18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 18:17
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:14
🔥 Co za ksenofil...😁 - teraz popularne
Niemiecki ciągnić odpalony po ponad 40 latach
s................r • 2013-09-06, 17:43
Lanz Bulldog - niemiecki kultowy ciągnik. Jeden cylinder o pojemności 6, 8 a bywały i 10 litrów, dwusuw. Odpalany przez gruszkę żarową. Po 40 ponad latach odnaleziony w tajnym niemieckim bunkrze, po zalaniu odpowiedniej mieszanki, pali z kluczyka, oczywiście po podwójnym podgrzaniu świec żarowych. To jest niemiecka technologia, a nie polonezy które przez ten czas zjadły by myszy.
Zgłoś
wojniz2 2013-09-06, 21:01 1
@up, szkoda, że na tym filmie zjebana fonia jest. Wolałbym posłuchać jak pracują. Nie masz normalnej wersji?
Zgłoś
Drazor 2013-09-06, 21:04 1
Ten polski Ursus to C45 jak dobrze pamiętam i jest to skopiowana konstrukcja z Lanz Bulldoga. Nie mniej pooglądajcie resztę filmików od tego Pana na yt to zobaczycie, że Ursusa też ma w garażu
Zgłoś
kszh19 2013-09-06, 21:14
Piankos napisał/a:

Zacznijmy że nie jest on odpalany przez gruszkę żarową tylko odpala się go za pomocą korby, gruszką jedynie podgrzewa się komorę spalania aby ułatwić rozruch, idziemy dalej..
Nie pali z kluczyka bo nie ma rozrusznika elektrycznego, odpala się korbą...
Niemiecka technologia ? ten ciągnik może mieć nie całe 100lat, silnik jest prosty do bólu więc po prostu nie ma prawa się zepsuć.
Dodam że ursus produkował model c35 który był wzorowany na bulldogu i jak by ktoś miał wątpliwości z nim również nie było problemu.

drobny błąd czy też literówka C45
Zgłoś
jan12384 2013-09-06, 21:21
Faja w pysku musi być
Zgłoś
T................h 2013-09-06, 21:22
Ursus C45 to nawet nie kopia tylko dokumentacje Lanz Bulldoga dostalismy jako reparacje wojenną
Zgłoś
Miisiek90 2013-09-06, 21:23 3
Nie wiem po co ta spinka do poloneza? Ja uważam, że jest to bardzo udane auto, miałes z nim kiedyś doczynienia? Na warunki jakie wtedy panowały, osiągneli coś niesamowitego, tylko błędem było to, że ciągneli to samo praktycznie przez 20 lat...
Zgłoś
Wąski83 2013-09-06, 21:31 4
Mam 24 letniego poloneza. Bez robienia blacharki wygląda lepiej niż niejeden 10 letni VW. 84 koni z 1,5 i 190 koni z 1,5 turbo to zajebisty wyczyn jak na te lata. Więc odpierdol się od Poldków. PIWKA NIEMA!
Zgłoś
las84500 2013-09-06, 21:41
straatveger napisał/a:

To jest niemiecka technologia, a nie polonezy które przez ten czas zjadły by myszy.

Uwielbiam takie napinki. A w stodole 1,9 TDI-k robi kle-kle-kle

A w ramach ciekawostki konstrukcja silników poloneza odziedziczonych po 125p pamięta czasy przedwojenne.

Angel! Możesz się pierdolić z tymi ostrzeżeniami jebany hipokryto!
Zgłoś
Deathrun 2013-09-06, 22:31
Mój dziadek kiedyś babkę po 50ciu latach odpalił, i nie kopciła jak ten złom...
Zgłoś
PanHT 2013-09-06, 22:32
na Motorshow w Poznaniu coś takiego odpalano.
Zgłoś
betclic123456 2013-09-06, 22:47
Możemy być dumni z naszej historii, pięknych kobiet, ale nie próbujcie bronić polskiej motoryzacji, bo ta leży i kwiczy.
Zgłoś
M................n 2013-09-06, 22:53

pff, u mnie takie na szkolnych warsztatach restaurują
Zgłoś
danon1906 2013-09-06, 22:55
Ma Pan cos przeciwko Polskiej technologi Panie autorze?
Zgłoś
tigerqaz 2013-09-06, 23:11
To teraz na pole kurwa z tym złomem

Statystycznie wypada jedna śmierć na jednego człowieka.
Zgłoś
MacGregor 2013-09-06, 23:15 1
Jednak niemcy mają jakąś naleciałość z IIWŚ. Naprawiają głupi silnik, a i tak zajebali komorę gazową
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów