Ja bardzo przepraszam, ale który mamy rok?
Ja bardzo przepraszam, ale który mamy rok?
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Zejdę trochę z tematu,ale zastanawia mnie jedna rzecz.Dla mnie,jako osoby wierzącej rok 2015 jest liczbą lat od narodzin Chrystusa ,ale jak ten rok tłumaczą sobie ateiści albo innowiercy? Nie szukam dymu tylko pytam zupełnie z czystej ciekawości a w internet nie chce mi się wchodzić
Prosto, Jezus był postacią historyczną, a jego narodziny spowodowały początek nowej ery w historii, niezależnie od tego czy jesteś wierzący czy nie, ciężko się z tym kłócić. Inną kwestią jest to że ktoś się machnął przy liczeniu, i Jezus urodził się prawdopodobnie parę lat przed naszą erą
@aleleble
Prosto, Jezus był postacią historyczną, a jego narodziny spowodowały początek nowej ery w historii, niezależnie od tego czy jesteś wierzący czy nie, ciężko się z tym kłócić. Inną kwestią jest to że ktoś się machnął przy liczeniu, i Jezus urodził się prawdopodobnie parę lat przed naszą erą
postacią historyczną? to gdzie o nim przeczytasz poza biblią?
z wiki:
"Są również wzmianki u historyków antycznych oraz w źródłach żydowskich. Potwierdzają one świadectwo pism chrześcijańskich o istnieniu Jezusa, są jednak ubogie, wtórne i stronnicze. Wzmianki o Jezusie są m.in. w pismach rzymskich autorów: u Tacyta (ok. 55-120) w Rocznikach 15,14 i u Swetoniusza (ok. 69 – 130). Józef Flawiusz w dziele Dawne dzieje Izraela 20,9.1 (Antiquitates Judaicae)[5], wspomina Jakuba, brata Jezusa nazywanego Chrystusem."
Daleko szukać nie trzeba.
@up - w wielu miejscach. Jak byłem mały i głupi to pytałem księdza o to, bo nie wiedziałem i tłumaczył mi, że jest wielu historyków, którzy o nim pisali...
z wiki:
"Są również wzmianki u historyków antycznych oraz w źródłach żydowskich. Potwierdzają one świadectwo pism chrześcijańskich o istnieniu Jezusa, są jednak ubogie, wtórne i stronnicze. Wzmianki o Jezusie są m.in. w pismach rzymskich autorów: u Tacyta (ok. 55-120) w Rocznikach 15,14 i u Swetoniusza (ok. 69 – 130). Józef Flawiusz w dziele Dawne dzieje Izraela 20,9.1 (Antiquitates Judaicae)[5], wspomina Jakuba, brata Jezusa nazywanego Chrystusem."
Daleko szukać nie trzeba.
żaden z nich w swoich zapiskach nie używa imienia Jezus, wiki to nie jest wszystko wiedząca wyrocznia
Pzdr.
jesli sie cofamy zydzi spac spokojnie nie moga...
Jak się jeszcze mocniej cofniemy to i murzyni spokojnie nie zasną
@up - ok, nie chce mi się dalej szukać specjalnie dla Ciebie, ale kiedyś rozkminiałem ten temat i ogólnie był sobie taki ktoś kto nazywał się Jezus, głosił się prorokiem i ukrzyżowano go - co było wtedy dość popularne. Więc jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej i nie opierać się na wiki to poczytaj jakieś książki i daj znać co napisano ,bo też chętnie się dowiem.
Pzdr.
zapisko z I wieku mówią tylko o szybko rozwijającej się sekcie, której członkowie nazywają się chrześcijanami
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów