Problemem w tego typu przedsięwzięciach jest polska mentalność. To smutne, ale prawdziwe. W Ameryce wygląda to mniej więcej tak:
- ej koleś mam zajebisty pomysł, ale potrzebuje pomocy
- spoko oko stary, kiedy, gdzie i w czym?
w Polsce to wygląda tak:
- ej koleś mam zajebisty pomysł, ale potrzebuje pomocy
- Za ile? Dlaczego tobie miało by się to udać, skoro milionom innych się nie udało? Bez sensu. Nie widzę w tym przyszłości. Przy tym to by ci nawet Bill Gates nie pomógł. Najlepiej sam się naucz i zrób to sam.
Orientowałem się w temacie. Szukałem programistów PHP, JSa, grafików do różnych rozwojowych projektów i wszystko to jak chuj w piach. Jedni mówią "no spoko, to się da zrobić za 10 000zł", a inni mówią "lol ale banał, zrobiłbym to za 300zł ale sorry, nie mam czasu". Ja utknąłem już w martwym punkcie na tym wspaniałym polskim rynku, tak samo utkniesz ze swoim systemem, jeśli nie poszukasz pomocy w krajach z ludźmi o innej mentalności.
Jak to dla mnie brzmi? PHP, MySQL, JavaScript i system na tym bazujący? Brzmi fajnie. Zrób do tego maszynę Node.JS, napisz tematy na przykładowo reddit bądź amerykańskiej wersji wykopu i na pewno ktoś do ciebie napisze z pomocną ręką. Fajnie brzmiała by również możliwość bezpośredniego stawiania stron na systemie, ale tutaj sporo byś się napracował z ograniczeniami użytkowników/skryptów i ograniczeniem ilości bugów czy 0dayów. Fajnie brzmiało by to również jako paczka w stylu instalujesz i gotowe do użycia. Do tego jakieś wsparcie dla złożonej architektury serwerowej (ostatnio sporo o tym pisali na sekuraku, fajne tematy) i projekt będzie się rozwijał. Największym problemem będzie odpalanie na tym aplikacji - muszą być to aplikacje pisane specjalnie pod ten system, czyli nikt ani TSa, ani zwykłej gry nie odpali. Dobrą możliwością było by dodanie obsługi Ruby on Rails - coraz popularniejszego języka z niezłym wsparciem i dostateczną wygodą, który wspiera języki skryptowe.
Trzymam kciuki. Jakbyś potrzebował jakiś kontaktów, linków, poszukania czegoś, załatwienia etc. wal śmiało, pomogę jak tylko będę umiał. Mam w jakimś tam stopniu opanowane języki "standardowe" więc mógłbym nawet spróbować coś napisać czy coś.
EDIT:
O teraz mi wpadła w głowę jakaś "integracja" z eyeOS, który obecnie po prostu działa gównianie na wszystkich możliwych Linuxach.