher (a takim sprzyja wypłaszczenie kotliny na którym wiatr może się rozpędzić nie rozbijając o pagórki) i śnieżyca, to na drugi dzień będziesz samochodu szukał pod metrowym śniegiem, jeżeli sobie go "niefortunnie" zaparkujesz
A tak serio - kiedyś Ty ostatnio w Krk był że takie osądy wydajesz? Bo ja, że niemal co tydzień jeżdżę między Krk i Zako, to i wiem, iż w Krk jest teraz zima konkretniejsza niż w górach Co prawda nie ma tu zagrożenia lawinowego (chyba, że na Kopcu Kościuszki ), ale na taką ilosć śniegu w górach, miłośnicy nart zdecydowanie by nie narzekali
A to co widzisz na filmiku to też nie jest dzieło przypadku - po kilku dniach śniegu, nagle spadł deszcz, który część owego rozpuszczał i chwilę później to wszystko znowu zamarzało (-3 C przy podłożu) - lodowiska porobiły się prawie jakby były specjalnie przygotowywane!
kiedy ty ostatnio w suwalkach byles ze "osady" wydajesz?
Tak dla scislosci - suwalki leza w podlaskim, to tak blizej litewskiej granicy i slyną i najnizszych temperatur i najostrzejszych zim w polsce. Ale co ja wiem
Tak dla scislosci - suwalki leza w podlaskim, to tak blizej litewskiej granicy i slyną i najnizszych temperatur i najostrzejszych zim w polsce. Ale co ja wiem
Kocham internetowych spinaczy!!! hahaha! Ale jeszcze bardziej kocham przechwalanie się, nie posrajcie się czasem w sprzeczaniu się, kto ma gorzej
shiters napisał/a:
@el-cos tamelov
Najniższe temperatury nie oznaczają największych zamieci
A i w aż 3 miejscowościach z Kotliny Orawsko-Nowotarskiej zanotowano najniższe temperatury zarejestrowane w Polsce w XXI wieku.
pl.wikipedia.org/wiki/Rekordy_klimatyczne_PolskiTemperatura_powietrza
Od zachodu idąc: Jabłonka, Czarny Dunajec, Łopuszna (ja osobiście pochodzę z Piekielnika, który znajduje się +/- w połowie drogi między Jabłonką i Czarnym Dunajcem)
Poronin w sumie też znajduje się zaledwie kilkanaście kilometrów na południe od owych terenów.
Akurat mieszkam sobie w Krk, więc nie było mnie w domu podczas tej "nocy rekordowych temperatur", ale podobno termometry wskazywały nawet 40 poniżej zera (jednak nie można tych pomiarów uznać za oficjalne, bo w Piekielniku nie ma ani stacji meteo, ani meteorogramu).
Dodam, że w miejscowości z której pochodzi mój współlokator, czyli w Krempachach (drugi koniec Kotliny Orawsko-Nowotarskiej, jakieś 35 km na wschód od Piekielnika) również zanotowano temperatury pokroju -41, ale i tam nie ma wspomnianych urządzeń, aby pomiary uznać za oficjalne.
No i poza tym: Panie - to są góry! My w tych rejonach mamy śnieg najdłużej w roku i spada go najwięcej w w porównaniu z całą Polską!
Racja - są zimy lepsze i gorsze: zdarzyło się nawet w ostatnich latach, że w styczniu śnieg niemal zniknął... Ale później w lutym napadało go tyle, że od odśnieżających i kierowców mogłeś się nauczyć kilkuset nowych, nieujętych jeszcze w żadnych słownikach, przekleństw
Wracając jednak do tematu, tj. zamieci śnieżnych - duża otwarta przestrzeń pomiędzy dwoma pasami wzniesień, sprzyja wysokim prędkościom wiatru połączonym z intensywnymi opadami śniegu. Bywają w tych rejonach noce, że jadąc samochodem nie przekroczysz 10-15 kmph, bo nie widać drogi przed samochodem. I nie mówię tu o 5-10m widoczności - tylko o 0,5-1m. Czyli o warunkach kiedy tylko desperaci, którzy nie mają wyboru, ruszają w trasę.
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów