18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:14
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:00
Riposta Dla Putina
Zofar • 2014-03-11, 13:36

Obwód kaliningradzki (ros. Калининградская область, Kaliningradskaja obłast´) – jednostka administracyjna Federacji Rosyjskiej, rosyjska eksklawa w Europie Środkowej, nad Morzem Bałtyckim.
Obwód zajmuje obszar 15 096 km² (ok. 13 300 km² bez powierzchni zatok morskich) i położony jest nad Bałtykiem. Obwód kaliningradzki jest najdalej na zachód wysuniętym regionem Rosji. Teren obwodu oddzielony jest od reszty kraju obszarami niepodległych państw i pozbawiony łączności lądowej z główną częścią państwa rosyjskiego, i jako taki jest półenklawą.

Obwód graniczy z Litwą i Polską.

Największa rozciągłość obwodu z północy na południe to 108 km, a ze wschodu na zachód – 205 km.

Obwód kaliningradzki obejmuje historyczne krainy: Sambię, Natangię, Barcję oraz Litwę Mniejszą zwaną Małą Litwą lub Pruską Litwą.

Największym miastem obwodu jest jego ośrodek administracyjny – Kaliningrad, skupiający ok. 45% całej populacji regionu. W sumie na terenie obwodu znajduje się 21 miast i 3 osiedla typu miejskiego

Może by tak przygarnąć sobie przecież tam chcą referendum przyłączenia do Polski i w ogóle Polacy są tam gnębieni nie to że sobie coś wymyśliłem klnę się na Janukowycza że to prawda
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
pepik20 2014-03-12, 9:44 1
Powiem tak, z ruskimi to mozemy sobie miec tą współpracę gospodarczą, rynki zbytu itp itd, byle tylko rosja nas od siebie nie uzależniła tak bardzo ja Ukraine czy Białoruś.
Zgłoś
Sielik 2014-03-12, 12:30
Obwód kaliningradzki jest im potrzebny bo jest tam ropa i gaz. W okolicach Braniewa i Bartoszyc można by wydobywać te surowce ale sowieci powiedzieli, że to są ich złoża.
Zgłoś
4................h 2014-03-12, 13:41
Przejmijmy go ! Podwoi nam się liczba km autostrad !
Zgłoś
z................m 2014-03-12, 14:36
NieWiemZeWiem napisał/a:

o kurwa ale ból dupy i na dodatek u pana wszystkiego wiedzacego, pan encyklopedia kurwa. Generale to jak jest w ojsku pewnie juz jestes po 2 misjach w iraku. Kurwa napinacz internetowy, rakiety to byl sarkazm bo nie mamy rakiet przeciw lotniczych ale chodzilo mi o rakiety kolokwialnie czyli wszystko od pocisków z f-16 po wyrzutnie rakiet. nawet nie odpisuj bo nie chce mi sie twojej sraczki czytać

Naucz się złamasie języka ojczystego. Bo kurwa oczy bolą od takich wypocin. Poczytaj co to sarkazm, ironia. No nie używaj słów, których nie rozumiesz. Nie wpierdalaj się w tematy których twój mały mózg nie ogarnia. Jakie kurwa wyrzutnie rakiet my mamy? Wiesz coś o zakłócaniu? Nie tobie debilu odpisuję. Tak sobie piszę żeby uświadomić innym jakim jesteś kretynem.

Sielik napisał/a:

Obwód kaliningradzki jest im potrzebny bo jest tam ropa i gaz. W okolicach Braniewa i Bartoszyc można by wydobywać te surowce ale sowieci powiedzieli, że to są ich złoża.

Kolejny debil, w Bartoszycach ma ropę i gaz tylko Sowieci zabronili wydobycia. Skąd wy się kurwa bierzecie? A w Kruklankach od zajebania złota jest. W lasach, pod korzeniami samorodki kurwa po 2 kilo. Na geografię też się nie chciało chodzić, co?
Zgłoś
Slavvek 2014-03-12, 14:49 1
zincum napisał/a:

Obwód Kaliningradzki jest potrzebny Federacji Rosyjskiej tylko w jednym celu. Nie jest "bogaty" w nic co obecnie może stanowić konkretną wartość. Jak ktoś nie wie to niech nie pierdoli. A jak ktoś chce to niech zajmuje, oczywiście przez klawiaturę i internet. W swoim imieniu, ja jako Polak mam to w dupie.

Jesteście popierdoleni a wasze gimbazo pomysły prędzej czy później sprowadzą na ten kraj nieszczęście. Sowieci na dzień dzisiejszy nie są dla nas żadnym zagrożeniem. Ale drążycie, wpierdalacie się tam gdzie was nie potrzeba. Nakręcacie się rusofobią bo kurwa nie macie nic innego do roboty. A Polak bez wroga się nudzi, w nostalgię popada, na łeb mu odpierdala...

"Rosja" jest dla nas bardzo ważnym partnerem handlowym. Tylko wiecznie jakaś pizda musi to spierdolić, udając jacy to niezależni jesteśmy, jakie to nas wielkie mocarstwo. Wpierdalać się w nieswoje sprawy, na arenie międzynarodowej prawić swoje dyrdymały. W Gruzję, Ukrainę, kombinować z gazem.

Tylko kurwa co my z tego mamy?

Jak ci ruskie wejdą do domu i będą cię ładować w cztery litery pod pretekstem gnębionej mniejszości to nie miej do nas wątów potem.
Zgłoś
z................m 2014-03-12, 15:02
Do was? Czyli kurwa do kogo? Za kogo ty się uważasz? Kogo ty kurwa mać reprezentujesz? Ciebie to ja nie potrzebuję do niczego. Chyba, że jak się zestarzeję, wtedy na takich pacanów można liczyć. Opierdolić dziadka, kupić zgrzewkę piwa i w internecie zgrywać wielkiego patriotę. 11 minut temu rejestracja i wlazłeś akurat na ten post? Czyli zaczynasz od tyłu tak?

Kurwa, zróbcie coś w końcu z tymi klonami bo to już nawet nie jest zabawne.
Zgłoś
NieWiemZeWiem 2014-03-12, 15:07
zincum napisał/a:

Naucz się złamasie języka ojczystego. Bo kurwa oczy bolą od takich wypocin. Poczytaj co to sarkazm, ironia. No nie używaj słów, których nie rozumiesz. Nie wpierdalaj się w tematy których twój mały mózg nie ogarnia. Jakie kurwa wyrzutnie rakiet my mamy? Wiesz coś o zakłócaniu? Nie tobie debilu odpisuję. Tak sobie piszę żeby uświadomić innym jakim jesteś kretynem.

Kolejny debil, w Bartoszycach ma ropę i gaz tylko Sowieci zabronili wydobycia. Skąd wy się kurwa bierzecie? A w Kruklankach od zajebania złota jest. W lasach, pod korzeniami samorodki kurwa po 2 kilo. Na geografię też się nie chciało chodzić, co?

ojejku jejku jaki pan jest straszny, usuwam konto, boję się.
Chuj mnie obchodzi twoje obeznanie, wyrzutnie rakiet nie wiesz co to złamasie? to sobie wpisz w gogle.
Czy ja mówie, że rosja chce na nas napaść? Cały czas piszę że jest zagrożeniem i że gdyby chciała pokonałaby nas z trudem ale by pokonała biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie zasoby militarne i surowce bez żadnej pomocy zewnątrz.
Ale nieee ty musisz się tutaj wymądrzać i udawać, że wszystko wiesz a może gówno wiesz i pierdolisz głupoty myśląc że wszystko wiesz.
Babci też pierdolili, że ruscy nie groźni a po drodze do szkoł wyruchane ukrainki leżały w rowie.

Przypominaja mi się napinacze z napletkiem gdy był najazd na gruzję. Kurwa identyczni jak ty. Pierdolili, że to nie możliwe, że pewnie gruzja sama ich zaatakowała, że teraz w tym świecie nikt nie najedzie kraji itp. A co mamy kurwa? zbombardowana gruzja, czeczenia a teraz ukraina.
Co masz zamiar mi powiedzieć, że ruscy tak dla jaj sobie wjechali na krym?
Tu chodzi o to zjebie że był podpisywane umowy,deklaracje itp. i co? gówno! Wielka brytania nawet palcem nie kiwneła a obiecała interwencje w przypadku najazdu na urainie gdy odda broń nuklearną wieć to pokazuje, że papier i podpis to tylko papierek z podpisem nic więcej. Chuj mnie obcodzi, że bolą cie oczy od czytania będę jeszcze gorzej pisał aby ci oczy z dupy wyjebały napinaczu internetowy kurwa tfu
Zgłoś
z................m 2014-03-12, 15:57
Ty, ale tego że jesteś debilem nie musisz już nikomu dodatkowo udowadniać. Zrozum człowieku, ty już się tak tu skompromitowałeś, że teraz słowotokiem tego nie zmienisz. Jak się ktoś głupim chujem urodził to nie umrze jako skowronek.

Przyjmij z łaski swojej do wiadomości, żeś jest niedouczony, poziomem inteligencji możesz się równać z królikiem. Jesteś niereformowalny, no ale zaryzykuję, może coś zrozumiesz...

"Nie ma na świecie z kim się sprzymierzyć, chociaż są tysiące ludzi podobnie myślących i ciągle się ich spotyka. Ale organizują się tylko kanalie."
Zgłoś
bimbastah 2014-03-12, 16:09
@NieWiemZeWiem Chłopie,ty jesteś serio tępy
Zgłoś
SiWersik 2014-03-12, 16:35
@zincum masz racje rosja to duzy partner handlowy szczegolnie jesli chodzi o rolnictwo , niby nic jeszcze sie nie zaczeło ale malo kto wie ze eksport polskich jablek zostal zablokowany , a 80 % polskich jablke bylo tam eksportowanych teraz 0 i co z tym zrobic ? nasi przyjaciele z uni maja gdzies polske tylko popychaja ja do przodu by glosno krzyczala i w tym jestesmy naprawde dobrzy no ale coz narod cierpi ale przeciez pana Tuska to nie obchodzi przeciez dla niego nie licza sie ludzie
Zgłoś
rondżeremi 2014-03-12, 17:00 1
zincum napisał/a:

"Rosja" jest dla nas bardzo ważnym partnerem handlowym. Tylko wiecznie jakaś pizda musi to spierdolić, udając jacy to niezależni jesteśmy, jakie to nas wielkie mocarstwo. Wpierdalać się w nieswoje sprawy, na arenie międzynarodowej prawić swoje dyrdymały. W Gruzję, Ukrainę, kombinować z gazem.

ty kurwa lepiej już nie myśl albo jedź do rosji pewno przygarną cie chetnie. Biedna pokojowa kurwa rosja tylko zla Gruzja i wstrętna Ukraina rzucają kłody pod nogi.
Zgłoś
kuslaw 2014-03-12, 17:20 1
Cytat:

Obwód Kaliningradzki jest potrzebny Federacji Rosyjskiej tylko w jednym celu. Nie jest "bogaty" w nic co obecnie może stanowić konkretną wartość. Jak ktoś nie wie to niech nie pierdoli. A jak ktoś chce to niech zajmuje, oczywiście przez klawiaturę i internet. W swoim imieniu, ja jako Polak mam to w dupie.

Jesteście popierdoleni a wasze gimbazo pomysły prędzej czy później sprowadzą na ten kraj nieszczęście. Sowieci na dzień dzisiejszy nie są dla nas żadnym zagrożeniem. Ale drążycie, wpierdalacie się tam gdzie was nie potrzeba. Nakręcacie się rusofobią bo kurwa nie macie nic innego do roboty. A Polak bez wroga się nudzi, w nostalgię popada, na łeb mu odpierdala...

No proszę, jaki wyszczekany. Widzę, że co najmniej doktor honoris causa europejskiej uczelni dyplomacji... Szkoda, ze te bełkot ma niewiele wspólnego z opisywaniem rzeczywistości i faktami, a więcej
z próbami kreacji rzeczywistości i przeinaczaniem faktów. Coś tam sobie przeczytąłes kiedyś, jaka to rosja potężna, a teraz zaczynasz imputować każdemu swoje zdanie. Szkoda, że wiedza wybiórcza i język taki płytki...
Zgłoś
Tajulek 2014-03-12, 17:52
1. Jeśli jakiś kraj powinien go optrzymać zamiast Rosji to tylko i wyłącznie Niemcy (dawniej Prusy). Czemu? Bo nikt tam oprócz rusków nie mieszka, a Niemcy mieliby prawo rościć sobie prawo do tego terenu tylko i wyłącznie ze względu, że to keidyś do nich należało.
2. Powodzenia z tym podbijaniem Obwodu. Więcej mają tam woja, niż my w całym kraju.
Zgłoś
z................m 2014-03-12, 18:17
@kuslaw

Wiedza zawsze jest wybiórcza. Bo na tym świecie nie ma omnibusów.
Języki mówisz płytki? Języka to ja używam polskiego, dla ciebie to płytki język? Czy chodzi o język prosty, z dużą ilością wulgaryzmów?

Specjalnie żłobie tak piszę, żeby taki debil jak ty mógł coś zrozumieć. Naucz się zjebie budować zdania, toż ślepy widzi że NieWiemZeWiem znowu...

Swoją drogą, tak kretyński "nick" już powinien sugerować trola zwykłego z kompleksami. Dałem się nabrać.
Zgłoś
synu24 2014-03-12, 18:59
Mieszkam ok 40 km od granicy z obwodem kalingradzkim, z własnego doświadczenia wiem że ruscy wydaja u nas w chuj kasy, sczegółnie w marketach ale i nie tylko, gminy buduja dla nich baseny i rózne rzeczy bo wiedzą że ruscy zostawiaja tam kase, dzieki jednorazowo wykupionej wizie mamy wolny ruch graniczny oni i my. My mamy za to tańsze paliwo, na mecie u przemytnika po 4.20 za litr, albo jak ktos ma wize i mieszka w tym rejonie to tam kupi litr paliwa za 3 zł. Ruskim sie podoba taka opcja bo moga korzystac z czegos czego tam nie maja i kupować taniej jedzenie, my za to mamy tańsze paliwo (w tym momencie patrze pod swoim wzgledem), otworzenie tych granic w jakis sposób wspomogło ten biedny, ale jakże piekny region
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem