Ty to tak serio, czy jaja sobie robisz?
Ja rozumiem portal ma elementy humorystyczne, ale to jakieś suche.
Mieszasz pojęcia i gesty, to że ktoś ma podniesioną rękę niekoniecznie znaczy, że wykonuje 'salut rzymski', ale jak hajluje to raczej pięciu piw nie zamawia... Gest składa się z kilku ruchów. Liczy się nie tylko fakt użycia prawej górnej kończyny, ale też: kolejność ruchów, ułożenie ręki, nawet szybkość. Salut posiada elementy symboliki. Nawet prosty uścisk dłoni można wykonać na wiele sposobów, w zależności od sposobu podania ręki, ugięcia nadgarstka, skierowania dłoni, ułożenia palców, mocy uścisku na początku, w środku i końcu, tego jak rękę się 'zabiera'.
I nikt mi nie wmówi, że gówno jest czekoladą....
Rozprawmy się z Twoimi przykładami:
- dzieci na zdjęciu wykonuja 'salut Bellamy'ego', podobny, ale trochę inny, i nie wywodzący się z salutu rzymskiego. Został zresztą zniesiony właśnie dlatego, że przypominał nazistowski gest.
- zdjęcie papieża to jest stopklatka z jego bodajże ostatniej wizyty w Polsce, machał sobie ręką góra - dół pozdrawiając ludzi
- pani z podniesioną ręką nie wykonuje salutu rzymskiego
- Geremek (chyba?) ma zgiętą rękę, to jest zdjęcie z sali plenarnej parlamentu UE [sądząc po tle], więc chyba to głosowanie jakieś [duh!]
- zdjęcie Busha było szeroko komentowane... pochodzi z kampanii prezydenckiej, na sali [gdzieśtam] wypatrzył kogoś i wskazał w tamtym kierunku, oczywiście media miały polewkę
- ad gimbaza: A gdzie tu salut rzymski? Jeden z kolesi wykonuje pół-salut skautowski [zuchowski], drugi 'nasz' wojskowy, trzeci wojskowy ogólnie przyjęty [albo czyta w myślach...]
- Kwachu macha do kogoś w tłumie
- Tusk podnosi rękę
- A harcerze... cholera wie.. nie wiem skąd to zdjęcie pochodzi
Ale przejdźmy do meritum.
Jak dla mnie swastyki w Azji, albo 'hajlowanie' przez aborygenów to lokalny koloryt.
Jednakże, jeśli ktoś wykonuje taki gest w Polsce, to nie zasmuci mnie specjalnie, jeśli ktoś mu tę rękę złamie. Bo to oznacza, że pluje na grób milionów osób, które zabił niemiecki terror, maszerujący pod pretensjonalnymi przesłankami, odwołujący się do spuścizny, której częścią nie był.
Przed wojną gest ten był faktycznie używany przez różne środowiska. Tak samo jak swastyka byla wykorzystywana przez Podhalańczyków. Ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie malował swastyk, upierając się, że to z sympatii dla górali? Podstawowa przyzwoitość nakazywałaby poczekać by chociażby umarły osoby, które jeszcze pamiętają jak Ci którzy witali się tym gestem mordowali ich najbliższych...
Zgodnie z apologetyką:
- przedstawiony Pan jest napewno pracownikiem korporacji, o czym świadczy stonowana koszula, i gustowny krawat. A na fladze przedstawiona jest kula ziemska z rownikiem i rownoleżnikiem zerowym. Na ramieniu ma znak nawiązujący do znaków drogowych, pokazujący rozwidlenie dróg co ma pokazywać otwartość na różne drogi. Ot Alterglobalista. A kto tego nie widzi to pedał, lewak i odmieniec.