18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (8) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:51
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Rejon Umocniony Hel
Bogusław Łęcina • 2012-09-22, 19:17
Rejon Umocniony Hel – utworzony dekretem prezydenta RP z 1936 roku ufortyfikowany obszar obejmujący znaczną część Mierzei Helskiej.
Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości i symbolicznych zaślubinach z morzem w Pucku 10 lutego 1920 rozpoczęto po wielu przygotowaniach tworzenie na Helu silnej bazy lądowej obrony Wybrzeża. W latach 20. zbudowano linię kolejową z Pucka, przez Władysławowo, wzdłuż całej mierzei do Helu. Powstała również utwardzona droga, specjalnie dla utrudnienia ostrzału z samolotów prowadzona z licznymi zakrętami w terenie leśnym. W 1928 roku w mieście Hel rozpoczęto budowę portu wojennego. Jednocześnie zmilitaryzowano końcowy odcinek mierzei – od granic Juraty aż do końca cypla. Administracyjnie zahamowano rozwój turystyki w tym rejonie, wprowadzając wojskowy zakaz wznoszenia jakichkolwiek budowli cywilnych bez zgody władz wojskowych i ograniczając swobodę ruchu turystycznego.
Te zarządzenia wojskowe zostały unormowane dekretem prezydenta RP Ignacego Mościckiego z dnia 21 sierpnia 1936 w sprawie utworzenia Rejonu Umocnionego Hel. Na terenie Rejonu Umocnionego zaczęto budować rozwiniętą sieć kolei normalnotorowych i wąskotorowych dla potrzeb transportów wojskowych. Powstały różnego typu stanowiska artyleryjskie, zaczęto sprowadzać różnoraki sprzęt wojskowy i uzbrojenie.

Reszta w komentarzach

Bogusław Łęcina usługi budowlano-remontowe. MOŻE NIE NAJTANIEJ, ALE JAKO TAKO.
Zgłoś
3m 2012-09-22, 20:46
Kurde, taka dojna krowa, a połowa stoi bez dozoru i niszczeje. Odrestaurowali tylko to, co dało się się zrobić najtańszym kosztem - pozamiatać i farbą opierdolić na szybko.

Grałem, gram i będę grał!

Emulator, kilka romów, pad bez analogów i zabawa na resztę życia!
Zgłoś
Bogusław Łęcina 2012-09-22, 20:52
lotnik_1 napisał/a:

a to "rogate" urządzenie?

Jest to dalmierz Baterii Artylerii Stałej.

Zgłoś
zonabregana 2012-09-22, 20:56
wsadziliśmy się kiedyś z kolegą w taki jeden bunkier na plaży i w połowie "zwiedzania" umarła mi latarka- tak dowiedziałam się że mam klaustrofobię i jak szybko można poruszać się czołgając
Zgłoś
giwon 2012-09-22, 21:03
jest jeszcze stara latarnia na którą miejscowi mówią "szwed" można się na nią wdrapać i super widok z niej, ma ktoś może zdjęcia?
Zgłoś
Boss-man 2012-09-22, 21:09
Byłem na Helu w takiej wieżyczce i jedyne co było tam ciekawego to mina, ludzka, brudząco-rozbryzgująca, o konsystencji budyniu z owocami <blee>
Zgłoś
Bogusław Łęcina 2012-09-22, 21:09 4
@giwon

Zgłoś
lotnik_1 2012-09-22, 21:10
Bogusław Łęcina napisał/a:

Jest to dalmierz Baterii Artylerii Stałej.

nice. myślałem że coś raczej w stylu odstraszacz mew, gołębi i wron
ale i tak jest nieźle
Zgłoś
Najlepszy_na_świecie 2012-09-22, 21:20
Robi wrażenie, ale najlepsze jest to, że takich miejsc na wybrzeżu i nie tylko jest mnóstwo. Ja mieszkam koło takiego obszaru i bunkry mam zaraz za drzewami, dużo umocnień i mnóstwo podziemnych zasypanych. Rozrzucone po całej okolicy. Większość zdewastowana, ale można bezpiecznie wejść.
Zgłoś
cornishon69 2012-09-22, 21:35
I tak nic to nam nie dało
Zgłoś
Genom02 2012-09-22, 22:31
Byłem tam na początku wakacji i znalazłem niewybuch - wrażenia z wyjazdu bombowe
Zgłoś
chudy179 2012-09-22, 22:50
Kolego zdjęcia ładne, ale mógłbyś je opisać - pomieszałeś fortyfikacje polskie z niemieckimi.
Zgłoś
natalan1991 2012-09-22, 23:01
@up evilmatt
Jeszcze nie jest przekopane dokładnie, bo mnie tam nie było

Na moim terenie aż takich cacek nie ma, za to jest tzw.Linia Mołotowa i wiele wiele bunkrów
Zgłoś
baddave 2012-09-22, 23:38
kurwa i weź tu kinkiet powieś .
Zgłoś
kesaburg 2012-09-23, 2:02
3/4 zdjęć to nie hel i napewno nie Jastarnia! Byliśmy tam na wakacjach, uwielbiam takie klimy, i umocnione wały to dla mnie nie nowość.Ale polecam osobiste zwiedzenie helu....

Zgłoś
Sythriel 2012-09-23, 2:18
byłem, widziałem, piwo
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów