18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (7) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 3:27
McDonald's oczami pracownika
mates95 • 2014-12-04, 21:46
Dotychczas przeglądałem sadola dla rozrywki, coś tam czasem skomentowałem, nigdy nie napisałem własnego tematu. Przeglądając dzisiaj główną trafiłem na tematy o amazonie... Ludziom nie podoba się praca, wiecznie narzekają że trzeba robić, no ale kurwa, kto idzie do roboty żeby się opierdalać? Trafiłem na określenie "kołchoz", kurwa ktoś chyba jest na tyle tępy i nie wie co to znaczy.

Opiszę jak wygląda praca w McDonald's oczami pracownika. Z góry uprzedzam - tak, cyferka w moim nicku to mój rocznik - chuj wam w dupę jeżeli się do tego dopierdolicie, mam 19 lat, kończę w tym roku technikum ale chodzę do pracy na weekendy żeby coś sobie zarobić. Rodzice mi nie dadzą, żeby coś mieć muszę sam sobie zarobić na to.

Zacznijmy od początku - jestem pracownikiem McDonald's od 9 miesięcy. Kiedy mam zajęcia w szkole jestem tylko na weekendy, kiedy trafia się przerwa świąteczna albo ferie zimowe/wakacje pracuję jak normalny pracownik. Podczas pracy w weekendy mam umowę na 1/3 etatu, gdy nie ma szkoły mam umowę na 4/5. Stawka brutto ~10zł, netto ~8zł. Na weekendach wychodzi mi to około 600-700 zł na miesiąc (nigdzie w moim mieście nie dostanę takiej kasy za pracę na weekendy z odprowadzanym zusem, wszelkimi podatkami i tym podobnymi). Na wynagrodzenie składają się przepracowane godziny, premia (zawsze jest), kasa na pranie ubrań roboczych.

Umowę podpisujesz już w pierwszy dzień pracy, masz wyjaśnione szczegółowo na jakich zasadach pracujesz, kiedy możesz wziąć sobie wolne i jak ustalają grafik. Jeżeli w jakiś dzień kończysz wcześniej a potrzebujesz pieniędzy to wpisujesz w zeszyt że możesz przychodzić dodatkowo i jest to uwzględniane w grafiku. W jakiś dzień chcesz mieć wolne bo na przykład ktoś z Twojej rodziny bierze ślub ? wpisujesz w zeszyt miesiąc przed i dostajesz. Grafiki ustalają pod pracowników, nie pod normę do wyrobienia. Jako pracownik weekendowy pracuję we wszystkie soboty i prawie wszystkie niedziele - jedna w miesiącu jest wolna, i to ode mnie zależy kiedy mi przypadnie. Wspomniałem że normalny pracownik ma 4/5 etatu - 5 dni w tygodniu chodzisz do pracy, 2 masz wolne - wypadają różnie, czasem możesz trafić że przypadnie pod rząd wolne, czasem może być rozdzielone dniem lub dwoma pracy. NIGDY nie chodzisz do pracy więcej niż 4 dni pod rząd.

Pracuję już na tyle długo że robię już prawie wszystko - od dostaw zaczynając poprzez pracę na kuchni, serwisie na liczeniu sejfu po dniu pracy kończąc. Rotacja ludzi jest duża - przychodzą debile z dwoma lewymi rękoma do pracy i narzekają że jest zapierdol, bo cały czas trzeba coś robić. To tak jakby narzekać że w szkole każą Ci się uczyć... Owszem, trzeba być szybkim. Szczególnie jeżeli restauracja ma McDrive'a, to nie może być takiej sytuacji że gość czeka kilka minut pod oknem na jakąś kanapkę tylko dlatego że Tobie zachciało się akurat z kimś pogadać... W pracy możemy porozmawiać - warunek jest taki żeby wszystko było zrobione na czas, a to nie jest jakaś trudna rzecz do ogarnięcia po kilku dniach/tygodniach (jak ktoś gorzej ogarnięty) pracy. Nie jest prawdą że McD to obóz pracy - płacą to wymagają, owszem, są lepiej płatne prace gdzie jest mniejszy zajeb, tylko że potrzeba wykształcenia, doświadczenia i szczęścia by taką pracę znaleźć. Gówno prawda że w McD pracują tylko humaniści po studiach - trafiają się osoby z podstawowym, w trakcie nauki (jak ja) ale także takie które są w trakcie studiów lub już po (informatycznych, ekonomicznych).

