Więcej dowiecie się tu - dailymail.co.uk/news/article-2569820/Blaze-rages-coal-smokey-disaster-...
Więcej dowiecie się tu - dailymail.co.uk/news/article-2569820/Blaze-rages-coal-smokey-disaster-...
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
PatrolZG napisał/a:
A co ma centralne do węgla ? Centralne ogrzewanie to rozesłanie źródła ciepła do różnych pomieszczeń ( najczęściej za pośrednictwem wody ). Może być to pellet, brykiet, gaz, olej i inne paliwa. Myślałem że tam na ślunsku chociaż znacie się na ogrzewaniu, a nie tylko na fedrowaniu.
Uwierz mi na słowo, że wyngiel to prehistoria, brud i syf. Tylko u was w tym syfilisie jest tak popularny, że niektórzy nie wiedzą że w CO paliwem nie musi być wasze czarne złoto.
No raczej nie skoro Niemcy zamykają el. atomowe i wracają do węgla.
No dokładnie niech stawia wiatraki, to napewno najlepszy sposób.
Bo niemcami teraz rządzą debile. Paliwo jądrowe jest trzy miliony razy bardziej wydajne od węgla! Dodatkowo to jest bezpieczne. Na szczęście Polska już ma w planach budowę elektrowni atomowej, więc możecie powoli pakować się razem ze swoim węglem i do niemiec spierdalać.
Herezja roku, herezja roku... hahaha
Węgiel przy aktualnym zużyciu skończy się za paredziesiąt lat ( polski ). Albo jakiś debilizm wyczytałeś albo fantazja cię poniosła. Porównianie elektrowni atomowej do węglowej to po prostu lawina śmiechu. Nie dajmy się zmanipulować mediom, że atomówki to zło, chodzi o to, że na węglu poza związkami zarabiają polityczne hieny, dlatego jest 4krotnie droższy niż gdziekolwiek indziej. Jak zacznie się stawiać atomówki, to padnie lobby węglowe.
Oczywiście z patologią palącą węglem to był zwykły trolling, ale teraz serio piszę, że lobby węglowe to gruby wałek, i wcale bysmy nie zginęli bez ślunska. To ślunsk zginął by bez Polski, bo w Czechach sprzedawał by to za 50%, w Niemczech wogóle, bo się tego praktycznie nie używa, reszta brała by z Rosji i z Chin. To my utrzymujemy śląsk ( a z nim dygnitarzy ) płacąc horendalne ceny za węgiel.
To byś na tej swojej wiosce zamarzł ciulu...
No nie koniecznie na Podlasiu mamy ruski węgiel tz. groszek po 600 PLN za tonę
remi1982
Ty kurwa śląska szmato.
Gdyby nie my nie mielibyście pracy i płacy, rent i emerytur.
Zjadalibyście siebie na wzajem z głodu i nędzy.
Polska w dużej części używa jeszcze węgla, ale często importowanego bo jest tańszy.
Zaraz Wam te kopalnie pozamykają. Już zamykają.
Chcecie autonomii?
To wypierdalać z Polski. Nikt Was tutaj nie zapraszał i nikt Was nie chce ani nie ma z Was zbytniego pożytku.
PatrolZG ma rację, i tak uważa większość logicznie myślących Polaków.
Tylko Wam się jeszcze wydaje, że są lata 70' i jesteście niezastąpieni.
I chciałem jeszcze dodać, że Was skurwysyny nie cierpię z tą Waszą śluńsko godko.
Gwarę to mają Kaszubi i Górale.
Ich społeczeństwo szanuje.
Jakbym był dyktatorem tego kraju to bym Was oddzielił od Polski i wprowadził wizy.
Czy ja wspomniałem coś o autonomii ? Czy piszę w innym języku ? Skoro cieszy Cię upadek Polskiego przemysłu, to współczuję Twoim rodzicom, że wychowali barana, bez wiedzy i kultury osobistej. Zastanów się co piszesz. Jesteś czystym przykładem wieśniaka intelektualnego. I kończę już, bo szkoda mi klawiatury na takiego prostego cepa jak Ty.
Dabum Tss.
Ja jebie, kolejni kurwa śląscy ekonomiści... Bez śląska byłoby dużo lepiej, największy syf w Polsce, może poza Łodzią. Dużo taniej wychodzi sprowadzanie takiej samej jakości węgla niż wydobycie u nas, między innymi przez sprzęt i tych jebniętych w dekiel górników, albo raczej związkowców, którym wiecznie w dupach mało
Jak się nie podoba Polakom to Ślązacy chcą się odłączyć. Ale nieee.. polaczkom też się to nie podoba. Zdecydujcie się kmioty.
Czy ja wspomniałem coś o autonomii ? Czy piszę w innym języku ? Skoro cieszy Cię upadek Polskiego przemysłu, to współczuję Twoim rodzicom, że wychowali barana, bez wiedzy i kultury osobistej. Zastanów się co piszesz. Jesteś czystym przykładem wieśniaka intelektualnego. I kończę już, bo szkoda mi klawiatury na takiego prostego cepa jak Ty.
Ludzie po prostu nie rozumieją nawet w teorii jak działa ekonomia. Myślą, że wszystko z powietrza się bierze. Więc by uzupełnić Twoją wypowiedź rozwinę ją o prosty schemat:
1) Górnik ma pracę i dostaje wypłatę.
2) Musi ta kasę wydać, więc zarabiają dostawcy dóbr i usług - czyli pracownicy innych sektorów. Region się rozwija, pieniądz krąży.
3) Górnik traci pracę i nie dostaję wypłaty, bo taniej węgiel kupić z Australii.
4) Górnik nie ma za co kupić dób i usług - mniej zarabiają dostawcy. W skrajnych przypadkach dochodzi do masowych zwolnień w pozostałych sektorach z powodu spadku popytu. Cały region popada w stopniowe zubożenie. Jeżeli nie ma alternatywnych miejsc pracy, to jeszcze masa ludzi musi żyć na zasiłku. Czyli dodatkowe obciążenie dla państwa, które musi podnosić podatki by utrzymać ten burdel. W tym sięga do kieszeni takich matołów z innych części kraju, którzy myślą że jak daleko do Śląska to nie ich problem.
5) A tak zarabia sobie górnik z Australii i żyje sobie lepiej, wzbogaca swój region o kapitał itd.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów