habanero jest jedną z najmocniejszych papryk na świecie
film sie rozkręca tak samo jak papryczka
przepis
Składniki :
pomidory około kilo ,6 ładnych dorodnych pomidorków
ocet balsamiczny lub winny (tylko nie spirytusowy bo spierdoli cały smak)
oliwa z oliwek extra virgin
czosnek 5 ząbków
2 ładne mango
habanero około 0.5kg
sól, pieprz(świeży mielony), Bazylia,oregano
sposób przyrządzenia:
pomidory parzymy obieramy ze skóry kroimy na kawałki i do gara, paprykę ciachamy w drobny kawałki i do gara, czosnek miażdżymy i do gara ,mango kroimy na kawałki i do gara, dolewamy 2 lub 3 łyżeczki oliwy i octu walimy przyprawy oczywiście tak z wyczuciem i niech się pierdoli tak na wolnym ogniu aż wszystko zmięknie, po tym zabiegu trzeba nasz sosik potraktować blenderem, jak już wszystko zmiksujemy gotujemy jeszcze chwile, doprowadzamy do wrzenie i wekujemy w słoiczkach, proponuje małe słoiczki bo sos po otwarciu może stać w lodówce około tygodnie i szkoda żeby się zepsuł!!!
co do popijania colą to pozdro, kapsaicyna jest na bazie oleju, więc powinien wypić jakiś kefir, śmietaną, mleko, olej albo wdupiać masło