18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 11 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 16:26
Piorun uderza w pociąg
demz • 2013-08-13, 12:00
Japończycy chyba czymś podpadli Zeusowi.

Tutaj film (od 01:12):

Nikt nie zginął. :/ Efektem "spiorunowania" były jedynie opóźnienia.
Zawsze mnie zastanawiało, że gdy dzieje się coś ciekawego, to akurat ktoś to filmuje.
Aha, japoński na poziomie karate kyokushinkai.

/Do or do not, there is no try./

- Yoda
Zgłoś
szamponick 2013-08-13, 17:06
akcja 1:15 min
Zgłoś
Magik2501 2013-08-13, 17:35
Gdyby nie mostek gretza opóźnienia byłyby znaczne!

“Lewicowość jest czymś w rodzaju fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma większego znaczenia” — George Orwell
Zgłoś
Vanathos 2013-08-13, 18:25
opóźnienie.. tya.. 20 sekund
Zgłoś
Lukasz2525 2013-08-13, 18:50 1
demz napisał/a:

Zawsze mnie zastanawiało, że gdy dzieje się coś ciekawego, to akurat ktoś to filmuje.

Właśnie nie zawsze , tylko dosyć rzadko . Gdyby każde ciekawe zdarzenie zostało przez kogoś nagrane i wrzucone do internetu , to ty byś nie nadążał przewijać tej strony .
Zgłoś
dozek 2013-08-13, 19:39
@magik mostek raczej niewiele tutaj pomoże moim zdaniem. Nie widziałem diod które wytrzymałyby te kilkadziesiąk MV.

Si vis pacem, para bellum
Zgłoś
Wyborowa 2013-08-13, 20:45
demz napisał/a:

Nikt nie zginął. :/

Dlatego że pociąg zadziałał jak klatka Faradaya.
Zgłoś
demz 2013-08-13, 22:41
Wyborowa napisał/a:

Dlatego że pociąg zadziałał jak klatka Faradaya.

Tak, ale gdyby to było u nas, to pewnie by się to rozleciało w pizdu albo wywaliło z szyn. Stąd ta reakcja.

/Do or do not, there is no try./

- Yoda
Zgłoś
Insaner 2013-08-13, 23:25
Ehh, piorun nie uderzył w pociąg. Walnął albo w słup, albo w napowietrzną sieć trakcyjną. Wystąpiło przepięcie, zadziałały zabezpieczenia w podstacji trakcyjnej i NA CHWILĘ odłączyło zasilanie na danej sekcji - tyle. Opóźnienie rzędu kilku/nastu minut, nie wiem jak tam w Japonii ( w Polsce w ogóle wyłączyliby linię z użytku na pół roku i badali sprawę). A nawet gdyby piorun uderzył w sam pociąg: podniosłoby się napięcie na pantografach, wyłączniki w podstacji znowu by zadziałały, a prąd spłynąłby po pociągu do szyn i sieci powrotnej. Nie ma co przeżywać, z reguły urządzenia elektryczne są projektowane tak, aby tego typu atrakcje im nie zaszkodziły.

PS. Co do osób, które dziwią się że nikt nie zginął - jeśli piorun uderzy w samochód, to nic się nie stanie bo zostanie natychmiast uziemiony. W przypadku pociągu zasilanego z trakcji elektrycznej : może niektórzy nie wiedzą, ale PO pociągu cały czas płynie prąd, konkretnie po podwoziu do szyn, bo to jest biegun ujemny. Dotknięcie elementów podwozia, albo (tylko jeśli sieć powrotna jest uszkodzona) złapanie za jakiś element podwozia przy włączonym silniku grozi śmiercią (poprzez porażenie).
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów