Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
ale jak odpowiedź pójdzie w to miejsce 'obok' to raczej statku nie zatopi
Jeśli ktoś lepiej ode mnie zna ruski to może poczytać militaryrussia.ru/blog/topic-448.html
poczytajcie o nim
Dobra kurwa, nawijaj jakiś ekspert jaki jest tego sens i co jest w tym fajnego, oprócz tego że wystrzał z lufy wygląda jak wystrzał z dupy
nie zapierdolą sadzą pokładu ?
Chodzi oto aby nie można było namierzyć śladu termicznego po starcie rakiety. Dlatego jest zrzucana do wody i startuje kawałek dalej, nie zaradza to pozycji okrętu i w efekcie trudniej go namierzyć.
w/g mnie odpalona zostaje zwykła torpeda a nieco dalej płynie okręt podwodny odpalający pewnie 2xssn19. Mogę się mylić.
Jeśli mój ruski jest w miarę, to pierwszy egzemplarz tej rakiety wyszedł w 1981. Ta rakieta to RPK-6 Vodopad kaliber 533mm. Ten "wystrzał z dupy" jak to określił @Everal to wyrzut rakiety sprężonym powietrzem plus uruchomienie silnika startującego/napędowego tak, aby rakieta mogła manewrować w wodzie. Plusem tego jest to, że nie ma charakterystycznego odrzutu jak to bywa przy odpalaniu zwykłych rakiet. Pocisk ten ma 3 opcje może pracować jako torpeda, jako rakieta, bądź jako rakieta przenosząca niewielkie ładunki balistyczne.
Jeśli ktoś lepiej ode mnie zna ruski to może poczytać militaryrussia.ru/blog/topic-448.html
1. SS-N-16 (nato - stalion) którego opisujesz nie mieści się do 533mm tylko do 650mm.
2. Działa troszkę odwrotnie, bo w wersji A (rakietotorpeda) startuje jako rakieta, dolatuje niewykryta na kilkaset metrów do łodzi podwodnej i tam wpada do wody jako torpeda.
Czyli Stalion to to nie będzie.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów