Velturek napisał/a:
Jakby tylko ten zjebany Microsoft store zrobili tak aby się kurwa dało tam intuicyjnie nawigować...
No ale już i tak ciągną ze mnie te 20zł bez grosza co miecha.
Co nie zmienia faktu, że jest to tak chujowa platforma jak ja pierdolę.
Beznadziejna nawigacja to chuj. Najgorsze jest to, ze ten caly microsoft store i apka xbox (beta) siedza w rdzeniu systemu i jest masa czynnikow wplywajaca na to, czy to w ogole bedzie dzialac a zjebac sie moze na kilku poziomach (przynajmniej o tych o ktorych wiem, a zapewne jest w ich znacznie wiecej), np:
-deinstalacja apki xbox beta moze spowodowac, ze nie zainstalujesz jej ponownie. Nie i koniec, tylko reinstall systemu.
-brak najnowszej aktualizacji windowsa (musisz miec wszystkie updaty) powoduje, ze mozesz zwyczajnie nie polaczyc sie z serwerami ms store, ergo, nie pograsz, nie sciagniesz nic.
-trzeba miec skonfigurowany router, czesto recznie musisz przeprowadzić konfiguracje NAT i odblokowac porty. Inaczej nie pograsz i chuj.
-trzeba miec pewnosc, ze w rejestrze systemu beda aktywne/otwarte procesy dla xbox beta i ms store. Nie mam tu na mysli procesow w menadżerze zadan a rejesrt systemu. Inaczej nie polaczysz sie z serwerami gry - sciagniesz, ale nie pograsz.
-jezeli z jakiegos powodu nie masz polaczenia z aktualizacjami czyli usluga Windows Update (mimo posiadania najnowszej) nie pograsz.
-jezeli masz win10 z upgreadu siodemki a ta byla instalowana w formacie NTFS dysku twardego mozesz miec problem z rejestrem i bibliotekami uslugi xbox beta (czyli nie pograsz), rowniez mozesz miec problem z pobieraniem i instalacja gry (czyli nie pograsz) albo bedziesz miec blad ststemu przez brak kompatybilności plikow czyli, kurwa, nie pograsz.
-musisz miec wlaczony Port Forwarding na routerze. Tez nie jest to opcja domyslna. Inaczej nie pograsz.
-Wisienka na torcie - nawet jezeli wszystko skonfigurujesz, otworzysz NATy poprawnie, ustawisz port forwarding, aktywujesz procesy, zmienisz w rejestrze odpowiednie funkcje itd... Najnowsza aktualizacja systemu moze Ci wszystko zjebac i, oczywiscie, nie pograsz
To tylko problemy o ktorych wiem z wlasnego doswiadczenia
Wiwat microsoft
Gdyby nie to, ze jest ta mozliwosc pogrania w pare najnowszysch i dobrze ocenianych gier za 4zeta na 3 miechy kazalbym sie trzymac od sklepu microsoft z daleka. W sumie to jezeli ktos sie nie zna na tyle, by w razie co moc sobie poradzic z masa problemow tego serwisu, nie ma czasu, cierpliwosci albo cokolwiek, to jednak lepiej uzywac czegokolwiek poza MS Store i apki Xbox (beta).
Jest masa innych sklepow ktore zwyczajnie dzialaja, nie sa zintegrowane z systemem i zawsze mozna je szybko przeinstalowac bez jebania calego systemu.