S3ba napisał/a:
Ahaetulla Nasuta ładna, ale jedną z najgroźniejszych nazwać ją nie można:
terrarium.pl/topic/17958-ahaetulla-nasuta-waz-bicz-informacje/
co do Atheris hispida też mam duże wątpliwości jeżeli chodzi o siłę jadu. Nie znalazłem konkretnych informacji na temat jadu, ale coś tam znalazłem:
terrarium.pl/topic/500-atheris-hispidus/
więc, znowu chyba błąd w temacie.
Za to kobra królewska, żmija rogata i żmija gabońska są stałymi bywalczyniami programów o najgroźniejszych zwierzętach świata
Przed drugą częścią tematu dokładniej sprawdź gatunki które pokazujesz.
kolego w temacie takich gadów siedzę 9 lat
i że tak powiem nie ucz ojca dzieci robić.. a podklejanie linków do tematów w których ktoś pisz "chyba" i powoływanie się na nie to wybacz ale robisz z siebie idiotę.. Herpetolog tak jak saper myli się tylko raz, nie ma miejsca na błędy i na "chyba"
co do Ahaetulla, to
napisałem że jest wężem słabo jadowitym.. czytajcie uważnie... wstawiłem ten gat. jako ostatni z tego względu że to piękny wąż.. Jest też gatunkiem zaliczającym się do typu uzębienia Opisthoglypha (z greckiego: opisthe=tylny, stojący z tył oraz glyphe=zagłębienie, jama)
W tej grupie można zaobserwować na przodzie szczęki górnej szereg zębów równej wielkości. Za nimi z tył widać jedną lub kilka par dużych zebów jadowych, na których znajduje się po jednej lub więcej otwartych rynienek przebiegających wzdłuż zęba. Dzieki takiemu ustawieniu zebów jadowych węże te muszą głęboko ująć paszczą swoją ofiarę i silnie ją ucisnąć zębami, aby jad przedostał się do rany. Natomiast płytkie uchwycenie przednimi zębami nie podowduje przeniknięcia jadu. Z tego powodu węże ta bywają uwżane za warunkowo jadowite. Należą do nich przedstwiciele rodziny wężowatych (Colubridea)
Do węży tak uzębionych należy też jeden o najtoksyczniejszym jadzie świata ..
Wskaźnik LD50 dla tego gat. może wynieść 0.06 mg/kg (mg jadu / kg tkanki powodujący śmierć).. mega toksyna !! jest nim Dispholidus typus popularnie zwany Boomslang
W temacie Atheris hispida, wąż jest typowym wężem nadrzewnym. Ma długie żeby jadowe, które pomagają mu przy ataku na dużą odległość. Węże z rodziny Atheris nie osiągają dużych rozmiarów, max 80cm i ilość pompowanego jadu przy ugryzieniu jest też proporcjonalnie mała. Nie jest też wężem agresywnym i nie wstrzykuje w jednym ukąszeniu całości posiadanego jadu. Gdyby to była dawka jadu aplikowana w takiej ilość jak np. Bitis gabonica, każdy przypadek kończył by się śmiercią. Zresztą nie będę się wgłębiał w samą tematykę jadu tego gat, LD50 to wskaźnik toksyczności podawanej mg (jadu) /kg (żywej tkanki) powodującej jej śmierć, i badania pokazują że A.hispida ma mocny jad !! A jak dalej nie wierzysz, to zawsze mogę zaprosić cię do badań i przekonasz się na własnej skórze
A co do samego ukąszenia, tak jak napisałem wcześniej żyje na drzewach i krzakach. Odnotowane są przypadki ukąszenia w twarz. Ukąszenia w głowę są klasyfikowane jako najniebezpieczniejsze i z reguły są wyrokiem śmierci.