*robić tylko w czasie jazdy
*robić tylko w czasie jazdy
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Do końca życia będzie się im przypominał ten wyjęty kluczyk
Czyli przez jakieś 10 sekund?
13 lat temu Hyundaiem Pony ze znajomym jechaliśmy. Typowy gruzowóz, jak stara rudokitego. Stacyjkę już miał tak obrobioną, że jak skręcało się to kluczyk sam wypadał, tak samo jak u starej rudokitego. Wieźliśmy deski, które sięgały do dźwigni zmiany biegów. Znajomy więc, rzucił kluczyki na podszybie. Jaramy sobie szlugi, jedziemy elegancko, nagle jakaś menda z podporządkowanej nam wyjechała. Odruchowo kolega odbił w drugą stronę, w tym momencie kluczyki sru przez okno poleciały. Za nami z 5 samochodów, awaryjne i szukamy. No ni chuja, ni ma, bo nie dość, że już ciemno to jeszcze rów był. Dobrze, że nie zgasł. Jedziemy dalej, dojeżdżamy na miejsce. Pasuje go zgasić, patrzymy po samochodzie jest widelec. Do złomowania to był jego "kluczyk".
W Ładzie miałem przez jakieś trzy lata śrubokręt zamiast wyrwanej dźwigni zmiany biegów.
A to nie jest tak, że jak wyciągniesz kluczyk w niektórych autach, to siada wspomaganie kierownicy i hamulców, jak i w niektórych się jeszcze kierownica blokuje?
W każdym wyłączy się wspomaganie jednego i drugiego, bo pompa nie działa, lub prądu nie będzie. Blokada też jest w każdym.
Ale pytanie z innej beczki- czy jeżeli auto jest w ruchu, bez kluczyków w stacyjce, to czy poduchy wystrzelą?
W każdym wyłączy się wspomaganie jednego i drugiego, bo pompa nie działa, lub prądu nie będzie. Blokada też jest w każdym.
Ale pytanie z innej beczki- czy jeżeli auto jest w ruchu, bez kluczyków w stacyjce, to czy poduchy wystrzelą?
Nie w każdym się wyłączy wspomaganie kierownicy i hamulców kiedy "zgasimy" silnik w trakcie jazdy. Wystarczy mieć wbity bieg a nie luz i pomimo wyłączonego zapłonu silnik dalej się kręci tylko bez iskry i paliwa ale wał dalej się obraca więc dla tych układów silnik dalej pracuje i je napędza.
Jak ktoś ma auto w manualu i jakiś wolny plac gdzie może sprawdzić bezpiecznie to sobie sami zobaczcie.
Problem pojawia się jak debil ci w trakcie jazdy wyjmie i w panice zamiast sam hamulec ktoś dopierdala do tego sprzęgło. Mnie na nauce jazdy uczono aby w trakcie hamowania awaryjnego jednocześnie wysprzęglić aby uniknąć sytuacji gdzie po odpuszczeniu hamulca auto nie przyśpieszyło próbując nie zgasnąć i wbijając na obroty. Podobnie aby nie skręcać kół na postoju w przypadku kiedy ktoś ci wpierdoli się w dupę i żebyś nie poleciał na przeciwny pas.
Mnie na nauce jazdy uczono aby w trakcie hamowania awaryjnego jednocześnie wysprzęglić aby uniknąć sytuacji gdzie po odpuszczeniu hamulca auto nie przyśpieszyło próbując nie zgasnąć i wbijając na obroty.
Czy przypadkiem wysprzęglenie nie wydłuży drogi hamowania aby?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów