18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 30 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2 minuty temu

Kto by pomyślał !
Zanim przeczytasz do końca – czy wiesz co jest głównym składnikiem popularnego w Polsce WD- 40?
Odpowiedź znajdziesz na końcu artykułu, ale myślę, że warto abyś przejrzał(a) możliwe zastosowania tego preparatu. Niektóre są… zakakujące.
“Usuwacz Wody # 40 ” .
Produkt zaczął swoją ‘karierę`, jako specyfik prewencyjnie zabezpieczający przed rdzą oraz rozpuszczalnik i odtłuszczacz do ochrony części rakiet. Motywacją do sporządzenia specyfiku było ogromne zamówienie firmy Convair Company. Preparat był wynikiem długich doświadczeń.
WD- 40 został stworzony w 1953 roku przez trzech techników w San Diego Rocket Chemical Company.
Jego nazwa pochodzi od projektu WD – “Water Displacament” (usuwacz wody), i 40 od czterdziestej próby mieszanki składników, która w końcu dała zadowalające rezultaty.
Ken East (jeden z założycieli firmy) mówi, że WD- 40 nie ma żadnej szkodliwej substancji.
WD- 40 Zastosowanie:
1 . Chroni srebro od przebarwień .
2 . Usuwa smołę drogową i brud z samochodów.
3 . Czyści i smaruje struny.
4 . Daje podłogom połysk podobny do tego uzyskiwanego woskowaniem, ale nie sprawia, że są śliskie
5 . Chroni krowy, konie i inne zwierzęta rolnicze przed muchami i insektami !!
6 . Odnawia i oczyszcza tablice szkolne.
7 . Usuwa plamy szminki.
8 . Rozluźnia stare zamki i kłódki.
9 . Oczyszcza łańcuszki i biżuterię.
10 . Usuwa plamy z zlewozmywaków ze stali nierdzewnej .
11 . Usuwa kurz i brud z grilla .
12 . Powstrzymuje ogrodową ceramikę/terakotę przed utlenianiem się.
13 . Usuwa po pomidorach z ubrań.
14 . Oczyszcza szklane drzwi prysznica z zacieków wodnych .
15 . Maskuje rysy w podłogach ceramicznych i marmurowych .
16 . Sprawia, że nożyczki działają sprawnie .
17 . Smaruje głośno pracujące zawiasy w domowych i samochodowych drzwiach.
18 . Usuwa zarysowania z podłogi w kuchni .
19 . Usuń te paskudne ślady po zabitych owadach na masce samochodu, które niszczą karoserię, jeśli nie zostaną szybko usunięte!
20 . Na placu zabaw sprawia, że huśtawka lśni, a dzieci mogą huśtać się na niej szybciej.
21 . Smaruje zmiany biegów i dźwignie pokładu kosiarki dla ułatwienia obsługi kosiarek …
22 . Usuwa z huśtawki z skrzypiące dźwięki.
23 . Smaruje zawiasy w oknach oraz `slidery`, co ułatwia ich otworzenie.
24 . Natryskiwanie na parasole również ułatwia ich otwieranie i zamykanie.
25 . Przywraca świeżość i czyści pikowane skórzane części kokpitów w samochodach , a także zderzaki winylu.
26 . Odnawia i oczyszcza bagażniki na pojazdach .
27 . Smaruje i zatrzymuje piski w wentylatorach elektrycznych .
28 . Smaruje zębatki koła w pojazdach trzykołowych , wagonów towarowych i rowerów.
29 . Smaruje paski klinowe na pralki i suszarki i utrzymuje je w dobrym stanie.
30 . Chroni piły i inne narzędzia przed rdzewieniem.
31 . Usuwa tłuszcz rozpryśnięty na blaty kuchenne .
32 . Powstrzymuje lustro w łazience przed zaparowaniem .
33 . Smaruje protezy .
34 . Utrzymuje gołębie z dala balkonu ( nienawidzą zapachu ) .
35 . Usuwa wszystkie ślady taśmy klejącej .
36 . Ludzie nawet rozpylają go na swoich ramionach , dłoniach i kolanach w celu łagodzenia bólu stawów .
37 . W Nowym Jorku chroni Statuę Wolności przed działaniem żywiołów.
38 . WD- 40 przyciąga ryby . Pryśnij trochę na żywą przynętę i powinieneś coś łapać znacznie szybciej. Ponadto, jest to o wiele tańsze niż wabiki chemiczne.
39 . Użyj go do posmarowaia ukąszenia mrówek ogniowych . Zatrzymuje pieczenie oraz swędzenie natychmiast
40 . Świetny do usuwania kredy ze ściań. Pryśnij na ścianę i przetrzyj czystą szmatką.
42 . Jeśli odkryłeś, że Twoja nastoletnia córka zrobiła pranie wraz ze szminką, po prostu namocz plamy po szmince WD-40 i zrób pranie jeszcze raz. Voila – ślady po szmince zniknęły!
43 . Jeśli rozpylisz preparat wewnątrz mokrego baku, wyprze wigloć, co pozwoli na uruchomienie silnika.

Wracając do pytania z tematu; początkowo głównym składnikiem podobno był…
OLEJ Z RYB….
Choć dzisiaj zapewne jest to ekstrakt z rybiego oleju wraz z innymi lubrykantami. Szczegółowa receptura jest tajemnicą producenta, który nie złożył wniosku patentowego w obawie, że ktoś mógłby skopiować jego preparat.
Zgłoś
kurwiduplo 2014-02-07, 15:19
oxygenium92 napisał/a:

To ja dam inną rade najbardziej użyteczną. WD40 bardzo dobrze czyści ślady po palcach i inne zabrudzenia z matryc lcd. czyli płaskie monitory, telewizory, ekrany laptopów itp.

hihihi

Daje fajny efekt przy szlifowaniu aluminium, papierem wodnym (do polerowania). Tak samo jak inne tego typu spray'e. Osobiście polecam spray'e Bernera.
Zgłoś
teken 2014-02-07, 16:08
dobrze się pali. Kiedyś jak w robocie zobaczyłem, że na moich kanapkach bzykają się muchy, to jednej wyrwałem skrzydła, rzuciłem na popielniczkę, polałem WD i podpaliłem, zajebiście się fajnczyła. Po chwili keirowniczka wyleciała na dwór i pyta kto takie śmierdzące fajki pali, bo jebie w całej okolicy
Powiedziałem jej, że to nie fajki tylko mucha z WD się pali za karę. Powiedziała tylko - Ty jesteś nienormalny, ja tylko skwitowałem - wiem.

Zgłoś
Logiczny 2014-02-07, 17:11 1
Nazwa WD 40 wziela sie od 40 próby tego preparatu w ktorej producent stwierdził że preparat jest juz mega dopracowany.
Zgłoś
Tomu__ 2014-02-07, 18:47 1
Marketing też mają mocny.

Zgłoś
ogotu 2014-02-08, 10:14
zawiera olej z ryb a spierdalają od niego ptaki?
Zgłoś
capoeiramen 2014-02-08, 14:53
Zastosowanie nr 41 zostało objęte tajemnicą, bo nie zostało opisane
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów