Wynoś się z Polski i nigdy nie wracaj", "Żydzi powinni lizać d... Polakom" - krzyczał przez całą drogę taksówkarz do Clili Bau, córki polsko-izraelskiego artysty, która przyjechała z siostrą do Krakowa, by prowadzić w szkołach wykłady o Holocauście i uroczyście zakończyć wystawę prac ojca w Fabryce Schindlera.
Wtorek, wczesne popołudnie. W Zespole Szkół Budowlanych przy ul. Szablowskiego kończy się wykład o Holocauście. Prowadzi go Clila Bau, córka polskiego poety, malarza i grafika żydowskiego pochodzenia Josefa Bau i Rebeki Bau. To właśnie potajemny ślub jej rodziców został uwieczniony w filmie "Lista Schindlera" Stevena Spielberga.
Ponad 60-letnia dziś Clila jeździ po świecie wraz z siostrą Hadasą - prowadzą wykłady i prelekcje w szkołach o wojnie i Holocauście. Opowiadają też o historii swoich rodziców, m.in. o tym, jak ich matka Rebeka odstąpiła miejsce na liście Schindlera swojemu mężowi, a sama trafiła do obozu w Auschwitz.
Akcent zaciekawił taksówkarza
Siostry Bau do Krakowa przyjechały w ubiegłym tygodniu także po to, by uroczyście zakończyć poświęconą Josefowi Bau wystawę w Fabryce Schindlera. Gdy wykład dobiegł końca, pracownicy szkoły zamówili Clili taksówkę. Zadzwonili do sieci Mega Taxi. Clila wsiadła i po polsku, choć z mocnym obcym akcentem, poprosiła taksówkarza o zawiezienie do hotelu. - Mój akcent zaciekawił taksówkarza, więc zaczął mnie wypytywać, skąd jestem. Powiedziałam, że z Izraela, i dalsza podróż zamieniła się w piekło - opowiada Clila Bau.
Starsza kobieta najpierw usłyszała, że Izrael to nie kraj. - Taksówkarz zaczął na mnie krzyczeć, że Żydzi zabrali terytorium Arabów, że mamy się stamtąd wynosić, że mordujemy, zabijamy. Gdy poprosiłam, by przestał ze mną rozmawiać, zaczął krzyczeć jeszcze głośniej - mówi poruszona kobieta.
Przestraszona Clila Bau chciała wysiąść, ale w bagażniku miała swoją walizkę. - Taksówkarz krzyczał na mnie przez całą drogę. Mówił, że powinniśmy lizać d... Polakom, bo tylko Polacy pomagali Żydom, a inne kraje nas wyrzucały. Twierdził, że nie potrafimy tego docenić. I jeszcze że powinnam mu się kłaniać i dziękować - kontynuuje kobieta.
"Wynoś się stąd i nigdy nie wracaj"
Gdy wreszcie dojechała na miejsce, poprosiła kierowcę, by wyjął z bagażnika jej ciężką walizkę. - Nie chciał tego zrobić. Powiedziałam więc, że pójdę po pomoc do hotelu. Wtedy taksówkarz rzucił moją walizkę w kałużę i na odchodnym krzyknął: "Wynoś się stąd i nigdy nie wracaj" - dodaje Bau.
Kobieta podkreśla, że podróżując po całym świecie, nigdy nie zetknęła się z takim traktowaniem. - Sądziłam, że antysemityzm się skończył. Tylko w Krakowie przytrafiło mi się coś takiego. To przykre tym bardziej, bo że moi rodzice i my z siostrą jesteśmy bardzo związani z Krakowem - przekonuje [Josef Bau urodził się i studiował w Krakowie, tu też urodziła się starsza siostra Clili - Hadasa - red.].
Siostry postanowiły, że nie pozostawią zachowania taksówkarza bez echa. We wtorek o incydencie powiadomiły ambasadę Izraela i konsula. Ich przyjaciel Jacek Malec składa oficjalną skargę do urzędu miasta.
Wezwiemy tego kierowcę
Wiesław Szanduła z wydziału ewidencji pojazdów i kierowców magistratu komentuje: - To oburzające, że taksówkarz, który w pewien sposób reprezentuje Kraków i powinien być jego wizytówką, zachowuje się w tak karygodny sposób. Po otrzymaniu oficjalnej skargi na pewno wezwiemy tego kierowcę. Trzeba wziąć jednak pod uwagę, że urzędnicy nie mają kompetencji organów ścigania, dlatego nie wiem, jakie konsekwencje uda nam się wyciągnąć.
Siostry Bau nie wykluczają, że zawiadomią policję. Także Zespół Szkół Budowlanych postanowił się za nimi wstawić. Katarzyna Wardzała, nauczycielka historii i organizatorka wykładu Clili Bau, w imieniu szkoły przygotowuje skargę do prezesa korporacji taksówkarskiej. - Jest nam bardzo przykro, że panią Bau spotkała taka sytuacja. Nie chcemy, by wyjechała z Krakowa z poczuciem, że to miasto antysemitów. Będziemy domagać się od szefa korporacji wyciągnięcia konsekwencji wobec tego kierowcy - mówi.
Zdaniem wszystkich, którzy zaangażowali się w pomoc siostrom Bau, kierowca powinien zostać zwolniony.
Edward Cora, szef sieci Mega Taxi, nie chciał wczoraj komentować sprawy. - W środę będę rozmawiać z tym kierowcą. Na razie słyszeliśmy tylko jedną stronę, więc trudno mówić o konsekwencjach - mówi Cora.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 2:43
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:22
Usłyszała prawdę i robi wielka aferę
Cytat:
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
wystarczy zobaczyć film "zniesławienie" o antysemityzmie gdzie prezes fundacji zwalczającej antysemityzm na świecie sam się z tego śmieje i twierdzi, że sami tworzą tą całą otoczkę, żeby się liczyć na scenie narodowej.
Gdyby mnie ktoś obraził tylko za to, że jestem Polakiem, zgłosiłbym to na policję i wycisnął z korporacji ostatniego centa. Eurocenta czy zwykłego centa.
A opinię mamy zjebaną w świecie niemal jak Żydzi. Nie darmo mówi się o antypolonizmie. Jednak od ponad roku mieszkam w Niemczech i nie spotkałem się z żadnym przejawem antypolonizmu, chociaż jak ta biedna pani mówię z akcentem, a pewnie niejednemu taksówkarzowi, którego taryfą jechałem, jakiś Polak zapierdolił brykę. Niejednego sprzedawcę w piekarni zaczepiał parszywy pijak z Polski, pełno tu takich goryli.
A opinię mamy zjebaną w świecie niemal jak Żydzi. Nie darmo mówi się o antypolonizmie. Jednak od ponad roku mieszkam w Niemczech i nie spotkałem się z żadnym przejawem antypolonizmu, chociaż jak ta biedna pani mówię z akcentem, a pewnie niejednemu taksówkarzowi, którego taryfą jechałem, jakiś Polak zapierdolił brykę. Niejednego sprzedawcę w piekarni zaczepiał parszywy pijak z Polski, pełno tu takich goryli.
xts napisał/a:
wystarczy zobaczyć film "zniesławienie" o antysemityzmie gdzie prezes fundacji zwalczającej antysemityzm na świecie sam się z tego śmieje i twierdzi, że sami tworzą tą całą otoczkę, żeby się liczyć na scenie narodowej.
Dokładnie. Ten film powinien być lekturą obowiązkową w każdym kraju.
Nawiasem mówiąc - "Zniesławienie" to dzieło izraelskiego Żyda Yoava Samira - o Żydach, okiem Żyda.
jeszcze nic taksiarzowi nie udowodnili, a już został ukarany (zawieszony) - strach krzywo na garbatonosego spojrzeć...
Autorytetami antysemitów są Żydzi: Finkelstein i Samir ("Przedsiębiorstwo Holocaust", "Zniesławienie"). To znaczy, że Żydzi są różni, a bycie Żydem o niczym nie rozstrzyga. To znaczy, że antysemityzm jest nie do utrzymania.
Niech się cieszy,że z gazówki nie dostała
stery_srh napisał/a:
Dokładnie. Ten film powinien być lekturą obowiązkową w każdym kraju.
Nawiasem mówiąc - "Zniesławienie" to dzieło izraelskiego Żyda Yoava Samira - o Żydach, okiem Żyda.
sadistic.pl/znieslawienie-wykreowany-antysemityzm-vt146085.htm
Taksówkarz ma przejebane... Pewnie dostanie zakaz wjazdu na teren Izraela
wkurwilem sie przez autora postu.... unikam jak zyd pieca gazety wyborczej a tu przez przypadek przeczytalem caly artykul spopiowany z w/w gazety.
a tak powaznie to powinnismy siostrzyczka to zrekompensowac oddac im wawel albo moze pol polski, te pol ktore jeszcze nie jest przez nich zagarniete. adolf spieprzyl robote i teraz my bedziemy niewolnikami zydow do konca swiata
a tak powaznie to powinnismy siostrzyczka to zrekompensowac oddac im wawel albo moze pol polski, te pol ktore jeszcze nie jest przez nich zagarniete. adolf spieprzyl robote i teraz my bedziemy niewolnikami zydow do konca swiata
Cyrk napisał/a:
@suchy945: Kurna chłopie to nie ma znaczenia czy pasażerem jest żyd, ksiądz, Kaczyński czy Michnik - robienie chlewu w miejscu pracy jest równoznaczne z deklaracją "jestem bezmózgim debilem - traktujcie mnie jak bydło". Możesz nie lubić żydów (tak jak np. ja) ale to nie oznacza, że powinieneś się zniżać na ich poziom...
Podobnie jak nasza prasa i ta popierdułka prezes korporacji już wydałeś wyrok.
W naszym kraju właśnie z tym jest klopot że większość siedzi cicho, jebią z nas z każdej strony a naród siedzi cicho, chłop leje babe i dzieci za ścianą nie wtrącamy się bo to nie nasza sprawa, drze pijak morde w autobusie nikt się nie odezwie bo nie pasuje.
Powiem ci tylko tyle że niemal na pewno to zydowki zaczely dyskusje a chłopu, bo go obrażano, nerwy puściły. Jeżdze taksówkami często i żadnej scysji nie miałem, bardzo rzadko sami rozpoczynają dyskusje, przeważnie "dzień dobry, gdzie jedziemy" i tyle.
Sytuacja z wczoraj, sobota 18,30 zrobiliśmy wypad na krakowski Kazimierz, blisko skrzyżowania Miodowa/ Starowiślna, korek jak diabli wszystko stoi łącznie z raiowozem - powód ochroniarz izraelskiej wycieczki stoi na środku jezdni (15m od przejścia dla pieszych) i przepuszcza kilkadziesiąt gówniarzy żeby sobie przechodzili na drugą stronę, trwało to ładną chwile, bo to jeden się wraca, inny dyskutuje na środku, trzeci wiąże buta. Trwało by to jeszcze trochę ale właśnie pierwsi taksówkarze się wkurwili i zaczęli rozpychać ferajnę i cyrk się skończył. Szacun dla taryfiarzy choć tego jednego jest mi żal bo oberwie bez względu na wine.
Chciałbym być Żydem. Zwróciłbym któremuś pajacowi robiącemu chlew na Starym Mieście uwagę a w razie ataku na moją osobę z powodu tej "zbrodni" oskarżyłbym Żydów i ochronę o antysemityzm.
Jak tak patrzę po komentarzach, to żydokomuna jest też na sadolu
Żyd to frajer, żyd to buc, żyje po to by go tłuc.
Żyd to frajer, żyd to buc, żyje po to by go tłuc.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów