Ja bardzo przepraszam, ale który mamy rok?
Prosto, Jezus był postacią historyczną, a jego narodziny spowodowały początek nowej ery w historii, niezależnie od tego czy jesteś wierzący czy nie, ciężko się z tym kłócić. Inną kwestią jest to że ktoś się machnął przy liczeniu, i Jezus urodził się prawdopodobnie parę lat przed naszą erą
Och, jakąż zagadką jest człowiek! (...) I właśnie dlatego pewien myślący jegomość powiedział, że lepiej go jebać niż usiłować zrozumieć.@up - w wielu miejscach. Jak byłem mały i głupi to pytałem księdza o to, bo nie wiedziałem i tłumaczył mi, że jest wielu historyków, którzy o nim pisali...
z wiki:
"Są również wzmianki u historyków antycznych oraz w źródłach żydowskich. Potwierdzają one świadectwo pism chrześcijańskich o istnieniu Jezusa, są jednak ubogie, wtórne i stronnicze. Wzmianki o Jezusie są m.in. w pismach rzymskich autorów: u Tacyta (ok. 55-120) w Rocznikach 15,14 i u Swetoniusza (ok. 69 – 130). Józef Flawiusz w dziele Dawne dzieje Izraela 20,9.1 (Antiquitates Judaicae)[5], wspomina Jakuba, brata Jezusa nazywanego Chrystusem."
Daleko szukać nie trzeba.
Sprzedam szwedzką maszynkę ssąco ciupciającą@up - ok, nie chce mi się dalej szukać specjalnie dla Ciebie, ale kiedyś rozkminiałem ten temat i ogólnie był sobie taki ktoś kto nazywał się Jezus, głosił się prorokiem i ukrzyżowano go - co było wtedy dość popularne. Więc jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej i nie opierać się na wiki to poczytaj jakieś książki i daj znać co napisano ,bo też chętnie się dowiem.
Pzdr.