słaba prowokacja lewizny...
Składniki na jajecznica z kurkami
5 jajek
3 spore garście kurek
średniej wielkości cebula
2 łyżki oliwy
2 spore łyżki masła
spora szczypta soli
spora szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
łyżka drobno posiekanego cienkiego szczypiorku - ale nie więcej
Kurki dokładnie czyszczę i bardzo krótko myję pod bieżącą wodą. Te bardzo duże kroję na połówki, mniejsze pozostawiam w całości. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez 2 minuty, cały czas mieszając. Kiedy cebula lekko zeszklona, dodaję kurki i smażę na dużym ogniu przez 10-12 minut, często mieszając - kiedy odparuje z nich sok, solę i pieprzę, dodaję masło. Kiedy masło się rozpuści, do patelni dodaję jajka, całość mieszam i smażę do żądanej konsystencji [ja lubię raczej porządnie ściętą].
Jajecznicę robi się na maśle klarowanym. Na oleju smaży biedota z uszkodzonym zmysłem smaku.
I jeszcze grzyby na oleju smażyć ja pierdolę
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów