Wciąż zadziwia mnie ludzka zazdrość to w jaki sposób wyśmiewa się posiadaczy samochodów osobowych z silnikiem diesla pod maską, stwierdzenia takie jak: klekot,traktor,gnojówa kiedyś mnie irytowały bo sam jeżdżę samochodem wyposażonym w silnik wysokoprężny TDI ale dziś to powód już tylko do śmiechu z zacofanych pajaców zazwyczaj jeżdżących 2 litrowymi benzynami w gazie bo taniej. W mojej okolicy jest mający bardzo dobrą opinię mechanik który zna się na Swojej robocie i nie przyjmuje na warsztat żadnego samochodu z instalacją lpg dlaczego? "Nawet dobre zapalniczki są na benzynę" lub "Naprawiam samochody a nie kuchenki gazowe"
Drodzy użytkownicy samochodów benzynowych wasze pojęcie o silniku wysokoprężnym kończy się na traktorze dziadka ewentualnie na przejażdżce golfem kolegi SDI i tu muszę was wszystkich zaskoczyć. Samochody z jakim silnikiem wygrywają wyścig Le Mans od 2006r? Już daję odpowiedź oczywiście chodzi o jednostki wysokoprężne, teraz przejdźmy z pięknego toru na dzikość pustyni Dakar jedyny rajd na świecie o którym słyszał każdy, TAK tu też od kilku lat wygrywają Diesle
Zdziwieni? Śmieszą mnie wasze wolnossące silniczki benzynowe o mocach 150KM (przy 6000obr/min) z momentem obrotowym równym 200Nm, Zaraz pojawi się obrońca i powie że są różnego rodzaju doładowane jednostki benzynowe TSI, Tak są generują z 1,4TSI aż 180KM (przy przy 6200 obr/min) oraz morderczy moment 184 Nm, (przy 2000-4500 obr/min) o żywotności tych silników lepiej nie mówić
Dla porównania coś podobnego nie wyskocze tutaj z Ałdi Q7 V12 TDI (500 KM, przy 3750 obr/min oraz 1000 Nm, przy 1750-3250 obr/min)bo nie o tej półce mówi myśli zwykły sadol zjadacz chleba! Napiszę o najbardziej popularnej jednostce wysokoprężnej w Polsce 1.9TDI.
Silnik prosty pospolity niezawodny z niewielkim apetytem na paliwo:) są różne wersje mocowe. Mogę coś powiedzieć na ten temat gdyż jak wcześniej pisałem sam jestem użytkownikiem pojazdu z silnikiem wysokoprężnym 1.9TDI o oznaczeniu BPX Seat Ibiza Cupra 6L moc 160KM(przy 3750 obr/min) oraz (330 Nm, przy 1900 obr/min) do tego spalanie które przy tej mocy jest wręcz śmieszne! Do tego nie muszę dolewać co 100km, 2litrów oleju silnikowego bo to benzynka i ona bierze olej
REASUMUJĄC
Zapomnijmy o tym, że diesel jest za głośny i jeździ na gnojówce, świadomość że pierdzi na wyprzedzonych kierowców benzyniaków, sprawia, że jest wart grzechu!