18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (6) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 49 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 4 minuty temu

Przez długi czas, samochody były symbolem wolności i niezależności.
To ma się skończyć. Producent samochodów Renault w swoim elektrycznym samochodzie Zoe
ma możliwość zdalnego blokowania baterii, by nie mogła się ładować.

Przy zakupie Renault Zoe, bateria nie jest wliczona w cenę.
Zamiast tego, można podpisać z producentem umowę najmu baterii.
Na forum właścicieli Renault Zoe, użytkownik Franko30 informuje,
że umowa zawiera klauzulę przyznającą Renault prawo
uniemożliwienia ładowania baterii wraz z końcem okresu najmu.
Według artykułu w Der Spiegel, firma może również to zrobić,
gdy będziesz zaległ z płaceniem za wypożyczanie akumulatora.

Oznacza to, że Renault ma jakiś sposób, by zdalnie kontrolować proces ładowania baterii.
Według artykułu z Der Spiegel, Zoe (i większość, jeśli nie wszystkie samochody elektryczne)
zbierają dane na temat pojazdu i wysyłają te dane do producenta bez wiedzy użytkownika.
Te dane informują firmę dokąd podążasz, kiedy i jak szybko,
gdzie ładowałeś baterię i wiele innych rzeczy.
Wiedzieliśmy już, że Tesla robiła to w jej samochodach,
odkąd spółka upubliczniła dziennikarzom pojazd do recenzji w New York Times.
Obserwując ten sam trend u masowego producenta, jakim jest Renault,
widzimy niebezpiecznie rozwijającą się tendencję.

Link do oryginału: link
Zgłoś
ProVVe 2014-03-07, 18:30 6
Chuj z ich pomysłami... Ja tam mam spust jak widzę mustanga shellby z 67, a nie renówkę...

Ola gringo
Zgłoś
S................n 2014-03-07, 19:31 25
Po pierwsze to ten temat już był (ale nie chce mi się szukać)

Po drugie: Bitch please!!! Czy Wy wierzycie że te baterie nie będą hackowane tak jak teraz root'uje się telefony? Ci debile (Francuzi) nie znają polskiego potencjału do kombinowania. A nawet jak się nie da co jest praktycznie nie możliwe dla naszego wspaniałego Narodu, to i tak za parę miesięcy wyjdą na rynek chińskie podróbki hue hue hue, i znów jakiś idiota wpierdolił grube miliony w zabezpieczenia, które kazdy myślący łeb obejdzie w ciągu paru dni (max).

Na jednego inżyniera konstruującego jakieś zabezpieczenie, znajdzie się dziesięciu łebskich magików , którzy potraktują to zabezpieczenie jako wyzwanie intelektu.
Zgłoś
Skyperian 2014-03-07, 19:41 3
Chuj nie kupujcie Renault, co to kurwa jedyna marka aut na świecie ? Póki nie wprowadzają tego jako prawo to można bez spiny do tego podejść ale patrzeć czy jakiś popierdolec z UE nie wpadnie na świetny pomysł przymusu aut tego typu bo będzie w chuj bezpiecznie.
Zgłoś
MCL 2014-03-07, 19:58 1
Generalnie to kolejny powód by olać "renufki" ciepłym moczem.
Zgłoś
N................s 2014-03-07, 20:02
no w zasadzie to jest w chuj chujowe. ALE, z drugiej strony samochody elektryczne sa chujowe, + nikt cie nie zmusza do kupna ow samochodow. wiec w zasadzie nie widze problemow
Zgłoś
GhostRider32 2014-03-07, 20:03 5
-Dzień dobry, aspirant Jan Kowalski, proszę przygotować dowód rejestracyjny, prawo jazdy oraz dokumenty potwierdzające legalność zainstalowanego oprogramowania w pojeździe.

C63 AMG, YS3D Viggen, Punto 2.0l Turbo
Zgłoś
icelore 2014-03-07, 20:06
Piraci elektroniczni juz sie tym zajma
Zgłoś
patroy 2014-03-07, 20:08
Generalnie prawie wszyscy producenci elektrycznych aut nie sprzedają baterii tylko ją dzierżawią właścicielowi co jest taki durne takie idiotyczne i debilne że głowa mała bo w folderach mamią ludzi że koszt użytkowania samochodu jest 20x niższy niż benzyniak a nie mówią że trzeba 200zł miesięcznie bulić za wynajem baterii, której i tak się nie zwraca, mało tego one najczęściej w ogóle nie są demontowalne, to jest po prostu pomysł żeby przyszli kierowcy gdzieś wyrzucali kasę którą zaoszczędziliby na benzynie.
Zgłoś
l................e 2014-03-07, 20:14 10
alexandrus napisał/a:

Na jednego inżyniera konstruującego jakieś zabezpieczenie, znajdzie się dziesięciu łebskich magików , którzy potraktują to zabezpieczenie jako wyzwanie intelektu.

Podoba mi się to zdanie
Zresztą, można zauważyć to np. w grach. Ile razy było pierdolenie o tym jakie zostały użyte zabezpieczenia, jakież to nie do złamania, trzeba kupić oryginał, ło hoho. A po tygodniu gotowy crack i inne pierdoły
Zgłoś
Piachu_1 2014-03-07, 20:18
ale mojego cinquecento chyba nie wylacza, co nie?
Zgłoś
Aberracja 2014-03-07, 20:18 3
Zastanawia mnie to Wasze oburzenie, ktoś WYPOŻYCZA taką baterię, to właściciel ma prawo zadbać o to by wypożyczający za nią płacił. Miałem jeszcze jakoś skomentować to pierdolenie o tym, jakie to elektryczne samochody są chujowe, ale sobie daruje. W końcu to taka cebulaczana mentalność, wszystko co nowe trzeba zmieszać z błotem, bo mnie na to nie stać.

Ciekawi mnie też ta Wasza mania teorii spiskowych o tym, jak to wszyscy Was obserwują, szpiegują, podglądają itd itp. Na prawdę myślicie, że kogoś obchodzi Wasze chujowe życie szarego człowieczka, dla którego jedyną formą buntu jest pierdolenie na sadisticu?

Tak, jestem ekspertem.
Zgłoś
barrav 2014-03-07, 20:21
Ja mam Golfa 1.9 tdi. Prędzej świat się skończy niż on przestanie jeździć
Zgłoś
marco_polok 2014-03-07, 20:24 1
Gruby Brzuch napisał/a:

Wiedzieliśmy już, że Tesla robiła to w jej samochodach,

No kurwa wiele jestem w stanie znieść, ale to już bije wszelkie rekordy. Fajna babka z tej Tesli. KURWA JAK MOŻNA BYĆ TAKIM IGNORANTEM...
Zgłoś
T................h 2014-03-07, 20:24
A ja nie mam nic przeciwko elektrycznym samochodom. Podejrzewam, że jeśli osiągneły by chociaż zbliżoną wydajność co samochody z silnikami spalinowymi to wiele osób by je kupiło. Co do jednego z powyzszych postów to nie ma rzeczy niedemontowalnych, i pewnie zaraz by ludzie kombinowali jak zdemontować oryginalne baterie i zamontować lewe. Sam jednak osobiście nigdy bym nie kupił eletrycznego wozidła, bo poprostu lubie silniki benzynowe. Dla mnie jakakolwiek sensowna jazda zaczyna sie od silnika dwu litrowego. A diesle w osobówkach na uzytek prywatny to jedna wielka pomyłka.
Zgłoś
Promek 2014-03-07, 20:47
tia najpierw ktos musi kupic eko-gowno od zabojadow
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów