Dowód:
Dowód:
froqer - pisząc "wam" mam na myśli jednostki. Nie zrozumiałeś. Ignorancie. Nie popisałeś się czytaniem ze zrozumieniem.
... Ale Polska tysiąc lat temu też wyglądała jak na ostatnim obrazku, więc się tak nie dowartościowujcie, kopiąc leżącego.
A jak wyglądał wtedy Iran na obrazku? Iran - muzułmanie - islam? Jeszcze nikt nie złapał bólu dupy?
A że od tego czasu wiele się nie zmieniło to przemilczę.
Toć to naukowo potwierdzone że murzyni są o połowe mniej inteligentni od białych czy żóltych.
Można porównywać regiony i społeczeństwa, tutaj średnio rzeczywiście Europa dużo wyprzedza Afrykę, jednak nie jest to kwestia koloru skóry - czy "rasy". Przykładem są choćby murzyni na polskich uczelniach którzy radzą sobie nie gorzej od "białych" Polaków. Podsumowując: jednostki radzą sobie nie najgorzej, nie są mniej inteligentne i w dobrym środowisku uzyskują te same wyniki intelektualne, gorzej ze zdolnością budowania od zera współczesnych społeczeństw.
A tym co myślą że są "rasowo najlepsi", jeśli już patrzymy nie względem człowieka tylko regionu w którym mieszka - to Polska względem średniego ilorazu inteligencji jest daleko choćby za taką Japonią.
Używając liczby mnogiej masz na myśli jednostki, ok. Zamiast wam/wy użyj niektórzy z was/nieliczni z was, uwierz mi, że to usprawnia komunikację i pozwala pominąć nieścisłości, które wynikają z braku znajomości zasad logiki. Także ja nie popisałem się czytaniem, a ty znajomością języka polskiego - ergo nie możesz mi zarzucić braku umiejętności czytania. Coś jeszcze?
@jem_dzem, to jest kwestia tego kto i ile czasu miał na rozwój. Przyleźliśmy tutaj dość późno, a oni siedzieli tam cały czas.
@Atreyu, masz rację to wynika z kultury, braku szkolnictwa, środowisku, z którego się wychodzi. W Polsce do elit dołączają młodzi ludzie, których rodzice należeli do elit - najczęściej. W USA niebiali mają gorsze wyniki z powodu środowiska z jakiego pochodzą.
Myślę, że rasizm nie działa w stronę czarny kolor wpływa mu na mózg, tylko grupa jest mniej rozwinięta i inteligentna, a ponadto łączy ich czarny kolor skóry -> nie lubimy czarnych, bo są mniej rozwinięci.
froqer - idź najpierw na studia np. matematyka/filozofia i dowiedz się co to logika, metodologia. Za 4-5 lat pogadamy. Tymczasem.
Nie mówię, że kwestionowałeś, tylko napisałeś, że bliżej nam do lepianek niż spuścizny rzymskiej, z czym się nie zgadzam. I nawet nic nie odpisałeś a propos reszty mojego postu, tylko upierasz się, że przez was mam rozumieć kilku z nas.
Nie krytykuję cię, tylko bronie swoich racji.
I to, że jesteś 15lat starszy ode mnie nie przesądza o twojej wiedzy. Prawdopodobnie nie jesteś w stanie dyskutować ze mną na temat historii/doktryn filozoficznych, z naciskiem na polityczne. Ani logiki formalnej
Toć to naukowo potwierdzone że murzyni są o połowe mniej inteligentni od białych czy żóltych. Ale nie.. zaraz będziesz rasistą jeżeli tak powiesz.. Afryka teraz pewnie jest bardzo stękniona za czasami kolonializmu, gdzie biały człowiek który miał pojęcie o zarządzaniu państwem trzymał wszystko w jednej kupie.
Nie jest nic potwierdzone naukowo... Choćby z najprostszego faktu - nie da się w ogóle zmierzyć inteligencji człowieka... Bo jak można sprowadzić tak skomplikowaną strukturę, jaką jest umysł ludzki, do jednej miary inteligencji?
Testy psychologiczne tworzone są pod procedury myślenia - im ktoś dłużej uczestniczył w procesie edukacji danej kultury, tym będzie inteligentniejszy.
Innymi słowy, geniusz kultury europejskiej, nie będzie geniuszem kultury azjatyckiej (teraz to się ten podział już nieco zamazał: szkoły azjatyckie kształtują podlegających kształceniu na podstawie tych samych paradygmatów, co szkoły europejskie).
Chcecie dowodu?: róbcie sobie testy na iq co tydzień. Gwarantuję wam, że po miesiącu, może nieco dłuższym czasie, będziecie rozpieprzać te testy na maksa, z wynikiem pod 200.
Poza tym - średnie iq w USA okazuje się proporcjonalnie wysokie, do statusu majątkowego. I murzyni, i Arabowie z biedy, w testach wypadają blado. Za to bogaty murzyn, arab, czy inny Polak, okazuje się być inteligenty. Wniosek?: bogatych stać na edukacje, i naukę konkretnych kulturowych sposobów myślenia.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Banjul-aeroport.jpg/800px-Banjul-aeroport.jpg
Afryka, dzisiaj.
Gdyby nie biali Burowie, to nie byłoby tam ani lotnisk, ani samochodów ani w ogóle czegokolwiek, poza lepiankami z gówna i patyków.
A jak wyglądał wtedy Iran na obrazku? Iran - muzułmanie - islam? Jeszcze nikt nie złapał bólu dupy?
A że od tego czasu wiele się nie zmieniło to przemilczę.
W czasach średniowiecza Arabowie byli dużo lepiej rozwinięci niż Europejczycy - i pod względem naukowym, i pod względem kulturowym.
A tak poza tym. Tezę tą łamią bambooosy, który wyjeżdżają do krajów rozwiniętych i np. w zawodach medycznych okazują się całkiem nieźli.
Nie, nie bronie ich.
@dionizodoros
i.sadistic.pl/pics/b52cb972280c.png
PIF PAF
Poczytaj o Republicans Berkeley Bake Sale gdzie biali protestowali przeciwko przyjmowaniu ludzi w oparciu o kolor a nie o ilość ptk.
Nie uwzględnili w tym badaniu czynnika ekonomicznego. I zaznaczę jeszcze raz: coś takiego jak IQ nie istnieje. Jeśli można porównać inteligencje ludzi, to na pewno nie za pomocą testów, pożal się boże, tego typu.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów