elBiaauawy
Wyszedłeś na debila. Dlaczego? Otóż dlatego, że w komuniźmie NIE MA czegoś takiego jak "piniondz" i wszyscy pracują na wspólny dobrobyt. Przykład: ja napierdalam na fabryce iPhony 88S, a ty uprawiasz ziemniaki. I kiedy ty potrzebujesz telefon to po prostu przychodzisz do iStore i go sobie bierzesz za darmo bierzesz, natomiast kiedy ja potrzebuję ziemniaki to idę do marketu, biorę kilogram i nic nie płacąc wychodzę.
Ja piszę o komuniźmie, a ty mi coś pierdolisz o socjaliźmie, bo myślisz, że to dwa takie same pojęcia
Komunizm to BARDZO skomplikowany system i musi być wprowadzony w całym świecie na raz, a wszystkie 194 państwa muszą być na poziomie rozwoju conajmniej Norwegii, a postawa obywatelska ludzi musi być taka jak w Szwajcarii (czyli brak opierdalania się i każdy uczciwie pracuje i zdaje sobie sprawę, że tylko dzięki jego pracy ten system może wytrzymać).
To o czym piszesz to zwykły socjalizm niższych lotów. Nawet Marks mówił, że potrzeba bardzo bogatego i samowystarczalnego kraju żeby komunizm zadziałał (on miał na myśli Niemcy) i nie raz nie dwa pisał, że nie tylko komunizm, ale i socjalizm nie zadziała w krajach pokroju Carskiej Rosji. Sama rewolucja październikowa to defacto zbieg okoliczności, ponieważ to Niemcy, UK, Austro-Węgry i finansjera Wall Street finansowali Lenina, Trockiego i resztę i miało to na celu zniszczenie najpotężniejszego mitarnie kraju świata (jak zwykle nie wyszło swoją drogą)
Olllup,
pierdolisz i to głupoty straszne. Po pierwsze, do kurwy nędzy, w NRD nie było komuny. Po drugie, z tego co wiem, to 99,9% ludzi z zachodu od zawsze kierowało się zasadą "nażreć się i żyć", a z twojej wypowiedzi wynika, że niby dziś przeciętny polak ma jakieś większe ambicje ponad pełny brzuch, dach na głową i spokojną przyszłość. No tak, bo ambicją każdego człowieka kapitalizmu jest stworzenie miliardoweg biznesu i zwycięstwo w rajdzie Paryż-Dakar
Z Wartburgami to też dojebałeś do pieca aż zgasł - hamerykanie włożyli 2 BILIONY ówczesnych dolarów w RFN, a na ich sukces pracowała cała Europa Zachodnia. Dlaczego? Bo mieli oni być Pierwszą i Ostatnią linią obrony przed wojskami Układu i Związkiem, co de facto oznacza, że największy wpływ na niemiecką gospodarkę miał właśnie "rozwinięty socjalizm". W NRD jeździli na Wartburgach? Super, oraz na T-80U który do dziś rozmazuje jak gnój Abramsy i Leopardy. O przewadze militarnej w skali 10:1 NRD nad RFN tylko wspomnę, bo amerykańscy planiści nie na darmo celowali pół arsenału jądrowego w Polskę, która sama byłaby w stanie w ramach "działań obronnych" zatrzymałaby się w Paryżu...
Swoją drogą socjalistyczna myśl techniczna była tak zacofana, że aż:
-wypuścili pierwszego satelitę w kosmos
-wypuścili pierwszego ssaka w kosmos
-wysłali pierwszego człowieka w kosmos
-wysłali pierwszą kobietę w kosmos
-zrobili pierwszą stację kosmiczną (MIR)
-zrobili unikalne zdjęcia obiektów które nawet dziś NASA nie może fotografować (liczone w milionach)
-zrobi w pizdę odkryć naukowych i technicznych w ramach Wyścigu Zbrojeń
Swoją drogą za PRL przynajmniej był przemysł (Unitra, komputery Odra <3, Stary, Nysy, piwo EB itp.) a dziś jesteśmy skazani na innych (no i stocznia imienia Lenina była
)
O komunie masz mgliste pojęcie więc poczytaj co to właściwie jest wyżej w treści napisanej do elBiałowego