Jesteśmy traktowani jak ludzie - nie wyrabiasz się to kierownik zmiany deleguje osobę z kuchni by przyszła i Ci pomogła, jeżeli nie ma takich osób to nawet sam Ci pomoże. Zależnie od stopnia (zwykły pracownik, instruktor lub manager) oraz od funkcji w danym dniu dostajemy posiłek na przerwę. Od posiłku do 10zł do 16zł (to ostatnie to mają tylko menago i osoby na dostawie, nawet Ci co mają najniższy stopień). Przerwa też od tego zależy - od 30 minut (15 minut płatne druga 15ka już nie) do 15 minut (płatnych).

Na urodziny dostajemy tort i kupon na zestaw powiększony, na rocznicę to samo plus kasa. Za rok 50zł, za 2 100 etc, po 5 latach dostajemy nawet zegarek (nie taki z bazaru od chińczyka jak pewnie pół sadola ma właśnie na ręce). Potwierdzam bo widziałem, zegarek konkret, do najtańszych nie należy. Brałeś udział w przygotowaniu kanapki/wydawaniu jej na serwisie podczas kontroli ? Dostajesz premię i zestaw powiększony na przerwę, wykorzystujesz go kiedy chcesz. Jesteś spoza miasta ? Dostajesz kasę na dojazdy, wystarczy że pokażesz rachunek za benę lub miesięczny.

W Amazonie kradną i wylatują - co w tym dziwnego, kradniesz to jesteś złodziej, nikt nie chce z takimi pracować, w McD jest tak samo - dyscyplinarka i spierdalaj. Jestem zadowolony z tej roboty, jestem traktowany jak człowiek a nie jak robot który nie ma własnego zdania - jeżeli teraz byłbym bez pracy to bez zastanowienia się złożyłbym CV do tej roboty.

Pytajcie o co chcecie, na niektóre pytania będę mógł odpowiedzieć na niektóre nie (te tajemnice...). Mam nadzieję że temat wyjdzie na główną i otworzy oczy co po niektórym że McDonald's to nie jest żaden "kołchoz". Tymczasem idę przygotować sobie popcorn by pośmiać się z fali hejtu który na pewno znajdzie się w komentarzach - sram na to, możecie possać
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
Owsikowy 2014-12-04, 22:14 17
Znajomy pracuje w McD i - o dziwo - mówił praktycznie to samo.
Zgłoś
Avatar
kozub007 2014-12-04, 22:18 6
nie wiem kolego w jakim mieście pracujesz i jaki masz natłok ludzi ale pracowałem w maku 2 dni i trafiłem na straszną piz** która mi tłumaczyła co i jak. Tak tłumaczyła ze 30 minut starczyło żeby pozostawić mnie master szefa na składaniu hampków. W jeden dzień nie moglem iść do domu o normalnej porze bo mi menażer zegar zablokował, zjeb**** mnie bo podrapałem sie po nosie, chodziło o to że dotknąłem sie twarzy.
porzuciłem prace. miałem w dupie to że będą braki itp. ręce śmierdziały mi cebulą jeszcze przez tydzień
Zgłoś
Avatar
mates95 2014-12-04, 22:23 17
Jak w gastronomii - zasady BHP etc, dotkniesz twarzy, włosów trzeba umyć ręce. W teorii pytają czy możesz zostać dłużej, w praktyce to tak nie wygląda jednak dopisują Ci czas bez żadnych problemów, nie narzekam na to póki co. Jeżeli chodzi o śmierdzące ręce - pracujesz na warsztacie, masz ujebane smarem, pracujesz na kuchni, śmierdzą składnikami
Zgłoś
Avatar
Jajcarz 2014-12-04, 22:24 15
@kozub
Idziesz do pracy w gastronomii, więc nie wiem czego się spodziewałeś, że będziesz pachniał kwiatkami po dniu spędzonym na kuchni?
Zgłoś
Avatar
sylwusiex 2014-12-04, 22:27
Dwa pytanka:
Czy jadasz w pracy nugetsy I czy podajcie ta herbatkę Kericho Tea Lipton.
Zgłoś
Avatar
lukaszdzi 2014-12-04, 22:31
Czy jak robicie tam żarcie to je potem w przerwach jecie czy zapierdalasz do pracy z własnymi kanapkami, kupony na zestawy powiększone palisz w piecu bo brzydzisz się tego jedzenia które tam produkujesz sprzedajesz?
Zgłoś
Avatar
mates95 2014-12-04, 22:32
@Sylwusiex
tak podajemy, jednak standardowo tylko czarną, trzeba poprosić o inną przy wydawaniu herbaty niestety nie podjadamy w pracy, niemiłe konsekwencje moglibyśmy mieć za to, osoby co wydają kanapki znajomym za free wylatują z roboty, za nuggetsy musielibyśmy płacić jakąś karę prawdopodobnie
Zgłoś
Avatar
ala963 2014-12-04, 22:33 1
Fruń na główną
Zgłoś
Avatar
mates95 2014-12-04, 22:36 5
lukaszdzi napisał/a:

Czy jak robicie tam żarcie to je potem w przerwach jecie czy zapierdalasz do pracy z własnymi kanapkami, kupony na zestawy powiększone palisz w piecu bo brzydzisz się tego jedzenia które tam produkujesz sprzedajesz?



nie mam problemów żeby jeść w maku, pomimo tego że wiem jak to jest robione, choć kanapki też biorę do pracy bo czasem jedna kanapka to dla mnie za mało

@ala963
Dzięki, im więcej osób to przeczyta tym lepiej
Zgłoś
Avatar
k................m 2014-12-04, 22:37 2
@mates95 - ja tak bardziej technicznie.

1. Co się dzieje z tymi kanapkami "po czasie"? Idą do zwykłych śmieci, ktoś to odbiera od was? Np. na karmę dla zwierząt?
2. Zużyty "olej" po frytkach, co się z nim dzieje? Kiedy się go wymienia, według jakich kryteriów czy zasad?
Zgłoś
Avatar
ala963 2014-12-04, 22:37 4
Swoją droga, możesz dorzucić kilka anegdot, wiadomo że do maka przychodzi prawie cały przekrój społeczny, zatem i sytuacje muszą nieraz być ciekawe..
Zgłoś
Avatar
MajkelT 2014-12-04, 22:38 8
Trafiles do dobrego maka. Uwierz mi ze to nie firma, ale zaloga buduje klimat i warunki pracy. Bo jedni menadzerowie je naginaja, inni nie . Przyjedz do trojmiasta np do Mcdonalda w Rumii albo Gdynii Chyloni. Zobaczysz co tam za rezmiy sa.

Wiem co mowie, jestem ekspertem. 4 lata golilem sie pomidorem.
Zgłoś
Avatar
sylwusiex 2014-12-04, 22:40
mates95,

O nugetsy chciałam zapytać czy z perspektywy osoby która je widzi na codzien można to włożyć do ust. A herbatka to jest najlepsza jaka można wypić w kraju. Niestety poza M nigdzie nie idzie jej dostać. Nawet bym Cie skorumpowała na 100 torebek
Zgłoś
Avatar
SpijaczWymiotów 2014-12-04, 22:41 1
Cytat:

na niektóre pytania będę mógł odpowiedzieć



Ile dostałeś kasy od prezesa maka za napisane tego artykułu?
Zgłoś
Avatar
mates95 2014-12-04, 22:41 3
kalium napisał/a:

@mates95 - ja tak bardziej technicznie.

1. Co się dzieje z tymi kanapkami "po czasie"? Idą do zwykłych śmieci, ktoś to odbiera od was? Np. na karmę dla zwierząt?
2. Zużyty "olej" po frytkach, co się z nim dzieje? Kiedy się go wymienia, według jakich kryteriów czy zasad?



1. Kanapki po czasie trafiają do śmieci, nie nadają się do spożycia, nawet przez zwierzęta po danym czasie.
2. Olej jest filtrowany po kilku smażeniach i dolewany na bieżąco, niestety nie wiem co ile dni się go wymienia bo zajmują się tym osoby sprzątające w nocy (jednak widząc po dostawie ile przychodzi tego oleju jest on wymieniany codziennie - takie mam wrażenie)
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem