Na początek małe wprowadzenie. Dlaczego użyłam terminu "rośliny mięsożerne", a nie popularnego "rośliny owadożerne"? Pierwsza nazwa jest bardziej poprawna, ponieważ owe rośliny nie żywią się wyłącznie owadami, ale także pajęczakami, czy niewielkimi skorupiakami. Nazwa rośliny owadożerne sugeruje pokarm jedynie w postaci owadów, ale jednak i to określenie jest dość często spotykane, mimo że jest mało precyzyjne.
Zarówno rosiczki, jak i inne rośliny mięsożerne są samożywne (czyli przeprowadzają proces fotosyntezy), mięso jest jedynie dodatkiem, ponieważ te rośliny występują na ubogich w składniki odżywcze glebach i muszą uzupełniać niedobory - najczęściej, i najbardziej brakuje im azotu.
Rosiczka
Rosiczka jest rodzajem rośliny, który obejmuje ok 150 gatunków.
Występuje na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy. Wiele gatunków znanych jest z południa Afryki, z Australii i Ameryki Południowej.
Rosiczki rosną na różnych glebach, w większości kwaśnych, piaszczystych, kamienistych i bagiennych. Wabią swoje ofiary błyszczącymi kroplami cieczy, które są wydzielane na czułkach porastających powierzchnie liści. Dzięki zawartości barwników antocyjanowych mają one czerwonawy kolor zwiększający ich atrakcyjność.
Rosiczka jako roślina owadożerna działa aktywnie. Ofiara wchodzi na liść i lepka substancja ją unieruchamia. Powoli pułapka się zamyka. Trwa to około 3 godzin. Wydzielany kwas mrówkowy zaczyna rozpuszczać ciało owada. Uwalniają się dzięki temu cząsteczki białka. Miękkie części ciała ofiary zostają strawione, a powstała z nich ciecz – bogata w substancje odżywcze, ulega wchłonięciu przez roślinę. Po strawieniu ofiary liść otwiera się, a pozostałości zwykle są zdmuchiwane przez wiatr. Ponowne otwarcie następuje po 24 godzinach.
Mimo że przyzwyczailiśmy się do obrazku rosiczki, który sama podałam w tytule, warto pamiętać, że ten rodzaj posiada ponad setkę różnych gatunków, które wyglądem często trochę różnią się od siebie.
Droseria zonaria
Drosera capensis
Drosera capensis L.
Rosiczki mają bardziej różnorodne kwiaty od muchołówek.
Muchołówka
Muchołówka jest rodzajem rośliny, który obejmuje tylko jeden gatunek - muchołówkę amerykańską.
Jest to roślina występująca w naturze wyłącznie w Karolinie Północnej i Karolinie Południowej (Ameryka Północna).
Występuję na terenach bagiennych z glebą ubogą w substancje odżywcze. Jeśli potencjalna ofiara potrąci znajdujący się na liściach pułapkowych jeden włosek dwa razy, bądź pojedynczo dwa inne w odstępie mniejszym niż ok. pół minuty, pułapka zamyka się w czasie zwykle krótszym od 1 sekundy. Roślina rozpoczyna wydzielanie enzymów trawiennych. Trawienie trwa ok. 7-8 dni, w zależności od wielkości ofiary. Po zakończeniu tego procesu pułapka otwiera się i czyha na kolejnego owada (liczba zamknięć pułapki jest ograniczona do około 2-4, czasami do 1). Jeżeli pułapka nie nadaje się już do łapania zdobyczy, usycha, zaś na jej miejsce szybko wyrasta nowa.
Muchołówki mają drobne i mało atrakcyjne kwiaty.
Mam nadzieję, że udało mi się wskazać różnice między tymi dwoma roślinami.
Rosiczka to nie muchołówka.